Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2020,
8.09

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

16

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 cepivo ZDA

Četrtek, 24. 12. 2020, 8.09

3 leta, 4 mesece

koronavirus po svetu, 24. december

Srbi začeli cepiti: prva se je cepila premierka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

16

Ana Brnabić | V Srbiji se je proti bolezni covid-19 prva cepila srbska premierka Ana Brnabić. | Foto Reuters

V Srbiji se je proti bolezni covid-19 prva cepila srbska premierka Ana Brnabić.

Foto: Reuters

Srbiji so danes začeli cepljenje proti covidu-19. Prvi sta bili cepljeni premierka Ana Brnabić ter članica kriznega štaba za covid-19 Darija Kisić-Tepavčević. Danes bodo po napovedih cepili še stanovalce domov za ostarele v Beogradu in Novem Sadu.

18:09

Biden: Prioriteta bo covid-19

16:44

Maske v šolah niso zakonite

16:06

V Mehiki začeli cepljenje

15:37

Tudi v Litvi in Latviji rekord

15:37

V Rusiji nov rekord

11:56

Na Hrvaškem  2233 novih okužb

  • 18:16

  • 18:09

    Biden: Prioriteta bo covid-19

    Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru pogovoru z novinarji zagotovil, da bo po prevzemu oblasti zanj boj proti pandemiji koronavirusa prva, druga in tretja prioriteta. Američane bo prosil, naj nosijo maske, to pa bo zahteval tam, kjer lahko. Javne uradnike, kot so guvernerji, pa bo prosil, naj bodo vzor drugim.

    Biden je menil, da so se nujnosti zmanjšanja okužb in smrti zavedli tudi Američani. "Ameriška javnost se boleče zaveda izjemno velike škode in cene neupoštevanja priporočil zdravstvenih strokovnjakov," je dejal novoizvoljeni ameriški predsednik, ki ga čaka velik zalogaj vodenje distribucije in cepljenja 300 milijonov Američanov.

    Zaradi novega koronavirusa je v zadnjem tednu dni v ZDA umrlo skoraj 20 tisoč ljudi. Skupaj je v ZDA doslej umrlo že 327 tisoč ljudi, po praznikih pa strokovnjaki napovedujejo še več okužb in smrti.

    Biden je že napovedal, da bo prosil Američane, naj v prvih stotih dneh njegovega vladanja nosijo maske, po novem pa predlaga, da bi vlada ljudem razlagala tudi, kakšna druženja so v času koronavirusa varna. Torej ne le, da jim vlada govori, česa ne smejo delati, ampak tudi, kaj lahko delajo brez nevarnosti pospešitve širjenja virusa, poroča STA.

  • 16:44

    Maske v šolah niso zakonite

    Avstrijsko ustavno sodišče je v sredo odločilo, da zahteve po obveznem nošenju zaščitnih mask v šolah in deljeni pouk niso zakonite. Gre za ukrepa, ki ju je vlada uvedla v šolah v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, piše STA.

    Deljeni pouk pomeni, da so razred prepolovili, nato pa je ena polovica učencev imela pouk ob ponedeljkih in torkih, druga polovica pa ob sredah, četrtkih in petkih. Druge dneve so bili učenci doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Kot nezakonitega je sodišče opredelilo tudi pravilo, da morajo zaščitne maske nositi vsi v šolskih poslopjih, ne glede na to, ali so pri pouku ali ne.

    Sodišče je pojasnilo, da so ukrepi nezakoniti, ker ministrstvo ni jasno pojasnilo, zakaj naj bi bili potrebni.

    Na ustavno sodišče sta se obrnila dva otroka in njuna starša, ker so menili, da omenjeni ukrepi kršijo načelo enakosti pred zakonom, pravico do zasebnega življenja in pravico do izobraževanja.

    Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da bodo preučili stališče ustavnega sodišča, piše STA.

  • 16:06

    V Mehiki začeli cepljenje

    V Mehiki so danes začeli množično cepljenje proti covidu-19. Med prvimi državami v Latinski Ameriki bodo ob Mehiki cepljenje začeli tudi v Čilu in Kostariki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    V Mehiki so danes kot prvo cepili 59-letno medicinsko sestro v prestolnici. S cepljenjem so začeli, potem ko so v sredo kot prva latinskoameriška država prejeli prvih 3000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha.

