Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

doktorat Iran

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 14.38

8 let

Želite doktorirati? V Iranu vas od tega loči le klik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Iranu ste lahko od doktorata oddaljeni le en mišji klik. To namreč obljubljajo oglasi na spletu. Plagiatorstvo je tako v dobi interneta že popolnoma za časom.

Če v Iranu v spletni iskalnik vtipkate besedno zvezo kupujem doktorat, boste dobili okoli štiri milijone zadetkov. Večina povezav vas popelje do spletnih trgovin, kjer boste našli vse, kar vam srce poželi. Od toasterjev, oblačil, kozmetike, pa tudi doktorata, na katerokoli temo.

Vse, kar morate napisati, je vaše ime, in nalogo le še natisnete Eden od ponudnikov v oglasu navede celo sedež svoje pisarne v Teheranu in vabi potrošnika z zelo privlačno ponudbo: "Vse je pripravljeno! Vse, kar morate napisati, je vaše ime, in nalogo le še natisnete!"

Zakaj bi prepisovali, če pa lahko delo namesto vas opravi nekdo drug? To je na teheranski univerzi spoznal Hamid B., ki se je s prijatelji dobil na večerji, kjer so se pogovarjali tudi o pisanju doktorata. "Ko sem se pritoževal, da pri pisanju nikakor ne napredujem, so se mi začeli smejati. Povedali so mi, da lahko preprosto dobim nekoga, ki bo to napisal namesto mene," je pojasnil Hamid.

Pisci doktoratov v Iranu prav tako nudijo posebno ponudbo, kar pomeni, da ti doktorat napišejo na želeno temo z vsemi zahtevanimi standardi, po vrhu vsega pa ti še svetujejo, kako doktorat zagovarjati pred profesorji. Tudi če si s pisanjem nekje na polovici, lahko oni nalogo dokončajo namesto tebe.

Povpraševanje je veliko Kar zadeva cene, te niti niso tako visoke oziroma se najdejo teme, primerne za vsak žep. Inženirstvo, umetnost, jeziki. Ni pomembno. Povpraševanje pa je izredno veliko.

Neki uporabnik se je na spletni strani hvalil, da je svojo disertacijo prodal kar šestim različnim osebam.

Kar je pri vsem skupaj zanimivo, pa je tudi to, da tega početja nihče niti pretirano ne skriva. Celo nekatere knjigarne imajo svojo ponudbo.

Tudi Ahmadinedžad kupil svoj doktorat? Najbolj znan človek, ki je kupil svoj doktorat, je iranski notranji minister Alija Kordana, ki je leta 2008 priznal, da je njegov častni doktorat iz Oxforda ponaredek. Ni mu preostalo drugega, kot da odstopi.

Številni poslanci v iranskem parlamentu menijo, da je tudi doktorat prvega podpredsednika Mohameda Reza Rahimidža ponaredek. Senca dvoma pa je prav tako nad predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Svoj doktorat naj bi sicer napisal, ko je bil deželni glavar v Ardebilu. Na predsednika so naslovili tudi pismo, v katerem so ga vprašali, kako mu je uspelo združiti dve tako pomembni nalogi, a odgovora niso dobili.

Ne spreglejte