Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2022,
21.15

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

71

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Torek, 8. 3. 2022, 21.15

2 leti, 1 mesec

Ukrajinci ubili ruskega generala. V zračnem napadu umrli tudi otroci.

Zelenski pripravljen na dialog, ne pa na kapitulacijo #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

71

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je objavil videoposnetek iz svoje predsedniške pisarne, kamor se je vrnil prvič po začetku ruske agresije nad Ukrajino. V govoru je državljanom sporočil, da se ne skriva pred nikomer in da bo ostal v mestu tako dolgo, kot bo treba, da zmagajo v tej vojni. Ruska vojska je po lastnih navedbah danes v Ukrajini začela spoštovati prekinitev ognja, tako da imajo civilisti v Kijevu, Černihovu, Sumiju, Harkovu in Mariupolu možnost zapustiti oblegana mesta. A po navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinskega zunanjega ministrstva Olega Nikolenka ni tako, saj so ruske sile napadle humanitarni koridor med mestoma Mariupol in ZaporožjeV zračnem napadu na mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je medtem umrlo najmanj 21 civilistov, od tega dva otroka. Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je sporočila, da je bil v bojih okrog Harkova ubit 45-letni ruski general Vitalij Gerasimov.

Dnevni pregled dogodkov

22.38 Rusi imajo množično izgubo vojaškega premoženja 
22.15 Ameriški obveščevalci zaskrbljeni
21.50 Tudi Coca Cola se umika iz Rusije
21.33 Poljska pripravljena svoja letala tipa mig-29 predati ZDA
21.08 Janša o uvozu nafte in plina iz Rusije
21.04 Razmere v Mariupolu "katastrofalne"
20.22 London v postopno ustavitev uvoza ruske nafte
20.18 Rusija za sredo napovedala humanitarno premirje
19.50 Britanski BBC znova poroča iz Rusije
19.13 McDonald's se umika iz Rusije
19.11 Oblasti v Mikolajevu: zažgite gume, da Rusi ne bodo videli kam peljati
18.34 V Ukrajini vendarle začeli evakuacijo civilistov iz posameznih mest
18.14 Zelenski nagovoril britanski parlament
17.58 Rusi ubili tri učiteljice
17.54 Ukrajinci zajeli ruske vojake
17.40 ZDA: Rusi med vojno izgubili med dva in štiri tisoč ljudi
17.34 Vatikanski državni tajnik v pogovoru z Lavrovom pozval k miru
17.33 V Mariupolu umrla šestletna deklica
17.31 Biden: ZDA prepovedujejo uvoz ruskih energentov
17.30 Ruska vojska obstreljuje mesta
17.17 Bruselj z načrtom za zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca leta
16.54 Britanija naj bi prepovedala uvoz ruske nafte
16.32 Kako je videti francoski predsednik po pogovoru s Putinom
16.10 Stoltenberg: V Ukrajini so potrebni pravi humanitarni koridorji
16.00 Uničena bolnišnica pri Harkovu 
15.53 Združeni narodi: Umrlo je že 474 civilistov
14.00 Navalni Ruse poziva k nadaljevanju protivojnih protestov
13.18 Zelenski pripravljen na dialog z Rusijo, ne pa na predajo
12.52 Ruske sile obstreljujejo humanitarni koridor iz Mariupola
12.02 Na Poljskem že 1,2 milijona beguncev
10.45 Janukovič Zelenskega poziva k predaji
10.30 Zelenski: Nikogar se ne bojim
9.50 V Ukrajini po trditvah Moskve velja prekinitev ognja za evakuacijo civilistov
8.20 Škode na ukrajinski infrastrukturi za več milijard evrov
8.12 Tokio zaostruje sankcije proti Rusiji
7.40 Putin trdi, da se v Ukrajini borijo le profesionalni vojaki
7.38 V napadu na ukrajinski Sumi umrlo več otrok
3.33 Svetovna banka bo namenila 650 milijonov evrov za podporo Ukrajini
3.09 Ukrajinski zunanji minister namerava predlagati srečanje Putina in Zelenskega
1.18 Ukrajinci naj bi ubili ruskega generala Gerasimova
0.14 Zelenski: Namesto humanitarnih koridorjev smo dobili tanke, rakete in mine

22.38 Rusi imajo množično izgubo vojaškega premoženja 

 

ZDA ocenjujejo, da je kar osem do deset odstotkov ruskega vojaškega premoženja, uporabljenega pri invaziji na Ukrajino, uničenega ali nedelujočega, piše CNN. Izgubljena oprema vključuje tanke, letala, topništvo in druga vojaška sredstva.

22.15 Ameriški obveščevalci zaskrbljeni

Ameriška obveščevalna skupnost meni, da ruski predsednik Putin konflikt v Ukrajini vidi kot "vojno, ki si je ne more privoščiti izgubiti". Konflikt se bo verjetno stopnjeval brez kakršne koli skrbi glede števila ubitih civilistov, je dejal ameriški vrh. kongres šefov obveščevalnih služb. 

21.50 Tudi Coca Cola se umika iz Rusije

21.33 Poljska pripravljena svoja letala tipa mig-29 predati ZDA

"Poljska je pripravljena svoja letala mig-29 dostaviti v letalsko bazo Ramstein in jih dati ZDA na razpolago brezplačno in nemudoma," so sporočili v Varšavi. Obenem pa glede na izjavo ZDA pozivajo k dobavi "rabljenih letal z ustreznimi zmožnostmi delovanja" in določitvi pogojev njihovega nakupa.

"Poljska vlada tudi poziva druge zaveznice Nata - lastnice letal mig-29, naj ravnajo na enak način," so dodali v izjavi, ki jo povzema poljska tiskovna agencija PAP.

