SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Že drugič v dveh tednih vandalizirali skulpturo Margaret Thatcher #foto #video

0,16

termometer

Margaret Thatcher kip | Skulpturo Margaret Thatcher so v mestu Grantham postavili 15. maja letos. | Foto: Reuters
Skulpturo Margaret Thatcher so v mestu Grantham postavili 15. maja letos. Foto: Reuters

Skulpturo Margaret Thatcher, ki so jo postavili v njenem domačem mestu Grantham, so v dveh tednih vandalizirali že drugič. Pred 14 dnevi je bil moški kaznovan, ker je v kip metal jajca, tokrat pa so ga premazali z rdečo barvo ter na ograjo naslikali srp in kladivo.

300 tisoč funtov (352 tisoč evrov) vredno trimetrsko skulpturo so premazali z rdečo barvo, na ograji, ki ščiti kip, pa so naslikali srp in kladivo. 

59-letnika kaznovali z globo 90 funtov

Pred dvema tednoma so z globo 90 funtov (105 evrov) kaznovali 59-letnega vodjo univerzitetne umetnosti Jeremyja Webstra, ki je le nekaj ur po tem, ko so kip postavili, vanj metal jajca. 

Policija v Lincolnshiru je sporočila, da se uničenje skulpture obravnava kot škoda zaradi kaznivega dejanja.

Vandali so kip nekdanje predsednice vlade premazali z rdečo barvo. | Foto: Twitter/Daily Loud Vandali so kip nekdanje predsednice vlade premazali z rdečo barvo. Foto: Twitter/Daily Loud

Skulptura je pod nadzorom CCTV-kamere

Bronasti kip nekdanje premierke Margaret Thatcher so kljub opozorilom, da bo poleg jajc vzbudil tudi žvižge mimovozečih voznikov, postavili na hribu svetega Petra. 

Skulptura se nahaja na tri metre visokem podstavku. Po tem, ko je niso želeli postaviti na Parlamentarnem trgu v Londonu, so jo ponudili okrožnemu svetu South Kesteven.

Leta 2020 so posamezniki na Facebooku ustvarili dogodek in predlagali tekmovanje v metanju jajc. Udeležbo na dogodku je potrdilo več kot 2.400 ljudi. 

Na ograjo, ki kip varuje pred vandali, so narisali srp in kladivo. | Foto: Twitter/Daily Loud Na ograjo, ki kip varuje pred vandali, so narisali srp in kladivo. Foto: Twitter/Daily Loud

Prva britanska predsednica vlade Margaret Thatcher se je rodila 13. oktobra leta 1925 v Granthamu in umrla 8. aprila leta 2013 v Londonu, stara 87 let. Predsednica vlade je bila med letoma 1979 in 1990. Poleg skulpture najdemo na vogalu ulic North Parade in Broad Street še spomenik, ki označuje, kje se je rodila. 
Novice Najbolj osovražen kip na svetu? Jajca bi vanj metalo več kot 2.300 ljudi. Margaret Thatcher Novice Bodo legendarno Margaret Thatcher dokončno pokopali? Novice Margaret Thatcher izbrali za najboljšega povojnega britanskega premierja
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin