Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 10. 2022,
7.38

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

Natisni članek

ZDA Rusija vojna Ukrajina

Sobota, 15. 10. 2022, 7.38

3 mesece

Pokol v ruski vojašnici, petnajst mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

232. dan vojne v Ukrajini. V petek pozno ponoči so ZDA sporočile, da bodo Ukrajini zagotovile dodatnih 725 milijonov dolarjev vojaške pomoči, in sicer v obliki dodatnega orožja, streliva in opreme. V ukrajinski prestolnici Kijev in drugod po Ukrajini so se danes zjutraj znova oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost zračnih napadov. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile ponoči obstreljevale cilje v več ukrajinskih regijah, v raketiranju na območju Kijeva je bila poškodovana energetska infrastruktura, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poudarki dneva:

21.49 Pokol v ruski vojašnici, 15 mrtvih

20.24 Musk: "K vragu s tem... še naprej bomo plačevali ukrajinski internet"
18.29 Lukašenko: Vojne je lahko konec v enem tednu 
16.33 Po obstreljevanju zagorelo naftno skladišče v ruskem Belgorodu
15.51 Projekt Hajun: Beloruska letala bodo nosila jedrsko orožje 
15.22 Iran kritizira EU in zanika dobavo orožja Rusiji
14.29 Savdska Arabija Ukrajini obljubila dobrih 400 milijonov evrov
12.50 V Belorusijo prispeli ruski vojaki
11.00 Ruske sile ponoči nadaljevale obstreljevanje v več ukrajinskih regijah
9.30 Zelenski: Obnovili smo petnajst objektov

7.30 ZDA zagotavljajo dodatno pomoč Ukrajini

21.49 Pokol v ruski vojašnici,15 mrtvih

Ruski mediji poročajo o masakru v ruski vojaški bazi v Belgorodu, poroča The New York Times.. Na vojake so streljale še neznane osebe. Napad so potrdili tudi na ruskem obrambnem ministrstvu, ki navaja, da je bilo v napadu ubitih petnajst ljudi.

Ministrstvo za obrambo trdi, da gre za "teroristični napad". "Teroristi so streljali na osebje enote med urjenjem prostovoljcev, ki so želeli sodelovati v posebni vojaški operaciji," so sporočili z ministrstva, 

Policija je na prizorišču in preiskuje napad, še poroča Tass.

20.24 Musk: "K vragu s tem ... še naprej bomo plačevali ukrajinski internet"

Najbogatejši Zemljan in ustanovitelj SpaceX Elon Musk je tvitnil, da si je premislil glede nedavne odločitve, da prek svojega sistema Starlink Ukrajincem ne bo več financiral interneta. 

"K vragu s tem ... čeprav Starlink še naprej izgublja denar in druga podjetja dobivajo milijarde davkoplačevalskih dolarjev, bomo še naprej brezplačno financirali ukrajinsko vlado," je tvitnil Musk.

18.29 Lukašenko: Vojne je lahko konec v enem tednu 

Vojna v Ukrajini bi se lahko rešila v enem tednu, to pa je odvisno od ZDA in Velike Britanije, je v intervjuju za NBC dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, čigar izseke povzema tiskovna agencija BelTA.

"Vse je odvisno od ZDA in Velike Britanije," je dejal beloruski diktator. "Če boste jutri spoznali, da se moramo usesti za pogajalsko mizo in poiskati rešitev, mi verjemite, da bomo rešitev našli v enem tednu," je po poročanju ruske prorežimske agencije TASS dejal Lukašenko.

16.33 Po obstreljevanju zagorelo naftno skladišče v ruskem Belgorodu

V ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, je zagorelo tamkajšnje naftno skladišče, potem ko je bilo danes tarča obstreljevanja, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov in s prstom pokazal na Kijev. Dodal je, da žrtev ni bilo, a je kasneje sporočil še, da je požar pogašen, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ponovno nas bombardirajo. Eden od izstrelkov je zadel skladišče nafte v regiji Belgorod," je prek Telegrama sporočil guverner regije Gladkov in dodal, da žrtev ni bilo. Ob tem je tudi objavil fotografijo, na kateri so vidni plameni in črni dim, ki se dviga nad stavbo.

Dodal je, da so reševalne službe že na kraju dogodka in da ni nevarnosti, da bi se požar razširil. Kasneje je sporočil, da je že pogašen, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Skladišče se nahaja v eni od vasi v bližini mesta Belgorod. Rusija se je prejšnji teden pritožila zaradi povečanega števila artilerijskih in raketnih napadov na svojem ozemlju, ki meji na Ukrajino.

Čeprav je samo mesto Belgorod redkeje tarča ukrajinskih napadov kot istoimenska regija, je petkov ukrajinski napad zažgal tamkajšnjo mestno elektrarno in povzročil prekinitev dobave elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To se je zgodilo dan po tem, ko je raketa razdejala zgornje nadstropje stanovanjske stavbe v mestu, pri čemer ranjenih ni bilo. Isti dan je bilo uničeno tudi skladišče streliva v regiji.

V začetku tedna so ukrajinski napadi prekinili oskrbo z elektriko v mestu Šebekino prav tako v regiji Belgorod. V napadih je umrla 74-letna ženska, več ljudi je bilo ranjenih.

15.51 Projekt Hajun: Beloruska letala bodo nosila jedrsko orožje 

The Guardian poroča, da so na ruskem zunanjem ministrstvu potrdili, da beloruska vojaška letala pripravljajo na nošenje jedrskega orožja.

"Rusija na novo opremlja nekaj beloruskih reaktivcev SU-25 za nošenje jedrskega orožja," je na zasedanju prvega odbora Generalne skupščine Združenih narodov izjavil namestnik vodje ruske delegacije Konstantin Voroncov, je sinoči poročala kremeljska RIA News.

15.22 Iran kritizira EU in zanika dobavo orožja Rusiji

Iran je danes kritiziral Evropsko unijo zaradi njenega stališča do protestov v tej državi, ki ga je v petek v telefonskem pogovoru z iranskim zunanjim ministrom ponovil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Oblasti v Teheranu so obenem zanikale navedbe o prodaji orožja Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Borrell je v petek v telefonskem pogovoru iranskemu zunanjemu ministru Huseinu Amiru Abdolahjanu ponovno izrazil "jasno in enotno stališče EU, da imajo ljudje v Iranu pravico do mirnih protestov in zaščite temeljnih pravic". "Nasilna represija se mora takoj končati. Protestnike je treba izpustiti," je Borrell na Twitterju pozval Iran.

EU naj bi v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov odločala o uvedbi sankcij proti Teheranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, ki že en mesec potekajo zaradi smrti 22-letne Mahse Amini po policijskem pridržanju. Kurdinjo je pridržala moralna policija, ker naglavne rute domnevno ni nosila v skladu s strogimi islamskimi predpisi o oblačenju žensk v javnosti.

Vendar pa je v pogovoru z Borrellom iranski zunanji minister policijske operacije proti protestnikom označil za popolnoma legitimne in opozoril, da EU teh incidentov ne bi smela uporabiti kot izgovor za pritisk na Iran. "Nemiri, požigi in teroristične akcije nimajo več ničesar skupnega z mirnimi protesti," je, kot je po poročanju dpa objavljeno na spletni strani iranskega zunanjega ministrstva, dejal Abdolahjan.

Teheran je EU posvaril pred "ustreznim odzivom", če bo EU uvedla sankcije, pri tem pa se po navedbah dpa omenja celo prekinitev diplomatskih odnosov in izgon veleposlanika EU.

Iranski zunanji minister je tudi zanikal, da bi Iran dobavljal orožje Rusiji in aktivno sodeloval v vojni v Ukrajini. "Z Rusijo vojaško sodelujemo, vendar ne dobavljamo orožja," je po navedbah iranskih virov dejal v telefonskem pogovoru.

Teheran vztrajno zanika poročila o dobavi in uporabi iranskih brezpilotnih letal v ukrajinskem konfliktu, čeprav jih je potrdila tudi ruska stran, še navaja dpa.

14.29 Savdska Arabija Ukrajini obljubila dobrih 400 milijonov evrov

Novica o obljubljeni pomoči prihaja dan po petkovem telefonskem pogovoru med savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Savdski prestolonaslednik je po navedbah SPA dejal, da je njegova država pripravljena nadaljevati prizadevanja za posredovanje med Kijevom in Moskvo. Prejšnji mesec je zalivska monarhija oziroma kronski princ osebno posredoval pri izpustitvi desetih zapornikov različnih narodnosti iz ruskega ujetništva, medtem ko je ta teden njegova država glasovala za resolucijo ZN, ki je obsodila rusko priključitev štirih ukrajinskih regij.