21.08 Janša napovedal kaj bo z uvozom nafte in plina iz Rusije

Premier Janez Janša je napovedal, da bo v naslednjih dveh do treh dneh jasno, če bo EU sledila ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte. Kot je dejal, bo od tega odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino. Ob tem je pojasnil, da bodo v primeru prekinitve dobav ruskega zemeljskega plina in nafte "čez noč" tudi slovenska podjetja utrpela drastične posledice. Spomnil je, da ima Ukrajina velike zaloge surovin in veliko rodovitnih površin, zato bo vojna vplivala tudi na cene žit.

21.04 Razmere v Mariupolu "katastrofalne"

"Evakuacija iz obleganega mesta Mariupol v torek spet ni bila mogoča," je dejala podpredsednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk. Humanitarne razmere v Mariupolu je označila za "katastrofalne". Humanitarni koridorji iz mesta, ki jih ponuja Rusija, ki vodijo na rusko ali belorusko ozemlje, so nesprejemljivi, je dejala.

20.22 London v postopno ustavitev uvoza ruske nafte

Združeno kraljestvo bo do konca leta postopoma ustavilo uvoz ruske nafte v državo, je danes sporočil britanski minister za gospodarstvo in energetiko Kwasi Kwarteng. S tem sledi ZDA, ki so zaradi ruske invazije na Ukrajino prepovedale uvoz vseh energentov iz Rusije.

"Združeno kraljestvo bo do konca leta 2022 ustavilo uvoz ruske nafte in naftnih derivatov," je danes na Twitterju zapisal Kwarteng. "To prehodno obdobje bo trgu, podjetjem in dobavnim verigam omogočilo več kot dovolj časa, da nadomestijo ruski uvoz, ki predstavlja osem odstotkov britanskega povpraševanja," je še pojasnil.

Podjetja je pozval, naj to leto izkoristijo za prehod brez težav, tako da uporabniki tega ne bodo občutili. Vlada bo ustanovila tudi posebno delovno skupino, v okviru katere bodo skupaj s podjetji iskali alternativne možnosti, je še pojasnil Kwarteng.

Ob tem se bodo skušali z drugimi dobavitelji nafte dogovoriti za dodatne dobave. Poudaril je, da so dobavitelji, kot so ZDA, Nizozemska in zalivske države, zanesljivi partnerji.

Ta ukrep ne velja za ruski zemeljski plin, od katerega Združeno kraljestvo ni odvisno. Vendar pa gospodarski minister preučuje tudi možnosti za prekinitev dobav plina, je sporočil.

London tako sledi ZDA, ki so prepovedale uvoz ruske nafte, plina in vseh ruskih energentov v ZDA. Prepoved je danes naznanil ameriški predsednik Joe Biden, ki je poudaril, da se zaveda da Evropejci ne bodo v položaju, da se pridružijo ZDA.

Več članic EU je zadržanih glede vseevropske prepovedi uvoza nafte in plina. Med najbolj izpostavljenimi nasprotnicami so Nemčija, Nizozemska in Bolgarija. Je pa Evropska komisija danes predstavila načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruske energije, ki predvideva zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca tega leta. Načrt predvideva tudi odpravo odvisnosti Evrope od ruskega plina, nafte in premoga najpozneje do leta 2030.

20.18 Rusija za sredo napovedala humanitarno premirje

Jutri zjutraj bo v veljavo stopilo premirje, ki ga je razglasila Rusija, poroča AFP. Razglašeno bo za to, da se bodo lahko prebivalci umaknili iz mest. Kmalu bo znano več podrobnosti.

"Od 10. ure po moskovskem času 9. marca Rusija razglaša 'režim tišine' in je pripravljena zagotoviti humanitarne koridorje," je sporočil oddelek ruskega obrambnega ministrstva, pristojen za humanitarne operacije v Ukrajini, poročajo ruske tiskovne agencije.

Moskva ponuja možnost vzpostavitve humanitarnih koridorjev iz mest Kijev, Černigiv, Sumi, Harkov in Mariupolj od 8. ure po srednjeevropskem času. Evakuacija je možna v druga ukrajinska mesta ali Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Evakuacijo Ukrajincev v ruska mesta Kijev sicer zavrača.

Rusko obrambno ministrstvo je ukrajinske oblasti pozvalo k vzpostavitvi stalnega komunikacijskega kanala o evakuacijah civilistov. Ukrajinska stran se na poziv še ni odzvala.

Po več neuspelih poskusih so se danes vendarle začele evakuacije in nekaterih ukrajinskih mest. Iz Sumija je v smeri Poltave po navedbah urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega odpeljalo 61 avtobusov. Mesto je zapustilo tudi okoli okoli 1.100 tujih študentov. Pripravljeni so tudi vlaki za nadaljnji prevoz v Lvov v bližini meje s Poljsko.

Danes so prav tako izvedli evakuacijo iz mesta Irpin v prestolnico Kijev. Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo iz mesta na varno prepeljanih približno 3 tisoč ljudi.

Še vedno pa ni uspel prevoz civilistov iz Mariupolja. Ljudje iz tega mesta ob Azovskem morju naj bi se imeli možnost umakniti v ukrajinsko Zaporožje oziroma proti Rostovu na Donu v Rusiji. Ukrajinske oblasti so Rusijo obtožile, da v tem humanitarnem koridorju ne spoštuje prekinitve ognja

19.50 Britanski BBC znova poroča iz Rusije

Britanska javna radiotelevizija BBC bo iz Rusije znova poročala v angleškem jeziku, so danes sporočili iz te medijske hiše. Za prekinitev poročanja so se odločili minuli konec tedna zaradi nove ruske medijske zakonodaje. Ameriški časnik New York Times pa medtem zaradi zakonodaje svoje novinarje umika iz Rusije.

"Po temeljitem premisleku smo se odločili, da bomo drevi iz Rusije znova začeli poročati v angleškem jeziku, potem ko smo minuli konec tedna poročanje začasno prekinili," so zapisali na BBC.

Pojasnili so, da so rusko zakonodajo primerjali z nujno potrebo po poročanju iz Rusije. Zagotovili so, da bodo poročali neodvisno in nepristransko ter upoštevali svoje uredniške standarde.

