SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Huda zastrupitev na Hvaru: en človek umrl, otrokoma odpovedali notranji organi

10

termometer

Hvar
Foto: STA

Na ladji pri Hvaru je umrl moški, še štiri ljudi, med njimi dva otroka, pa so zaradi slabega zdravstvenega stanja prepreljali v splitsko bolnišnico. Najprej so hrvaški mediji poročali, da naj bi se družina zastrupila s hrano, vendar zdravniki dvomijo, da bi bila lahko hrana razlog za tako hudo zastrupitev.

Moški, po informacijah Dalmacije Danas gre za italijanskega državljana, je umrl še pred prihodom reševalcev. Najprej so s helikopterjem v splitsko bolnišnico odpeljali otroka, nato so se vrnili še po odrasli osebi. Neuradno naj bi šlo za člane iste družine.

"Danes okoli 10. ure je policija prejela informacijo, da je kapitan ladje, na kateri so našli mrtvega moškega, napovedal vplutje v mesto Hvar. Štiri ljudi so zaradi slabega zdravstvenega stanja odpeljali v splitsko bolnišnico," je sporočila policija.

Po informacijah Index.hr je šest oseb sinoči v znani restavraciji na Hvaru jedla različno morsko hrano. Policija je najprej sporočila, da so krivec za zastrupitev in smrt enega od članov družine školjke, vendar zdravniki te zgodbe niso potrdili.

Vzrok zastrupitve še ni znan

Morska hrana Foto: STA Vzrok zastrupitve uradno še ni znan, je za 24sata dejala dežurna epidemiologinja Vesna Barišić. Ekipa je vzela več vzorcev z ladje, tudi s hrane, ki je bila na ladji, in pa restavracije, kjer je družina jedla. Prav tako pa je treba počakati na obdukcijo preminulega. Rezultati naj bi bili znani čez dva dneva.

"V tem trenutku niti infektologi niti osebje iz bolnišnice v Splitu ne morejo z gotovostjo trditi, kaj je vzrok za zastrupitev," je dejala Barišićeva.

Kot je za Jutarnji list komentiral eden od zdravnikov, je reakcija organizma preminulega Italijana prehuda, da bi se lahko govorilo o zastrupitvi s hrano. Tudi zdravnik iz splitske klinike Dragan Ledina dvomi, da bi bila krivec za tako hudo zastropitev hrana.

Italijanski mediji poročajo, da naj bi 57-letnik na ladju umrl po tem, ko je z glavo udaril v steno na stranišču v ladji.

Takšne zastrupitve še niso videli

S pediatričnega oddelka Kliničnega centra v Splitu so sporočili, da sta otroka, ki so ju pripeljali zaradi zastrupitve, v smrtni nevarnosti, po podatkih Indexa pa so v službo poklicali dodatne zdravnike in medicinske sestre. Eden od otrok je star 14, drugi pa osem let.

"Situacija je zelo težka, še vedno se opravlja diagnostika. Sumimo zastrupitev, vendar je za zdaj še prezgodaj govoriti, ali je vzrok hrana ali kaj drugega. Po do zdaj zbranih podatkih lahko rečem, da takšne zastrupitve še nismo videli. Zato smo aktivirali dodatno osebje, da bi nam uspelo rešiti otroka," je dejala docentka Ivana Unič s klinike. Otroka se še vedno borita za življenje, odpovedali naj bi jima notranji organi, dihata pa s pomočjo aparatov.

Dve odrasli osebi, ki so prav tako pripeljali s Hvara, nista v smrtni nevarnosti. O dogodku so obvestili državnega tožilca, ki si bo ogledal kraj dogodka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin