Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
7.58

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,97

115

Natisni članek

tajna služba Rusija vojna Volodimir Zelenski Ukrajina

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 7.58

1 mesec, 3 tedne

Zaradi požara v Zaporožju odklopili zadnji reaktor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,97

115

Jedrska elektrarna Zaporožje | "Energetska enota (reaktor) številka 6 je bila razbremenjena in odklopljena iz omrežja" zaradi požara, ki je "izbruhnil zaradi obstreljevanja", je v izjavi sporočilo državno podjetje Energoatom. | Foto Reuters

"Energetska enota (reaktor) številka 6 je bila razbremenjena in odklopljena iz omrežja" zaradi požara, ki je "izbruhnil zaradi obstreljevanja", je v izjavi sporočilo državno podjetje Energoatom.

Foto: Reuters

193. dan vojne v Ukrajini. Zaradi požara po obstreljevanju so iz omrežja odklopili zadnji delujoči reaktor jedrske elektrarne v Zaporožju. Ruski predsednik Vladimir Putin energijo uporablja kot orožje, je danes na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da mu ne bo uspelo. Napovedala je tudi ukrepe za pomoč gospodinjstvom in podjetjem pri spopadanju z visokimi cenami energije. Potem ko je Rusija napovedala, da bo ohranila zaprt glavni plinovod v Evropo, so cene plina v Evropi zaradi zaskrbljenosti glede oskrbe z energijo znova zrasle.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

20.06 V jedrski elektrarni v Zaporožju odklopili zadnji delujoči reaktor
18.58 Von der Leynova: Putin energijo uporablja kot orožje, a mu ne bo uspelo

16.52 Rusko sodišče Safronova obsodilo na 22 let zapora
14.30 Rusija ohranja zaprt ključni plinovod, cene so se zvišale za 26 odstotkov
12.20 Rusija G7 zagrozila s povračilnimi ukrepi 

9.45 Ukrajinci v Hersonu ruskim silam povzročili izgube
7.50 Zelenski: Ofenziva napreduje
7.30 Rusi aretirali Igorja Girkina
6.00 Ukrajinski premier pozval k dobavi več orožja

20.06 V jedrski elektrarni v Zaporožju odklopili zadnji delujoči reaktor

Zadnji delujoči reaktor jedrske elektrarne v Zaporožju so zaradi požara po obstreljevanju odklopili iz omrežja, so danes sporočili iz ukrajinskega državnega operaterja Energoatom.

"Energetska enota (reaktor) številka 6 je bila razbremenjena in odklopljena iz omrežja" zaradi požara, ki je "izbruhnil zaradi obstreljevanja", je v izjavi sporočilo državno podjetje Energoatom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so sporočili, da je bil to zadnji delujoči reaktor, potem ko so zaradi obstreljevanja v soboto odklopili reaktor številka 5.

"Svet je znova na robu jedrske katastrofe. Konec okupacije jedrske elektrarne in vzpostavitev demilitariziranega območja okoli nje sta edini način za zagotovitev jedrske varnosti," pa je po objavi novice dejal ukrajinski minister za energijo German Galuščenko.

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell je novico označil za skrb vzbujajočo in dejal, da se mora "jedrska igra na srečo končati". Na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmihalom v Bruslju je Rusijo obtožil "nepremišljenega ravnanja, zaničevanja mednarodnega prava in osnovnih načel jedrske varnosti", navaja AFP.

V Zaporožju je sicer pretekli četrtek delo začela misija strokovnjakov IAEA, ki naj bi proučila stanje v elektrarni. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je po ogledu opozoril, da je bila fizična celovitost jedrske elektrarne večkrat kršena. Iz Energoatoma so nato danes sporočili, da bosta dva strokovnjaka IAEA v jedrski elektrarni odslej stalno prisotna.

Jedrska elektrarna v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, v začetku marca, kmalu po začetku invazije na Ukrajino, pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

18.58 Von der Leynova: Putin energijo uporablja kot orožje, a mu ne bo uspelo

Ruski predsednik Vladimir Putin energijo uporablja kot orožje, je danes na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da mu ne bo uspelo. Napovedala je tudi ukrepe za pomoč gospodinjstvom in podjetjem pri spopadanju z visokimi cenami energije.

"Putin z zmanjševanjem dobav in manipuliranjem z našimi energetskimi trgi energijo uporablja kot orožje. Ne bo mu uspelo. Evropa bo prevladala," je zapisala predsednica komisije.

Dodala je, da komisija pripravlja ukrepe, ki bodo pomagali ranljivim gospodinjstvom in podjetjem pri spopadanju z visokimi cenami energije. Predlogi bodo vključevali zmanjšanje porabe elektrike in cenovno kapico na ruski plin, ki priteče po plinovodih.