"Varnost naših sodelavcev v Rusiji ostaja naša glavna prednostna naloga," so še poudarili na britanski javni radioteleviziji.

Potem ko je ruski parlament pretekli petek sprejel zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah, so se za prekinitev poročanja odločili številni svetovni mediji. Med njimi nemški televiziji ARD in ZDF, ameriška tiskovna agencija Bloomberg News ter ameriški televizijski mreži CNN in CBS.

Za prekinitev poročanja so se odločili tudi pri ameriškem časniku New York Times, iz katerega so danes sporočili, da njihova novinarska ekipa zapušča Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Namen nove ruske zakonodaje je kriminalizacija neodvisnega in točnega poročanja o vojni proti Ukrajini," so ob tem sporočili iz časnika. "Zaradi varnosti naših novinarjev, ki delujejo v regiji, jih za zdaj umikamo iz države," so dodali. Poudarili so, da se osredotočajo na čimprejšnjo vrnitev, medtem ko preučujejo posledice ruske zakonodaje.

19.13 McDonald's se umika iz Rusije

Prehrambena veriga McDonald's se predčasno umika iz Rusije, pridružil se ji bo tudi L'Oreal, poroča Reuters.

Začasno se zapira vseh 850 restavracij v Rusiji.

19.11 Oblasti v Mikolajevu: zažgite gume, da Rusi ne bodo videli kam peljati

Regionalni upravitelj Mikolajeva Vitali Kim je pozval prebivalce v tem mestu, naj zažgejo gume in tako z dimom onemogočijo lahko pot ruskih vojakom, še piše CNN.

18.34 V Ukrajini vendarle začeli evakuacijo civilistov iz posameznih mest

V Ukrajini so se vendarle začele evakuacije civilistov iz nekaterih mest, ki jih oblega ruska vojska. To velja za Sumi in Irpin, ne pa za Mariupol. Številni Ukrajinci še naprej odhajajo v tujino, po podatkih ZN jih je odšlo že več kot dva milijona. ZDA in Velika Britanija sta se medtem odločili za prepoved uvoza ruskih energentov, v EU pa so zadržani.

Ruska vojska je davi sporočila, da je v Ukrajini začela spoštovati prekinitev ognja, tako da imajo civilisti v Kijevu, Černigivu, Sumiju, Harkovu in Mariupolu možnost zapustiti oblegana mesta.

Rusija je humanitarne koridorje predlagala že v ponedeljek, večinoma pa naj bi vodili v Rusijo oziroma Belorusijo, zato so ukrajinske oblasti predlog označile za nemoralen.

Najhuje je sicer v Mariupolu ob Azovskem morju, kjer je v obleganem mestu okoli 200 tisoč ljudi, prekinjene so dobave elektrike in vode. Po podatkih Mednarodnega Rdečega križa naj bi bile poti iz mesta minirane. Ljudje iz Marioupolja naj bi se imeli možnost umakniti v ukrajinsko Zaporožje oziroma proti Rostovu na Donu v Rusiji.

18.14 Zelenski nagovoril britanski parlament

"Ostal bom tukaj, ostal bom v Kijevu, v Bankovi. Ne bom se skril in ne bojim se nikogar," je v nagovoru povedal ukrajinski predsednik Zelenski.

"Želimo si, da vidimo svoje otroke žive, mislim, da je to pošteno," je povedal in tudi parafraziral Churchilla in uporabil njegov znani citat. "Borili se bomo na obalah," je povedal Zelenski. Britanski parlament ga je nagradil s stoječimi ovacijami.

Poslancem je dejal, da jih nagovarja "kot državljan, kot predsednik velike države s sanjami". Ukrajince je označil kot velike junake, ki jih obstreljevanje ni zlomilo.

Poleg Churchilla je Zelenski, sicer bivši igralec, danes znova oblečen v vojaško zeleno majico, citiral še enega velikega Britanca, Shakespearja, ko je med drugim dejal, da se je Ukrajina odločila "biti". "Vprašanje za nas zdaj je, biti ali ne biti. Zdaj vam lahko dam dokončen odgovor; to je da, biti."

Pozdravil je odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da uvede preiskavo proti Rusiji zaradi vojnih zločinov, saj mu daje upanje, da bodo ruski agresorji čutili posledice svojih dejanj. A tudi to po njegovem prepričanju ni dovolj. V vojni je doslej umrlo najmanj 15 otrok in to so "življenja otrok, ki bi lahko živeli".

To je bilo sicer prvič, da je poslance tuji voditelj nagovoril v dvorani spodnjega doma parlamenta v Londonu, saj tovrstni govori praviloma potekajo v westminstrski dvorani, kjer se sestajata oba domova parlamenta, pojasnjuje BBC. Med govorom je bila prisotna tudi večina članov vlade in opozicijske vlade v senci, na galeriji pa je sedel ukrajinski veleposlanik Vadim Pristajko.

Britanski premier Boris Johnson je v odgovoru na govor Zelenskega med drugim izpostavil, da navadni Ukrajinci s svojim pogumom navdihujejo milijone ljudi po svetu ter da "še nikoli doslej v vseh stoletjih parlamentarne demokracije v spodnjem domu parlamenta nismo prisluhnil takšnemu nagovoru".

Velika Britanija in njene zaveznice so odločene vztrajati pri dostavi orožja v Ukrajino, sankcijah proti Rusiji in krepitvi pritiska nanjo, je dejal in dodal, da bodo uporabili vse možne metode, dokler ne bo ruski predsednik Vladimir Putin poražen in Ukrajina znova svobodna.