Pred tem je bila Savdska Arabija deležna ostrih kritik ZDA, potem ko je skupina OPEC+, ki jo vodi Riad in v kateri je tudi Rusija, v začetku meseca napovedala zmanjšanje črpanja nafte za dva milijona sodov na dan. Washington je Riadu očital, da se je s tem glede konflikta v Ukrajini postavil na stran Moskve. Predstavniki monarhije so se na kritike odzvali z besedami, da je poteza izključno gospodarske narave.

12.50 V Belorusijo prispeli ruski vojaki

"V Belorusijo so prispeli prvi vlaki ruskih vojakov, ki sestavljajo regionalno vojaško skupino," je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo, pri čemer števila ruskih vojakov ni navedlo.

Ministrstvo je objavilo tudi fotografije vojaških vlakov in tovornjakov ter ruskih vojakov, ki jim dobrodošlico s kruhom in soljo izražajo ženske, oblečene v narodno nošo, poroča AFP.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v ponedeljek Ukrajino, Poljsko in Litvo obtožil, da pripravljajo teroristične napade in vstajo v Belorusiji, ter napovedal namestitev regionalne vojaške skupine. Belorusija trdi, da so sile izključno obrambne in da je njihov namen varovanje meje. Minsk sicer obtožuje Kijev, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek Moskvo obtožil, da želi "Belorusijo potegniti v vojno", ter pozval k mednarodni opazovalni misiji skupine G7 na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njenega napada na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska še ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju. Minsk zatrjuje, da v Ukrajino v pomoč ruskim enotam ne namerava poslati svojih vojakov, še navaja AFP.

11.00 Ruske sile ponoči nadaljevale obstreljevanje v več ukrajinskih regijah

V mestu Zaporožje na jugu Ukrajine je bilo v ruskem obstreljevanju poškodovanih več infrastrukturnih objektov, poročajo tudi o požarih. Guverner Oleg Staruh je prebivalce pozval, naj se umaknejo v zaklonišča.

Po podatkih lokalnih ukrajinskih oblasti so nad regijo Dnipropetrovsk uspešno prestregli pet brezpilotnih letal iranske izdelave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ruskem raketnem napadu na območju Kijeva je bil danes zjutraj močno poškodovan objekt energetske infrastrukture, so sporočili iz ukrajinske energetske družbe Ukrenergo.

9.30 Zelenski: Obnovili smo petnajst objektov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer sporočil, da Ukrajina napreduje pri obnovi energetskih objektov, ki so bili poškodovani v obsežnem ruskem obstreljevanju v začetku tedna. Kot je dejal, jim je uspelo obnoviti petnajst objektov.

"V večini regij so bile obnovljene tehnične zmogljivosti za oskrbo z električno energijo," je sporočil Zelenski, vendar podrobnosti ni navedel. "Obnovili bomo tudi vse druge," je dodal.

Zelenski je Ukrajince pozval, naj varčujejo z električno energijo v obdobjih največje porabe, češ da bo tudi to pripomoglo k stabilizaciji oskrbe države. "To je tudi prispevek k obrambi naše države," je dejal.

V ruskih napadih, ki so v ponedeljek pretresli številna ukrajinska mesta, je bila poškodovana energetska infrastruktura v več regijah, med drugim v Lvovu na skrajnem zahodu in Harkovu na vzhodu države.

7.30 ZDA zagotavljajo dodatno pomoč Ukrajini

ZDA Ukrajini zagotavljajo dodatno vojaško pomoč v vrednosti do 725 milijonov dolarjev, je pozno v petek sporočila ameriška administracija. Državni sekretar Antony Blinken je dejal, da bo vlada v Kijevu od Pentagona prejela dodatno orožje, strelivo in opremo. Kot razlog za pomoč navaja nedavno rusko bombardiranje tarč po Ukrajini in vse več dokazov o grozodejstvih ruskih sil.

S tem bo skupna vojaška pomoč ZDA Ukrajini od začetka Bidnove administracije znašala več kot 18,3 milijarde dolarjev, je dejal Blinken.

Novice Grozljivo razkritje: "Posilstva in spolno nasilje so del ruske vojaške strategije"
Ukrajina
Novice Neverjetna zgodba: pred eksplozijo ruskih granat so ga rešile čebele
Ne spreglejte