Poleg tega bo predlagala, da se z dohodki iz energetskega sektorja pomaga ranljivim potrošnikom in podjetjem ter da se podpre proizvajalce elektrike, ki se spopadajo s težavami pri zagotavljanju likvidnosti zaradi hitrega spreminjanja cen.

16.52 Rusko sodišče Safronova obsodilo na 22 let zapora

Sodišče v Moskvi je nekdanjega uglednega novinarja Ivana Safronova, ki je bil prejšnji teden obtožen izdaje državnih skrivnosti tuji obveščevalni službi, danes obsodilo na 22 let zapora. Po navedbah sodišča bo 32-letni Safronov kazen odslužil v kazenski koloniji s strogim režimom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska obveščevalna služba FSB je Safronova, ki je delal za časopisa Kommersant in Vedomosti, obtožila, da je zbiral zaupne informacije o ruski vojski, obrambi in varnosti ter jih posredoval obveščevalni službi države članice Nata. Aretirali so ga julija 2020, potem ko je zapustil novinarstvo in postal svetovalec vodje državne vesoljske agencije Roskozmos.

Na moskovskem sodišču se je ob izreku obsodbe zbralo približno sto ljudi, ki so Safronovu ploskali in skandirali: "Svoboda!" Safronov se je zbranim nasmehnil in vzkliknil, da jih ima rad, preden so ga odpeljali iz sodne dvorane, navaja AFP.

Na začetku sojenja aprila letos je Safronov proces označil za "popolno parodijo" in zatrdil, da je nedolžen. Zavrnil je tudi ponudbo tožilstva, da se mu v zameno za priznanje krivde kazen zniža na 12 let.

Kremelj vztraja, da primer proti Safronovu ni povezan z njegovim prejšnjim novinarskim delom, nekdanji vodja Roskozmosa Dmitrij Rogozin pa je pojasnil, da Safronov v obdobju, ko je delal za vesoljsko agencijo, ni imel dostopa do tajnih informacij. Tudi Safronov se je zagovarjal, da je njegovo delo temeljilo le na analizi prosto dostopnih virov.

Tožilstvo je sprva zahtevalo, da se nekdanjega novinarja obtoži na 24 let zapora. V zadnjih letih je bilo v Rusiji izdaje ali razkritja državnih skrivnosti sicer obtoženih že več ljudi.

14.30 Rusija ohranja zaprt ključni plinovod, cene so se zvišale za 26 odstotkov

Potem ko je Rusija napovedala, da bo ohranila zaprt glavni plinovod v Evropo, so cene plina v Evropi zaradi zaskrbljenosti glede oskrbe z energijo znova zrasle. Po treh dneh zaprtja naj bi plinovod Nord Stream 1 odprli spet preteklo soboto, a je ta ostal zaprt.

Evropa obtožuje Rusijo, da zaradi konflikta v Ukrajini izkorišča dobavo plina za izsiljevanje evropskih držav, kar pa Moskva zanika.

"Težave s črpanjem so nastale zaradi sankcij, ki so jih proti naši državi in številnim podjetjem uvedle zahodne države, vključno z Nemčijo in Združenim kraljestvom. Ni drugih razlogov, ki bi lahko povzročili težave s črpanjem," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

12.20 Rusija G7 zagrozila s povračilnimi ukrepi 

Rusija je zaradi predloga G7 o uvedbi zgornje meje cene ruske nafte zagrozila, da bo sprejela "povračilne ukrepe".

Skupina sedmih finančnih ministrov se je v petek namreč strinjala z omejitvijo kot odgovor na dejanja Rusije v Ukrajini. Ob tem so pozvali tudi vse države, ki uvažajo rusko nafto, naj se pridružijo temu ukrepu, so poročale tuje tiskovne agencije. S cenovno kapico na rusko nafto želijo preprečiti, da bi se Moskva okoristila s posledicami vojne v Ukrajini.

9.45 Ukrajinci v Hersonu ruskim silam povzročili izgube

Ukrajinska vojska trdi, da so v nedeljo nadaljevali ofenzivo proti ruskim silam z zračnimi napadi in topništvom v južni regiji Herson. Zračne sile so izvedle 21 napadov, medtem ko "raketne in topniške enote še naprej intenzivno izvajajo ognjene naloge". 

Prehodi čez reki Dneper in Inhulec so pod strogim nadzorom. Z vojaškega poveljstva so sporočili, da so Rusi izgubili šest tankov in drugo opremo, vključno z devetimi havbicami. Uničeni so bili tudi skladišče streliva v Tomini Balki in pontonski prehod pri vasi Lvove, še piše CNN, pa tudi poveljniško mesto 35. armade v okrožju Kahovka, so še sporočili.

