Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2011,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Balkan

Sobota, 21. 5. 2011, 16.11

8 let

Žbogar na Dunaju na konferenci o Zahodnem Balkanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je na konferenci o Zahodnem Balkanu na Dunaju dejal, da v državah Zahodnega Balkana ni dovolj tujih investicij.

Za to je kriva odsotnost dobrega upravljanja, za krepitev tega pa je v prvi vrsti izpostavil širitveni proces EU v regiji.

Minister Žbogar je v okviru konference nastopil na panelu z naslovom "Dobro vladanje kot prvi pogoj za trajnostni razvoj", na katerem sta sodelovala še nekdanji hrvaški minister za zunanje zadeve Miomir Žužul in ameriško-makedonski poslovnež Mike Zafirovski, so sporočili z MZZ.

"Eden od razlogov je odsotnost dobrega upravljanja" Kot je dejal minister Žbogar, potrebujejo države Zahodnega Balkana predvsem več tujih investicij. Glede na ugodno poslovno klimo, majhne stroške izobražene delovne sile in različne naravne danosti je namreč očitno, da tujih investicij ni dovolj, je poudaril minister in pojasnil, da je eden od razlogov vsekakor odsotnost dobrega upravljanja.

V iskanju odgovorov za krepitev dobrega upravljanja je minister kot temeljne, med seboj tesno povezane mehanizme, izpostavil širitveni proces EU v regiji, pa tudi večje lokalno lastništvo in regionalno sodelovanje, kot je na primer proces Brdo.

"Širitev je dvosmerni proces" Pri tem se je vodja slovenske diplomacije ustavil pri širitvi EU na Zahodni Balkan ter poudaril, da je širitev dvosmerni proces, kjer mora biti aktivna tako EU kot celota kot tudi države regije, ki se pridružujejo tej evropski integraciji.

"Ne smemo si privoščiti širitvene utrujenosti" "Širitveni proces je namreč nujen za dolgoročno stabilnost ne le regije, pač pa celega starega kontinenta," je dejal minister Žbogar in opozoril, da si ne smemo privoščiti širitvene utrujenosti, kakor tudi ne utrujenosti v prizadevanjih za reformiranje na podlagi evropskih standardov na strani držav regije. Te pa se morajo zavedati, da je treba institucionalne reforme izvesti preprosto za to, ker so potrebne za učinkovito upravljanje in ne zato, ker to zahteva EU, je dejal Žbogar.

Minister Žbogar je kot posebej pomembno izpostavil, da se prilagajanje držav Zahodnega Balkana uniji lahko začne že pred samim začetkom pogajanj. S tem bi se povezala proces tranzicije oziroma izvajanja reform v državah regije in proces približevanja EU. Tovrstna povezava bi omogočila učinkovitejše vladanje, nižje ravni korupcije, ugodnejše pogoje za tuje investicije - torej dobro upravljanje, ki vodi do trajnostnega razvoja, višjih ravni zaposlenosti in mobilnosti, je še pojasnil minister.

V tem kontekstu je velikega pomena aktivna vloga Evropske komisije, ki lahko že v času pred formalnim začetkom pogajanj z ocenjevanjem in izpostavljanjem pomanjkljivosti skrbi za to, da se reformni procesi odvijajo v skladu s pričakovanji, ter, da je javnost v posameznih državah redno seznanjena z dosežki ali pomanjkljivostmi aktivnosti svojih vlad, je dejal.

Ne spreglejte