Zelenski je uporabil del Churchillovega verjetno najbolj znanega govora vseh časov ob uspešni evakuaciji 338.226 zavezniških vojakov iz Dunkirka.
"Šli bomo do konca. Borili se bomo v Franciji, borili se bomo na morjih in oceanih, borili se bomo z naraščajočim zaupanjem in rastočo močjo v zraku. Branili bomo svoj Otok, ne glede na ceno. Borili se bomo na obalah, borili se bomo na letališčih, borili se bomo na poljih in ulicah, borili se bomo v hribih. Nikoli se ne bomo predali. In celo če – česar ne verjamem niti za trenutek – bi bil ta Otok ali njegov velik del zavzet ali bi stradal, potem bo naš imperij onkraj morja, oborožen in zaščiten z britansko mornarico, nadaljeval boj, dokler, v skladu z Božjo voljo, Novi svet z vso svojo močjo in mogočnostjo ne pride rešit in osvobodit Starega."

17.58 Rusi ubili tri učiteljice

Kyiv Independent, ki se sklicuje na poročanje načelnice okrožja Mikolajev Hanno Zamazejevo, piše, da so ruske čete ob streljanju na miniavtobus ubile tri učiteljice, še dve sta ranjeni.

17.54 Ukrajinci zajeli ruske vojake

Ukrajinska vojska je objavila posnetek, na katerem so posneti zajeti vojaki, ki so se borili v okolici mesta Mikolaj, kjer so v zadnjih dneh potekale borbe.

17.40 ZDA: Rusi med vojno izgubili med dva in štiri tisoč ljudi

Rusija je v obdobju vojne v Ukrajini že izgubila med dva in štiri tisoč ljudi, je v ameriškem kongresu povedal načelnik obrambne obveščevalne agencije Scott Berrier. Dodal je, da so imeli Rusi slab načrt in so podcenili vojsko na nasprotni strani.

17.34 Vatikanski državni tajnik v pogovoru z Lavrovom pozval k miru

Papež Frančišek je pripravljen storiti vse za mir v Ukrajini, je v današnjem telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom poudaril državni tajnik Svetega sedeža Pietro Parolin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17.33 V Mariupolu umrla šestletna deklica

Zaradi dehidracije je v Mariupolu umrla šestletna deklica. Potegnili so jo izpod ruševin porušenega stanovanjskega objekta. Mariupol se spopada z nenehnim obstreljevanjem že vse od začetka vojne. V mestu primanjkuje hrane, vode, zdravil in elektrike.

Ukrajinske oblasti so danes sporočile tudi, da je zaradi dehidracije umrla deklica, ki je bila ujeta pod ruševinami v Mariupolu. "Šestletna Tanja ni mogla pobegniti iz porušene stavbe," je župan mesta Vadim Bojčenko zapisal na omrežju Telegram.

"Večina civilnih žrtev je posledica uporabe eksplozivnega orožja dolgega dometa, vključno s težkim topništvom, raketometi in zračnimi napadi," so še sporočili iz urada visoke komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet.

17.31 Biden: ZDA prepovedujejo uvoz ruskih energentov

17.30 Ruska vojska obstreljuje mesta

Bombni izstrelki so uničili središče mesta Okhtirka. Vsak novi izstrelek povzroči dodatno škodo in otežuje iskanje pogrešanih. Zaradi bomb so v tleh nastali večmetrski kraterji.

Trinajsti dan ruske invazije, prispevek Nastje Stopar na Planet Tv: 

17.17 Bruselj z načrtom za zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca leta

Evropska komisija je danes v odziv na vojno v Ukrajini predstavila načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruske energije, ki predvideva zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca tega leta. "To je zelo težko, a mogoče," je ob predstavitvi načrta poudaril izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Načrt predvideva odpravo odvisnosti Evrope od ruskega plina, nafte in premoga najpozneje do leta 2030, vključuje niz ukrepov v odziv na rastoče cene energije ter zaščito potrošnikov in podjetij ter ukrepe za zagotovitev zadostnih zalog plina za naslednje zime.

Vojna ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini potrjuje nujnost pospešitve prehoda k čisti energiji, je poudaril Timmermans ob predstavitvi predlogov, o katerih bodo na neformalnem zasedanju konec tedna v Versaillesu razpravljali voditelji članic unije.

16.54 Britanija naj bi prepovedala uvoz ruske nafte

Pričakuje se, da bo Velika Britanija prepovedala uvoz ruske nafte, kar naj bi čez dan tudi uresničil premier Boris Johnson. Tudi ZDA so v skladu s pričakovanju že prepovedale uvoz nafte in plina. Prepoved naj bi v Veliki Britaniji začela veljati prihodnji mesec, poroča Bloomberg.

16.47 Rusija po trditvah Kijeva ne spoštuje prekinitve ognja za evakuacijo civilistov

Ukrajinske oblasti so danes obtožile Rusijo, da v humanitarnem koridorju od Zaporožja do Mariupola ne spoštuje prekinitve ognja za evakuacijo civilistov. Takšna dejanja Rusije so označile za genocid. Tudi humanitarne organizacije ugotavljajo, da državi nista vzpostavili ustreznih pogojev za evakuacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Sovražnik je sprožil napad, ki je bil usmerjen natanko na območje humanitarnega koridorja," je na Facebooku sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Dodali so, da ruska vojska ni dovolila zapustiti mesta otrokom, ženskam in starejšim ljudem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ruske sile obstreljujejo humanitarni koridor od Zaporožja do Mariupola, naših osem tovornjakov in 30 avtobusov pa je pripravljenih za dostavo humanitarne pomoči v Mariupol in evakuacijo civilistov v Zaporožje," je dodalo ministrstvo. Kijev je prav tako sporočil, da je razminiral 250-kilometrsko pot do Zaporožja, da bi s tem omogočil evakuacijo približno 450 tisoč ljudi, ki živijo v Mariupolu.

Mariupol sicer že več dni oblegajo pripadniki ruske vojske. Zaradi bližine polotoka Krim, ki ga nadzoruje Rusija, in regije Donbas, kjer imajo sedež ruski separatisti, gre za ključno strateško lokacijo. Poskusi evakuacije civilistov iz mesta so bili v zadnjih dneh večkrat neuspešni, Kijev in Moskva pa sta za neuspehe krivila drug drugega.

16.32 Kako je videti francoski predsednik po pogovoru s Putinom

Elizejska palača je objavila fotografije francoskega predsednika Emanuella Macrona po opravljenem pogovoru z ruskim predsednikom Putinom. Govorila sta o invaziji na Ukrajino. Izraz na Macronovem obrazu in mimika povesta več kot tisoč besed.

16.10 Stoltenberg: V Ukrajini so potrebni pravi humanitarni koridorji

Generalni sekretar zveze Nato se je med današnjim obiskom v Latviji zavzel za vzpostavitev "pravih humanitarnih koridorjev" v Ukrajini. Ob tem je poudaril, da je merjenje na civiliste vojni zločin.

"Potrebujemo prave humanitarne koridorje, ki so v celoti upoštevani," je na skupni novinarski konferenci z latvijskim predsednikom Egilsom Levitsom povedal Stoltenberg.

Poudaril je, da so poročila o streljanju na civiliste med evakuacijo zanesljiva in da je merjenje na civiliste vojni zločin, so zapisali na spletni strani Nata.

16.00 Uničena bolnišnica pri Harkovu, osebje in bolniki bežali iz stavbe  

Ruska raketa je uničila bolnišnico v mestu Izium pri Harkovu, osebje in bolniki pa so morali pobegniti iz stavbe, saj se je rušila, poročajo ukrajinske oblasti na uradni spletni strani Ukrajine za poročanje o vojni. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

15.53 Združeni narodi: umrlo je že 474 civilistov

Združeni narodi (UN) sporočajo, da je v dosedanjih napadih na Ukrajino umrlo že vsaj 474 civilistov, med njimi je bilo 29 otrok.
Ranjenih je najmanj 861 oseb.

Trije odrasli so umrli na kraju eksplozije, poškodovane otroke pa so odpeljali v bližnje bolnišnice. Varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da je to prvi primer smrti civilistov zaradi eksplozije mine med trenutnimi spopadi v Ukrajini.

V izjavi na družbenem omrežju Telegram je Denisova zapisala, da naj bi ruski vojaki cesto v regiji Černigiv severno od Kijeva prekrili s slamo in smetmi, da bi zakrili mine. Protipehotne mine so sicer dovolj občutljive, da jih lahko sprožijo tudi pešci, čeprav so bile žrtve ob trenutku eksplozije v avtomobilu.

14.00 Navalni Ruse poziva k nadaljevanju protivojnih protestov

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes sodržavljane pozval k nadaljevanju protestov proti ruski invaziji na Ukrajino. Na Twitterju je objavil rezultate spletnih anket, v katerih je sodelovalo 700 Moskovčanov. Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja so njegovi sodelavci izvedli štiri kratke spletne ankete, v katerih so ljudi spraševali po njihovih stališčih o vojni v Ukrajini.

Ta so se od prve ankete, izvedene 25. februarja, do zadnje iz 3. marca močno spremenila. Potem ko je v prvi anketi zgolj 29 odstotkov menilo, da je Rusija agresor, jih je bilo v zadnji takšnega mnenja že 53 odstotkov.

V prvi anketi jih je 14 odstotkov krivdo za konflikt pripisovalo Rusiji, 15 odstotkov Ukrajini, 39 pa Zahodu. V anketi 3. marca pa 36 odstotkov Rusiji, sedem Ukrajini in 34 Zahodu, je razvidno iz objav Navalnega.

Ob tem je poudaril, da ne gre za ankete, izvedene po vsej Rusiji, vendar pa vseeno kažejo na spremembe v javnem mnenju. To po njegovih besedah zaznava tudi Kremelj, zaradi česar "poskuša obupano čim prej končati vojno".

"Protivojni zagon bo v družbi še naprej naraščal, zato se protivojni protesti ne smejo končati pod nobenim pogojem," je še zapisal ruski opozicijski voditelj, ki prestaja 2,5-letno zaporno kazen.

Protivojni protesti v Rusiji se nadaljujejo kljub opozorilom oblasti in nevarnosti zapornih kazni. Da bi še bolj zadušili kritike, so ruske oblasti pretekli teden sprejele zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah. Kršiteljem tako grozijo denarne kazni in do 15 let zapora.

Od začetka vojne so v Rusiji aretirali več kot 13.500 protivojnih protestnikov, na svoji spletni strani navaja nevladna organizacija OVD-info, ki spremlja aretacije na protestih.

13.46 Xi v pogovoru s Scholzem in Macronom pozval k zadržanosti v zvezi z Ukrajino

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes pozval k največji zadržanosti v zvezi z Ukrajino. Na videoklicu s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem je krizo v Ukrajini označil še za zelo skrb vzbujajočo.

Xi je danes dejal, da bi morali strani vztrajati pri pogajanjih, pri čemer bi morali preseči razhajanja in nadaljevati pogovore, da bodo lahko dosegli rezultate, je poročala kitajska televizija CCTV. "Rad bi pozval k največji zadržanosti za preprečitev ogromne humanitarne krize," je dodal.

Peking se sicer še naprej upira, da bi obsodil invazijo partnerske Rusije na Ukrajino.

Tako je Xi trenutne razmere v Ukrajini označil za zelo skrb vzbujajoče, Kitajska pa obžaluje, da je v Evropi znova vojna. Napovedal je še humanitarno pomoč, ki jo bodo poslali v Ukrajino.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian danes ni želel govoriti o upanju, da bi lahko Kitajska s svojim vplivom na Rusijo igrala pomembno vlogo posrednika. Dejal je le, da Kitajska podpira vse napore v smeri mirne rešitve. "Radi bi igrali konstruktivno vlogo v spodbujanju mirovnih pogovorov in ko bo to potrebno, smo pripravljeni sodelovati z mednarodno skupnostjo pri skupnem posredovanju," je pojasnil.

Zunanji strokovnjaki opozarjajo, da Kitajska ni primerna za vlogo posrednice zaradi svoje podpore Rusiji. Obenem to zavračajo tudi strokovnjaki v kitajskih državnih medijih, češ da Zahod ne zaupa Kitajski in da bi moral naprej ustaviti zlovešče kampanje proti Pekingu.

13.18 Zelenski pripravljen na dialog z Rusijo, ne pa na predajo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pripravljen na dialog z Rusijo o statusu polotoka Krim in separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ne sprejema pa kapitulacije. "Lahko se pogovarjamo, kako bodo živeli ljudje na teh območjih," je v ponedeljek zvečer dejal v pogovoru za ameriško televizijsko postajo ABC.

"Pripravljen sem na dialog, ne pa na kapitulacijo," je dejal ter s tem dal vedeti, da ne sprejema neodvisnosti samooklicanih republik Doneck in Lugansk ali ruske pripojitve Krima.

Dejal je, da je pomembno, da se upošteva, kako gre tistim ljudem na teh območjih, ki želijo biti del Ukrajine. Po njegovih besedah je to bolj zapleteno kot priznanje. "To je nov ultimat, nanje pa nismo pripravljeni," je dejal.

Zelenski je sicer znova pozval ruskega kolega Vladimirja Putina na neposredne pogovore o tem. "Putin mora začeti dialog, namesto da živi v informacijskem mehurčku brez kisika," je dejal.

O možnosti vstopa Ukrajine v Nato pa je dejal, da Ukrajina ni država, ki bo za to prosila na kolenih. "Zavezništvo se boji spornih vprašanj in soočenja z Rusijo," je dejal.

12.52 Ruske sile obstreljujejo humanitarni koridor iz Mariupola

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da so ruske sile napadle humanitarni koridor med mestoma Mariupol in Zaporožje. Iz Zaporožja proti Mariupolu se je namreč odpravilo 30 avtobusov in osem tovornjakov, ki so v mesto peljali humanitarno pomoč, v nasprotno smer pa naj bi odpeljali civiliste. 

Ukrajinske oblasti so tako Rusijo obtožile, da v humanitarnem koridorju od Zaporožja do Mariupola ne spoštujejo prekinitve ognja za evakuacijo civilistov. Takšna dejanja Rusije so označile za genocid. Tudi humanitarne organizacije ugotavljajo, da državi nista vzpostavili ustreznih pogojev za evakuacijo.

"Sovražnik je sprožil napad, ki je bil usmerjen natanko na območje humanitarnega koridorja," je na Facebooku sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo- Dodali so, da ruska vojska ni dovolila otrokom, ženskam in starejšim ljudem zapustiti mesta.

"Ruske sile obstreljujejo humanitarni koridor od Zaporožja do Mariupola, naših osem tovornjakov in 30 avtobusov pa je pripravljenih za dostavo humanitarne pomoči v Mariupol in evakuacijo civilistov v Zaporožje," je dodalo ministrstvo. Kijev je prav tako sporočil, da je razminiral 250-kilometrsko pot do Zaporožja, da bi s tem omogočil evakuacijo približno 450 tisoč ljudi, ki živijo v Mariupolu.

Uspešno pa poteka evakuacija iz mesta Sumi v osrednjo Poltavo. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je namreč na Twitterju objavilo videoposnetek, ki prikazuje evakuacijo civilistov v minibusih in avtomobilih.

12.02 Na Poljskem že 1,2 milijona beguncev

Od začetka ruskega napada na Ukrajino pred 13 dnevi se je na Poljsko zateklo 1,2 milijona beguncev. Število ukrajinskih beguncev se povečuje tudi na Češkem. Iz države je zbežalo že več kot dva milijona ljudi, je sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je iz Ukrajine natančno zbežalo 2.011.312 ljudi.

Na Poljsko, ki je sosednja država Ukrajine, je samo v ponedeljek pribežalo 141.500 Ukrajincev, je danes sporočila poljska obmejna služba.

Češki premier Petr Fiala pa je sporočil, da se je na Češko doslej zateklo več kot 100 tisoč Ukrajincev.

10.45 Janukovič Zelenskega poziva k predaji

Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes Zelenskega pozval, naj se preda v vojni proti Rusiji. Pozval ga je še, naj sklene mirovni dogovor za vsako ceno. "Vi osebno ste zavezani, da končate prelivanje krvi in za vsako ceno sklenete mirovni dogovor," je proruski Janukovič sporočil v izjavi, ki jo je objavila ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

"To pričakujejo Ukrajinci, Donbas in Rusija," je še poudaril nekdanji ukrajinski predsednik. Dodal je, da bi po njegovem prepričanju tak korak pozdravili tudi partnerji na Zahodu.

Zelenski je leta 2019 zmagal na predsedniških volitvah, ker je obljubil končanje konflikta v državi, je še zapisal Janukovič. "Lahko bi bil predsednik miru, ampak to se ni zgodilo. Sanjate verjetno o tem, da bi postali pravi junak. Ampak junaštva se ne more zaigrati, ne gre za to, da se bori do zadnjega Ukrajinca. Gre za samožrtvovanje, da se gre v zmagi prek svojega ponosa in ambicij, da se reši življenja ljudi," je dodal.

Janukoviča so leta 2014 s položaja odnesle prozahodne demonstracije. Od takrat 71-letnik živi v Rusiji, v domovini pa so ga v odsotnosti obsodili na 13 let zapora zaradi izdaje države. Ukrajinski mediji so v preteklih dneh večkrat poročali, da naj bi Kremelj poskušal na čelo Ukrajine znova nastaviti Janukoviča.

10.30 Zelenski se je vrnil v svojo pisarno: Nikogar se ne bojim

Zelenski je v ponedeljek pozno zvečer objavil videoposnetek iz svoje predsedniške pisarne, kamor se je vrnil prvič po začetku ruske agresije nad Ukrajino. V govoru je državljanom sporočil, da se ne skriva pred nikomer in da bo ostal v mestu še naprej.

Moskvo je obtožil, da njeni vojaki namerno preprečujejo evakuacijo s tem, ko med drugim minirajo ceste in uničujejo avtobuse, ki naj bi ljudi prepeljali na varno.

