Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2024,
12.32

Osveženo pred

1 ura, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,32

Natisni članek

Natisni članek

vojska železnica napredek Rusija Ukrajina

Sreda, 16. 10. 2024, 12.32

1 ura, 45 minut

Zelenski predstavil načrt za zmago: Povabite nas v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,32
Volodimir Zelenski |  Kot eno ključnih prioritet načrta je izpostavil članstvo Ukrajine v Natu in ob tem ponovil, da Moskva spodkopava varnost Evrope, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto Guliverimage

Kot eno ključnih prioritet načrta je izpostavil članstvo Ukrajine v Natu in ob tem ponovil, da Moskva spodkopava varnost Evrope, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Guliverimage

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v parlamentu predstavil dolgo pričakovani načrt za zmago Ukrajine v vojni proti Rusiji, ki med drugim vključuje povabilo Ukrajine v zvezo Nato. Hkrati je Zahod znova pozval k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja in zavrnil kakršenkoli odstop ukrajinskega ozemlja Rusiji.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

12.10 Zelenski v okviru načrta za zmago poziva k članstvu Ukrajine v Natu
11.43 Rusija znova z droni napadla več ukrajinskih regij
6.46 Rusi vse bliže pomembnemu mestu v Harkovu

12.10 Zelenski v okviru načrta za zmago poziva k članstvu Ukrajine v Natu

"Ukrajinski načrt za zmago je načrt za krepitev naše države in naših položajev. Da bomo dovolj močni, da bomo končali vojno," je Zelenski povedal poslancem.

Prav tako je Zahod pozval k dodatni vojaški pomoči Ukrajini in k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja za napade na rusko ozemlje. Ob tem je v okviru načrta zavrnil kakršenkoli odstop zasedenega ukrajinskega ozemlja Rusiji in poudaril, da rešitev ne pomeni zamrznitve konflikta in ne trgovine z ukrajinskim ozemljem ali suverenostjo.

Kritičen je bil tudi do Kitajske, Irana in Severne Koreje zaradi njihove podpore Rusiji. "V koaliciji zločincev je skupaj s Putinom tudi Severna Koreja. Vsi vidijo pomoč iranskega režima Putinu in tudi sodelovanje Kitajske z Rusijo," je še dodal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem zavrnil ukrajinski načrt za mir. "Edini mirovni načrt je, da se režim v Kijevu zave nesmiselnosti politike, ki jo vodi, in razume, da se mora strezniti," je dodal.

Zelenski je prejšnji teden v okviru turneje po Evropi obiskal Pariz, London, Rim, Vatikan in Berlin, kjer se je srečal s tamkajšnjimi voditelji in si prizadeval okrepiti njihovo podporo Ukrajini. Turnejo je naznanil, potem ko je bilo preloženo srečanje voditeljev držav kontaktne skupine za Ukrajino v Ramsteinu, na katerem je Zelenski nameraval predstaviti načrt za zmago.

11.43 Rusija znova z droni napadla več ukrajinskih regij

Medtem ko Kijev trdi, da je odbil napredovanje ruskih sil v Donecku, ukrajinski vojaški blogerji poročajo, da so ruske sile zavzele vas Ostrivske. Ukrajinskim silam v bližnji vasi Kurahivka pa sedaj grozi obkolitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Južno ukrajinsko mesto Herson, ki ga nenehno obstreljujejo ruski vojaki, je medtem ostalo brez elektrike, je danes sporočil guverner regije Oleksandr Prokudin in poudaril, da so popravila že v teku. "Strokovnjaki nam zagotavljajo, da bodo v nekaj urah v mestu ponovno vzpostavili oskrbo z električno energijo," je dodal.

Oskrba z elektriko je bila prekinjena tudi v delih sosednje regije Mikolajiv. Vzrok sicer niso bili napadi, temveč tehnična okvara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

6.46 Rusi vse bliže pomembnemu mestu v Harkovu

Ukrajinske oblasti so danes odredile tudi evakuacijo prebivalcev mesta Kupjansk in treh drugih krajev v severovzhodni regiji Harkov. Poleg Kupjanska, železniškega križišča na reki Oskil, je bila evakuacija odrejena tudi za mesto Borova na jugu, blizu mesta Izjum, še enega velikega logističnega središča.

Ruske sile vse bolj napredujejo v vzhodni ukrajinski regiji Doneck in so že več mesecev dejavne severneje v regiji Harkov, osredotočene na Kupjansk. Na fotografiji ukrajinski vojaki v obrambi ob ponovnem zavzetju Kupjanska 23. septembra 2022. | Foto: Guliverimage Ruske sile vse bolj napredujejo v vzhodni ukrajinski regiji Doneck in so že več mesecev dejavne severneje v regiji Harkov, osredotočene na Kupjansk. Na fotografiji ukrajinski vojaki v obrambi ob ponovnem zavzetju Kupjanska 23. septembra 2022. Foto: Guliverimage

Kupjansk so ruske sile zavzele na začetku invazije februarja 2022, vendar so ga pozneje istega leta ponovno zavzele ukrajinske sile.

Guverner regije Harkov Oleh Sinjehubov je na nacionalni televiziji dejal, da je evakuacija obvezna. "Razmere so najtežje na območju Kupjanska. Na vzhodnem bregu reke Oskil, ki deli mesto, zaradi nenehnega obstreljevanja ne moremo več ponovno vzpostaviti oskrbe z elektriko, toploto in vodo," je dejal.

"Vse intervencijske ekipe se takoj znajdejo pod ruskim obstreljevanjem," je dodal.

Ukrajinski vojaki pokrivajo samohodno havbico 2S1 Gvozdika z maskirno mrežo na svojem položaju blizu frontne črte sredi ruskega napada na Ukrajino v regiji Harkov. | Foto: Reuters Ukrajinski vojaki pokrivajo samohodno havbico 2S1 Gvozdika z maskirno mrežo na svojem položaju blizu frontne črte sredi ruskega napada na Ukrajino v regiji Harkov. Foto: Reuters

Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, zahodno od Kupjanska, je bil večji del vojne pod nenehnimi raketnimi napadi in napadi z brezpilotnimi letali.

Iz generalštaba ukrajinske vojske so sporočili, da je bilo v preteklih 24 urah blizu Kupjanska 19 bitk, sedem jih še poteka.

Robert Golob, predsednik vlade
Novice Takega sestanka doslej še ni bilo
Ruski vojaki v uniformah sovjetske vojske na paradi ob obletnici zmage v 2. sv. vojni
Novice Putin pošilja v boj posebno vrsto vojakov: Vse bodo pobili
Čarovnice iz Buče
Novice Čarovnice iz Buče: podnevi zdravnice, učiteljice, mame, ponoči prostovoljna enota zračne obrambe
Ne spreglejte