7.50 Zelenski: Ofenziva napreduje 

"Ofenziva napreduje," je v sinočnjem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poudaril, da so po začetku protiofenzive proti Rusom na jugu Ukrajine dosegli napredek.

"Ukrajinske oborožene sile, naša obveščevalna služba in posebne službe že izvajajo potrebne korake za to," je dejal Zelenski v govoru, objavljenem na Facebooku. "Ti koraki se slišijo. In vsi vidijo, da so okupatorji že začeli bežati s Krima. To je prava odločitev za vse njih," je dejal. 

Zahvalil se je tudi borcem 63. bataljona 103. brigade teritorialne obrambe, ki so osvobodili naselje v regiji Doneck. "Tudi 54. brigada na lisičansko-severski poti je dobro napredovala in vrnila določene dele države, medtem ko je 42. ločeni motorizirani pehotni bataljon s svojimi junaškimi dejanji osvobodil dve naselji na jugu naše države."

Kiril Timošenko, namestnik vodje predsednikovega urada, je objavil fotografijo vojakov, ki dvigujejo ukrajinsko zastavo nad vasjo, za katero trdi, da je v južni Ukrajini.

7.30 Rusi aretirali Igorja Girkina

Igor Girkin, bolj znan kot Strelkov, je te dni znova pritegnil pozornost ukrajinskih in ruskih medijev.

Girkin se od začetka ruske invazije na Ukrajino večinoma pojavlja daleč od fronte s posnetki, v katerih kritizira poteze ruske vojske in ruskega vodstva. Prav tako je pogosto razkril nekatere podrobnosti, povezane s političnimi konflikti v okupiranih delih Ukrajine, pa tudi v ruski vojski.

Girkin je predvsem zahteval razglasitev mobilizacije v Rusiji in večkrat izjavil, da se želi vrniti v Donbas in da se je pripravljen bojevati kot vojak. Omenil je tudi, da je v konfliktu s separatističnimi oblastmi v Donbasu. Kot je nedavno razkril The Insider, je Girkin leta uporabljal potne liste FSB (Ruske varnostne službe).

Poleg tega so več potnih listov našli tudi pri nekdanjem vodji LNR (Luganske ljudske republike) Igorju Plotnickemu. Povezave s FSB so odkrili po zaslugi žena Plotnickega in Girkina. Plotnicki in Girkin sta imela namreč z lažnimi imeni skupaj z ženama rezervirane letalske vozovnice.

6.00 Ukrajinski premier pozval k dobavi več orožja

Na obisku v Nemčiji je bil v nedeljo ukrajinski premier Denis Šmihal, ki sta ga sprejela tako kancler Olaf Scholz kot predsednik Frank-Walter Steinmeier. Šmihal je ob tem pozval k dobavi več težkega orožja in izrazil upanje, da bo Nemčija odigrala ključno vlogo pri pomoči Ukrajini, da zgradi svojo zračno obrambo.

Šmihal je najvišji predstavnik Ukrajine na obisku v Nemčiji od začetka vojne, kar kaže na sproščanje napetosti med Kijevom in Berlinom iz začetnega obdobja ruske invazije na Ukrajino. Obotavljanje Nemčije pri dobavi vojaške pomoči Ukrajini je namreč takrat poskrbelo za razočaranje v Kijevu.

A ukrajinski premier je med obiskom v Nemčiji priznal, da je država močno okrepila vojaško pomoč, vključno s težko oborožitvijo, kot so samovozne havbice ali raketometi. Jeseni pričakujejo še dobavo sistema zračne obrambe Iris-T, je dejal Šmihal in izrazil upanje, da bo "Nemčija postala ena od vodilnih v procesu razvoja zračne obrambe Ukrajine".

Šmihala je danes z vojaškimi častmi sprejel kancler Scholz, s katerim pa nista stopila pred novinarje. Nato se je sestal s Steinmeierjem, s katerim sta glede na navedbe predsednikovega urada govorila o "vojaški situaciji, krepitvi sankcij in potrebi po zagotavljanju orožja za Ukrajino".

Novice Pri vzponu na vulkan v Rusiji umrlo osem ljudi #video
Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice Kako želi Putin zavladati svetu
Vladimir Putin
Novice Bo Italija obrnila hrbet Ukrajini? "Putin tega ne bi mogel povedati bolje"
gorbačov
Novice Tisoči Rusov na pogrebu Gorbačova. Od Zahodnih voditeljev prišel le Orban. #video
čečeni ukrajina
Novice Konec za Putinovega zaveznika? To o svoji prihodnosti pravi vodja Čečenov.

 

Ne spreglejte