Zatrdil je še, da bo Ukrajina vztrajala pri pogovorih z Rusijo. "Danes je potekal že tretji krog pogovorov. Jaz bi rekel tretji in zadnji, a mi smo realisti, zato se bomo pogovarjali, vztrajali pri pogovorih, dokler ne najdemo načina, da svojim ljudem rečemo – tako bomo prišli do miru."

"Ne skrivam se. In ne bojim se nikogar. Ostajam tako dolgo, kot bo treba, da zmagamo v tej vojni!" je zatrdil Zelenski in sodržavljanom pokazal razgled na nočni Kijev iz svojega urada kot dokaz, kje in kdaj je nastal videoposnetek.

9.50 V Ukrajini po trditvah Moskve velja prekinitev ognja za evakuacijo civilistov

Ruska vojska je po lastnih navedbah danes v Ukrajini začela spoštovati prekinitev ognja, tako da imajo civilisti v Kijevu, Černihovu, Sumiju, Harkovu in Mariupolu možnost zapustiti oblegana mesta. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je prekinitev ognja v veljavo stopila ob 10. uri po moskovskem času (ob 8. uri po srednjeevropskem).

Rusija je humanitarne koridorje predlagala že v ponedeljek, večinoma pa naj bi vodili v Rusijo oziroma Belorusijo, zato so ukrajinske oblasti predlog označile za nemoralen.

Zagotavljanje humanitarnih koridorjev je bilo tudi v ospredju ponedeljkovega tretjega kroga pogovorov med predstavniki Rusije in Ukrajine v Belorusiji.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je v New Yorku ob koncu zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o Ukrajini dejal, da Ukrajincev ne bodo silili, da gredo v Rusijo.

Najhuje je sicer v Mariupolu ob Azovskem morju, kjer je v obleganem mestu okoli 200 tisoč ljudi, prekinjene so dobave elektrike in vode. Po podatkih Mednarodnega Rdečega križa naj bi bile poti iz mesta minirane.

Ljudje iz Marioupola naj bi se imeli možnost umakniti v ukrajinsko Zaporožje oziroma proti Rostovu na Donu v Rusiji.

Ukrajinske oblasti so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v mestu organizirale zbirne točke, s katerih naj bi ljudi z avtobusi in avtomobili odpeljali na varno. O podrobnostih so se v ponedeljek na pogovorih v Belorusiji dogovorili predstavniki Rusije in Ukrajine.

8.20 Škode na ukrajinski infrastrukturi za več milijard evrov

Ukrajinski minister za infrastrukturo Aleksander Kubrakov je doslej nastalo škodo na prometnem sistemu zaradi ruskega napada na državo ocenil na približno 9,2 milijarde evrov. Kot je dejal za današnjo izdajo spletnega časnika Ukrajinska pravda, so uničeni predvsem mostovi, železniški tiri ter letališča.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo mogoče ob pomoči iz tujine nastalo škodo sanirati v dveh letih. "Ta vojna ni samo naša. Ukrajina brani interese celotnega civiliziranega sveta," je še dejal ukrajinski minister.

8.12 Tokio zaostruje sankcije proti Rusiji

Japonska je danes objavila nov sveženj sankcij proti Rusiji in Belorusiji zaradi napada na Ukrajino. Obnovila je tudi spor z Rusijo glede Kurilskih otokov.

Po navedbah japonskega finančnega ministrstva bodo zamrznili premoženje 20 ruskih predstavnikov, med katerimi so tudi ljudje iz najožjega Putinovega kroga ter vodilni v ruskih podjetjih, ki sodelujejo z vlado. Sankcije bodo prizadele tudi 12 predstavnikov Belorusije, poroča britanski BBC.

Japonska je poleg tega uvedla prepoved izvoza opreme za rafiniranje nafte v Rusijo ter izvoza izdelkov, ki se lahko uporabljajo tudi v vojaške namene, v Belorusijo.

Plinovod
Novice Biden prepovedal uvoz ruskih energentov, EU načrtuje zmanjšanje uvoza plina iz Rusije

Že pred tem se je v luči ukrajinskega konflikta Tokio pridružil izključitvi ruskih bank iz bančnega komunikacijskega omrežja Swift ter omejil transakcije z rusko centralno banko.

Japonska podjetja so medtem v skladu z navodilom zunanjega ministrstva začela umikati osebje iz Rusije. Tako se je na Japonsko že vrnilo okoli 30 zaposlenih v Toyoti in njihovih družin. Avtomobilski proizvajalec Toyota je že pred tem ustavil proizvodnjo v tovarni v Sankt Peterburgu.

Osebje naj bi iz Rusije kmalu odpoklicali tudi Nissan, Subaru in Mitsubishi Motors.

7.40 Putin trdi, da se v Ukrajini ne borijo rezervisti ali naborniki

Putin je danes zatrdil, da v vojni v Ukrajini ne sodelujejo ruski naborniki ali rezervisti, temveč le profesionalni vojaki.  Dodal je, da razume skrbi mater in žena ter drugih sorodnikov vojakov, ki so v Ukrajini. "Lahko ste ponosni nanje," je ob mednarodnem dnevu žensk v Kremlju dejal Putin.

Obljubil je še, da tudi v prihodnje v vojno ne nameravajo vpoklicati rezervistov. "Nalogo bodo opravili poklicni vojaki. Zagotovili bodo varnost in mir ruskega naroda," je dodal.

Pentagon: Moskva za boje v Ukrajini novači Sirce in druge tuje borce

V ameriškem obrambnem ministrstvu pa medtem pravijo, da si Putin prizadeva za sodelovanje v bojih v Ukrajini pridobiti tuje borce, zlasti iz Sirije, ki naj bi sodelovali v urbanih bojih v Kijevu in drugih mestih.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je povedal, da je nekaj tujih plačancev že v Ukrajini, vendar pa ni jasno, kako uspešna je Rusija pri novačenju tujcev.