    Mehika je v pandemiji covida-19 močno prizadeta, saj je četrta na svetu po številu smrtnih žrtev. Bolezen je zahtevala 120.000 življenj, potrdili pa so okoli 1,35 milijona okužb. Vlada je obljubila, da bodo brezplačno cepivo zagotovili za skoraj 129 milijonov prebivalcev, kar bo ogromen logističen zalogaj.

    Prvih 10.000 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha je danes z letalom prispelo v Čile. Tudi tu naj bi danes začeli cepljenje. Najprej bodo cepili zdravstvene delavce.

    Čilski predsednik Sebastian Pinera je povedal, da so zagotovili 30 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 od treh dobaviteljev, kar bo zadoščalo za cepljenje več kot dveh tretjin prebivalcev v prvi polovici leta 2021.

    Kostarika je prav tako že prejela prvih 9750 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha. Množično cepljenje bodo začeli v petek. Prve bodo cepili zdravstvene delavce in starejše ljudi.

    V petmilijonski državi so potrdili več kot 160.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2065 covidnih bolnikov.

    V Argentino pa naj bi danes prispelo 25 milijonov odmerkov ruskega cepiva Sputnik V, piše STA.

  • 15:37

    Tudi v Litvi in Latviji rekord

    Latvija in Litva sta danes drugi dan zapored poročali o rekordnem številu novih okužb z novim koronavirusom. V Litvi so v zadnjih 24 urah potrdili 3799 novih okužb, v Latviji pa 1270. V sredo sta poročali o 3737 oziroma 1145 novih okužbah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Litovska premierka Ingrida Simonyte je porast okužb pripisala množici nakupovalcev pred božičem, ki so napolnili trgovine pred omejitvijo gibanja v sredini meseca. Kljub opozorilom so se ljudje v trgovine množično podali dan pred uvedbo omejitev.

    Podobno se je zgodilo tudi v sosednji Latviji, ko so se minuli teden ljudje množično podali po nakupih, preden so uvedli strožje ukrepe, v okviru katerih so zaprli večino trgovin.

    Po podatkih ECDC ima Litva eno najvišjih stopenj okužb v Evropi, potem ko je dolgo imela nizko število okužb.

    V Litvi so doslej potrdili okoli 124.000 okužb, v Latviji pa okoli 35.000, piše STA.

  • 15:37

    V Rusiji nov rekord

    V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 30.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, so danes sporočile pristojne oblasti. Skupaj se je v državi okužilo že več kot 2,9 milijona ljudi, umrlo pa je skoraj 53.100 covidnih bolnikov.

    Oblasti porast okužb pripisujejo pripravam na praznike, ki se bodo v Rusiji začeli čez en teden. "Na žalost so številni ljudje pozabili preventivne ukrepe," je dejal Aleksander Gorelov iz nacionalne agencije za varstvo pravic potrošnikov po poročanju tujih tiskovnih agencij.

    V Rusiji sicer že od začetka meseca poteka množično cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. Najprej so prišli na vrsto zdravstveni delavci in učitelji. Po besedah moskovskega župana Sergeja Sobjanina pa bodo v ponedeljek razširili krog ljudi, ki se lahko cepijo. Med njimi bodo policisti, sodniki, športniki ter duhovniki in njihovi sodelavci, piše STA.

  • 13:39

    K maši z dovolilnico

    Hrvaški državljani od srede potrebujejo posebne dovolilnice za prehajanje med županijami. V Oroslavju v hrvaškem Zagorju pa se pri izdajanju dovolilnic dogajajo nelogičnosti. Brez težav so jo namreč odobrili za obisk maše v drugi županiji, medtem ko je že tri dni ne dobi sin, ki skrbi za 92-letno nepokretno mamo.

    Hrvaška prepustnica | Foto: STA , Foto: STA ,

    Na nelogičnosti v sistemu izdaje dovolilnic je s svojim primerom opozoril neopredeljeni svetnik v mestnem svetu Oroslavja Viktor Šimunić, ki je "v petih minutah" dobil dovolilnico za odhod na mašo v Zagrebu. Za to se je odločil, ker sin njegove 92-letne sosede že tri dni ne more dobiti dovolilnice, da bi poskrbel za nepokretno mamo. Šimunić je želel dokazati, da je sistem dovolilnic nesmiseln in neenakomeren. Ob tem tarča niso verniki niti cerkev, temveč slab sistem, je poročal časnik 24 sata na svoji spletni strani.

