Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 8. 2014,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA John Kerry koalicija Nato islamski skrajneži

Sobota, 30. 8. 2014, 10.20

4 leta, 8 mesecev

ZDA si v boju z islamskimi skrajneži želi "kar najširšo koalicijo držav"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški državni sekretar John Kerry se je zavzel za globalno koalicijo v boju proti islamskim skrajnežem.

V prispevku za ameriški časnik New York Times, objavljenem nekaj dni pred vrhom Nata, poziva k "usklajenemu odgovoru pod vodstvom ZDA in s kar najširšo koalicijo držav".

Obama priznal, da nima prave strategije za spopad z islamskimi skrajneži Kerry je napovedal, da se bosta skupaj z obrambnim sekretarjem Chuckom Hagelom ob robu vrha Nata v Walesu prihodnji teden o tem pogovarjala z evropskimi kolegi, nato pa odpotovala še na Bližnji vzhod, da bi "pridobila tudi podporo držav, ki so najbolj neposredno ogrožene".

Kerryjev poziv prihaja po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama priznal, da nima prave strategije za spopad z islamskimi skrajneži, ki se borijo v Iraku in Siriji in so tam na velikem delu ozemlja ustanovili islamsko državo oziroma kalifat.

Ameriški zunanji minister je napovedal tudi akcijski načrt, ki ga bodo predstavili prihodnji mesec ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN.

Letalski napadi v Iraku, v Siriji (še) ne "Za soočenje z nihilistično in genocidno agendo islamskih skrajnežev potrebujemo globalno koalicijo, ki bo uporabila politična, humanitarna, ekonomska, pravna in obveščevalna sredstva v podporo vojaški sili," je zapisal Kerry.

ZDA že od začetka avgusta izvajajo letalske napade na islamiste v Iraku, medtem ko se za podoben ukrep v Siriji niso odločili. Tamkajšnji režim sicer sporoča, da je pripravljen sodelovati v boju proti skrajnežem, a mora biti kakršnakoli vojaška akcija na sirskem ozemlju usklajena.

Zadrega za Washington Zadnje predstavlja težavo za Washington, ki je dolgo časa podpiral upornike proti režimu Bašarja Al Asada, obenem pa režim obtožuje hudih zlorab človekovih pravic in celo uporabe kemičnega orožja.

Zaradi groženj islamske države se je Velika Britanija v petek odločila zvišati stopnjo teroristične nevarnosti. Po ocenah obveščevalnih služb se je skrajnežem v Siriji in Iraku pridružilo okoli 500 britanskih državljanov.

Zahod naslednja tarča džihadistov? Savdski kralj Abdulah pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril, da bo Zahod, če ne bo hitro ukrepal, naslednja tarča džihadistov. "Če jih bomo ignorirali, bodo čez mesec dni v Evropi in mesec kasneje v Ameriki," je v petek dejal tujim veleposlanikom v Džedi.

"Terorizem ne pozna meja in bi lahko prizadel številne države, ki ne ležijo na Bližnjem vzhodu," je opozoril kralj in veleposlanike pozval, naj svojim voditeljem posredujejo naslednje sporočilo: Terorizmu se uprite s silo, razumom in ustrezno hitro!"

Ne spreglejte