V bojih v Ukrajini na ruski strani sodelujejo tudi borci iz Čečenije.

Borci iz tujine sodelujejo tudi na ukrajinski strani. Po navedbah zunanjega ministra Dmitra Kulebe naj bi v državo prišlo okoli 20.000 ljudi, ki so se pripravljeni boriti za Ukrajino.

7.38 Več mrtvih v napadu na Sumi

V zračnem napadu na Sumi, mesto 350 kilometrov vzhodno od Kijeva blizu ruske meje, je po navedbah reševalcev umrlo najmanj 21 ljudi, od tega dva otroka. Sprva so lokalne oblasti poročale o osmih mrtvih otrocih. V spopadih z rusko vojsko so po trditvah lokalnih oblasti padli tudi najmanj štirje ukrajinski vojaki. Iz mesta naj bi danes evakuirali civiliste.

"V nekaterih delih mesta so bombardirali stanovanjske stavbe. Celo v središču mesta je bilo uničenih več hiš," je ponoči sporočil predstavnik lokalnih oblasti Dmitro Šivicki.

Tudi reševalci so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili, da so ruska letala napadala stanovanjske zgradbe, številne so uničene.

Ljudje množično zapuščajo Sumi: 

Reševalci so v ruševinah našli 21 trupel civilistov, od tega dveh otrok. Eno žensko so iz ruševin potegnili živo.

Šivicki je še povedal, da so v bojih z rusko vojsko umrli tudi štirje ukrajinski vojaki. Po navedbah dpa omenjenih navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

6.12 Zelenski: Rusija se ne bo ustavila pri Ukrajini. Mi smo prvi, vi ste naslednji. 

Ukrajinski predsednik je v včerajšnjem intervjuju za ABC World News Zahod posvaril, da se vojna ne bo končala z Ukrajino, "napad na svobodo bo vplival na ves svet". Ob tem je znova poudaril potrebo po zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino ter pozval Nato in ZDA, da ukrepajo. "Rakete letijo nad našimi glavami, uničujejo infrastrukturo, univerze, bolnišnice. Ob tem ni drugega odgovora, kot da zaprejo zračni prostor, če želijo, da preživimo. Verjamem, da lahko ameriški predsednik Joe Biden naredi več za končanje vojne."

3.33 Svetovna banka bo namenila 650 milijonov evrov za podporo Ukrajini

Svetovna banka je odobrila nujno financiranje v višini 650 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vladi pri plačilu plač, socialnega varstva in pokojnin v javnem sektorju. 

3.09 Ukrajinski zunanji minister namerava predlagati srečanje Putina in Zelenskega

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na ukrajinski televiziji dejal, da bo na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v četrtek v Turčiji predlagal srečanje med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Želimo si pogovora med predsednikom Ukrajine in Vladimirjem Putinom, ker je on tisti, ki sprejema končne odločitve," je dejal Kuleba.

Zelenski je sicer že večkrat predlagal srečanje in pogovor s Putinom, preden se je ruski predsednik odločil za napad na Ukrajino. Zelenski ga je klical v Kremelj tudi tik pred invazijo, vendar Putin ni dvignil telefona.

1.18 Ukrajinci naj bi ubili ruskega generala Gerasimova

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je sporočila, da je bil v bojih okrog Harkova ubit 45-letni ruski general Vitalij Gerasimov, sicer veteran bojev v Čečeniji in Siriji. Leta 2014 je sodeloval tudi v ruski okupaciji polotoka Krima.

Vitalij Gerasimov | Foto: Twitter/Daily Loud Foto: Twitter/Daily Loud Rusija novice še ni komentirala, če je resnična, pa je to že drugi ruski general, ki ga je doletela smrt med napadom na Ukrajino. Prvi, ki je končal kariero v Ukrajini, je bil general Andrej Suhovecki, poveljnik ruske 7. zračne divizije, ki je bil prav tako veteran bojev v Siriji.

0.14 Zelenski: Namesto humanitarnih koridorjev smo dobili tanke, rakete in mine

Rusija je po ponedeljkovem tretjem krogu pogajanj z Ukrajino sporočila, da je pripravljena v Kijevu in okolici, Harkovu, Mariupolu, Sumiju in Černigovu danes od 10. ure po moskovskem času (8. ure po srednjeevropskem času) znova razglasiti prekinitev ognja oziroma "režim tišine", namenjen evakuaciji civilistov po humanitarnih koridorjih. Rusi so namreč v ponedeljek Ukrajincem ponujali koridorje za evakuacijo v Rusijo ali Belorusijo. "To je navaden cinizem ruske strani, ki išče propagandno zmago," je o predlogu dejal Zelenski. 

Nebenzija je ob tem zagotovil, da Ukrajincev ne bodo silili, da gredo v Rusijo. "Ponujena je evakuacija do mest zahodno od Kijeva in na koncu se bodo ljudje sami odločili, kam želijo biti evakuirani," je dejal Rus.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je skoraj istočasno na ukrajinski televiziji dejal, da je Ukrajina namesto humanitarnih koridorjev od Rusije v ponedeljek dobila tanke, rakete in mine.

"Minirali so celo ceste, ki so bile dogovorjene poti za dostavo hrane in zdravil otrokom v Mariupolu," je dejal Zelenski, ki med bojem proti okupatorju ostaja v Kijevu.

Zagotovil je, da se ukrajinska vojska 12. dan vojne bori naprej in povzroča boleče izgube sovražniku.

Vladimir Putin
Sportal Nova kazen za Putina. Jo bo sploh opazil?
Volodomir Zelenski
Novice Zelenski: Prihaja sodni dan, skrili se boste lahko samo v grobove #video
Gari Kasparov
Sportal Gari Kasparov je prst uperil neposredno v krovne športne organizacije
Marko Potrč, Stanko Pušenjak
Novice Marko Potrč obsoja vse razen Putina, Pušenjak: Vojna je dimna zavesa
Ne spreglejte