    Medtem pa so moškemu z območja Zagreba, ki je kot edini skrbnik 92-letnice doslej vsak dan obiskoval svojo mamo, od ponedeljka zavrnili že dve zahtevi za dovolilnico v lokalnem štabu civilne zaščite v Zagrebu kot tudi v krapinsko-zagorski županiji, kjer živi mama. Od srede čaka na odgovor vodstva policije, navaja časnik.

  • 13:01

    Tovornjaki iz VB tudi za božič

    Meja med Francijo in Veliko Britanijo bo ostala odprta najmanj še za božič, da bi vsem tovornim vozilom, ki so obtičala v koloni, omogočili odhod z Otoka, je danes sporočil britanski minister za promet Grant Shapps. Da je to nujno, je danes opozorila tudi evropska komisarka za promet Adina Valean, ki je za prometno blokado okrivila Francijo.

  • 12:17

    Macron zaključil samoizolacijo

    Francoski predsednik Emmanuel Macron nima več simptomov covida-19, tako da lahko zaključi sedemdnevno samoizolacijo, so danes sporočili iz Elizejske palače.

    Macron je bil pretekli četrtek pozitiven na testiranju za novi koronavirus, zaradi česar je šel v sedemdnevno samoizolacijo. Zaradi stika z njim je moralo v samoizolacijo tudi več evropskih voditeljev, med drugim predsednik Evropskega sveta Charles Michel in španski premier Pedro Sanchez.

  • 11:56

    Na Hrvaškem  2233 novih okužb

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8343 testih potrdili 2233 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 70 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

    Današnje število testov in novo okuženih na Hrvaškem je manjše, kot je bilo prejšnji četrtek, ko so ob 12.294 testih potrdili 3918 novih okužb z novim koronavirusom. V tednu pred tem so ob 12.095 testih potrdili 4620 novih okužb, kar je bilo tudi največje dnevno število novih okužb v državi doslej.

"Kot premierka in vodja kriznega štaba sem se čutila dolžno prva cepiti, da bi pokazala, da verjamem v cepivo in naše institucije," je novinarjem dejala Brnabićeva. Ob tem je poudarila, da je prva evropska predsednica vlade, ki se je cepila. Povedala je še, da se je s predsednikom države Aleksandrom Vučićem dogovorila, da bosta prejela cepivo različnih proizvajalcev, povzema STA.

Srbija je v prvi pošiljki cepiva, ki je v državo prispela v torek, prejela nekaj manj kot pet tisoč odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, pri cepljenju pa bodo imeli prednost oskrbovanci domov za starejše. Država se je za nakup cepiva proti bolezni covid-19 dogovorila še z več proizvajalci cepiv. Kot je dejala Brnabićeva, naj bi kmalu prejeli pošiljki cepiva kitajskih proizvajalcev Sinofarm in Sinovac ter ruskega cepiva Sputnik V.

Konec prvega ali v začetku drugega četrtletja prihodnjega leta naj bi v državi dobili še cepivo, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza ter cepivo podjetja Moderna. Brnabićeva je še poudarila, da začetek cepljenja še ne pomeni zmage nad virusom, in pozvala ljudi, naj še naprej spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Srbija se je tako danes pridružila Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Rusiji in drugim državam, kjer so že začeli množično cepljenje ljudi proti covid-19. V EU bo cepljenje po napovedih steklo v nedeljo. V Srbiji so sicer v zadnjih 24 urah zabeležili 4.091 novih okužb s koronavirusom. Zabeležili so tudi 49 novih smrti zaradi covid-19. Skupaj so v Srbiji doslej od začetka pandemije zabeležili 316.344 primerov okužbe in 2.882 smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19.

ZDA hitreje od svetlobe: do januarja 20 milijonov odmerkov cepiva

Pfizer cepivo | Foto: Reuters Foto: Reuters Predstavniki Bele hiše so v sredo sporočili, da nameravajo do začetka januarja v okviru operacije Hitreje od svetlobe po ZDA razdeliti 20 milijonov odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Do srede so jih razdelili 9,5 milijona, do zdaj pa se je cepilo okrog milijon ljudi.

Cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne in Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA zahtevata dva odmerka v razmiku nekaj tednov. General Gus Perna, ki je odgovoren za distribucijo cepiv, je zagotovil, da operacija imunizacije poteka dobro, poroča STA.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do srede okužilo že 8,5 milijona ljudi, za covid-19 pa je umrlo več kot 326 tisoč ljudi.

Ne spreglejte