SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA in Južna Koreja končali velike skupne vojaške vaje

0,26

termometer

južna koreja vojska vaja
Ameriški predsednik Donald Trump je v preteklosti kritiziral velike skupne vojaške vaje z Južno Korejo, češ da so predrage in da provocirajo Pjongjang. Foto: Reuters

ZDA in Južna Koreja ne bosta več izvajali dveh glavnih letnih velikih skupnih vojaških vaj, so sporočili iz Pentagona. S tem želita državi podpreti diplomatska prizadevanja za rešitev vprašanja jedrskega programa Severne Koreje.

To sta se v soboto v telefonskem pogovoru dogovorila južnokorejski obrambni minister Jeong Kyeong Doo in vršilec dolžnosti obrambnega ministra Patrick Shanahan. Gre za letne skupne vojaške vaje Key Resolve in Foal Eagle, ki so bile glavni kamen spotike za Pjongjang.

Foal Eagle je največja redna skupna vojaška vaja Južne Koreje in ZDA, v kateri je sodelovalo 200.000 južnokorejskih vojakov in okoli 30.000 ameriških. Spremljajo jo vaja Key Resolve, računalniško simulirana vojaška igra, ki jo vodijo poveljniki in je potekala deset dni v marcu.

Ameriška vojska Novice ZDA in Južna Koreja odpovedale še ene skupne vojaške vaje

Iz Pentagona so sporočili, da odločitev odraža njihovo "skupno željo po zmanjšanju napetosti in podpori našim diplomatskim prizadevanjem, da bi dosegli popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka na končen in v celoti preverljiv način".

Od 12. marca bodo potekale manjše skupne vaje Dong Maeng

Namesto tega bodo pripravili manjše skupne vojaške vaje Dong Maeng, ki bodo potekale od ponedeljka do 12. marca, so sporočili s skupnega poveljstva južnokorejskih in ameriških sil v Seulu. Dong Maeng pomeni zavezništvo, v ospredju vaj pa bodo strateški, operativni in taktični vidiki splošnih vojaških operacij na Korejskem polotoku, so dodali.

mandarine Novice Južna Koreja severni sosedi poslala 200 ton mandarin

Ameriški predsednik Donald Trump je v preteklosti kritiziral velike skupne vojaške vaje z Južno Korejo, češ da so predrage in da provocirajo Pjongjang.

ZDA imajo v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov, ki služijo kot zaščita pred z jedrskim orožjem oboroženo Severno Korejo. Washington in Seul že leta izvajata vojaške vaje, ki so po njunih trditvah izključno obrambne narave, a Pjongjang v njih vidi priprave na invazijo na svoje ozemlje.

Do odločitve sicer prihaja po tistem, ko se je v četrtek v Vietnamu brez dogovora končal drugi vrh Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, a sta strani zagotovili, da bosta nadaljevali pogovore.

Severna Koreja Novice Severna in Južna Koreja odstranjujeta mine na meji Kim Jong-un, Moon Jae-in Novice Severna in Južna Koreja bosta razglasili mir #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin