SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA vlagajo v Evropo, Evropa pa v davčne oaze

3

termometer

Po podatkih Eurostata je kar 60 odstotkov tujih investicij v Evropo lani prišlo iz ZDA, medtem ko so bile glavna destinacija za evropske investicije davčne oaze.

Države Evropske unije so v letu 2012 v neevropske države vložile 171 milijard evrov, medtem ko je bilo investicij iz tujine v evropske države za 159 milijard evrov. Države evroobmočja so v preostale članice EU-ja in druge države sveta lani vložile 238 milijard evrov, medtem ko je bilo investicij v evroobmočje za 193 milijard. V članice Evropske unije je bilo lani največ neposrednih tujih investicij iz ZDA, in sicer 99 milijard evrov, 19 milijard jih je bilo iz Kanade, 8 milijard iz Japonske ter po 7 milijard iz Rusije in Hongkonga.

Članice EU-ja pa so svoje investicije usmerile predvsem v tuje finančne centre oziroma davčne oaze tako v Evropi (Liechtenstein, Guernsey, Jersey, Andora …) kot v centralni Ameriki (Bermudsko otočje, Bahami, Kajmanski otoki …) in Aziji (Bahrain, Hongkong, Singapur in Filipini). Tja je lani romalo za 18 milijard evrov investicij, po 16 milijard je šlo v Kanado in Indijo, 15 pa v ZDA. Članice EU-ja so lani na Kitajsko vložile 10 milijard, v Rusijo pa 9 milijard evrov.

Slovenija lani iz nobene države ni zabeležila za več kot 50 milijonov neposrednih tujih investicij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin