Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
11.51

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Kosovo Srbija spor Ura

Sreda, 7. 3. 2018, 11.51

6 let, 1 mesec

Zaradi spora med Srbijo in Kosovom zaostajajo ure po vsej Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
ura | Foto STA

Foto: STA

V zadnjih dneh je marsikdo opazil, da zaostajajo ure na elektronskih napravah, kot so pečice in budilke. Razlog so težave v elektroenergetskem sistemu celinske Evrope, kriv je spor med Srbijo in Kosovim, so sporočili iz Evropskega združenja sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja. Nujna je politična rešitev.

Kot pojasnjujejo v združenju ENTSO-E, je elektroenergetski sistem celinske Evrope veliko sinhronizirano območje, ki se razteza od Španije do Turčije in od Poljske do Nizozemske. Obsega 25 držav, vključno s Slovenijo.

Standardizirana frekvenca električnega omrežja v območju je 50 hercev, a se območje že od sredine januarja spopada s stalnimi odmiki od te frekvence. Povprečna frekvenca v evropskem sistemu od sredine januarja do danes je okoli 49,996 herca.

Za odstopanja kriv primanjkljaj v proizvodnji električne energije

Za odstopanja je kriv primanjkljaj v proizvodnji električne energije; trenutno primanjkuje okoli 113 gigavatnih ur elektrike. V ENTSO-E so s prstom pokazali na Kosovo in Srbijo oz. "politična nesoglasja med srbskimi in kosovskimi oblastmi".

Zmanjšanje povprečne frekvence prizadene tiste električne ure, ki se ravnajo po frekvenci elektroenergetskega sistema. Te ure trenutno zaostajajo za šest minut.

Kot poudarjajo v združenju, tovrstnega primera v preteklosti še ni bilo, odkloni pa se morajo nemudoma končati. "Odgovoriti je treba na vprašanje, kdo bo kompenziral to izgubo," so zapisali.

Ura, pečica | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

ENTSO-E išče rešitve za nastali položaj

ENTSO-E skupaj z nacionalnimi operaterji trenutno išče morebitne tehnične možnosti za rešitev nastale zagate. Hkrati pa v združenju pozivajo evropske in nacionalne politične voditelje, naj zagotovijo rešitev za politično stran problema.

Kot dodajajo, je ure mogoče na pravilno vrednost nastaviti ročno, vendar jih bo v tem primeru treba ponovno zagnati, ko bo sistem okreval na normalno frekvenco. Če uporabniki ne storijo ničesar, se bodo ure "popravile" same, ko se bo stanje v sistemu normaliziralo.

Združenje ob tem navaja, da bodo odmike od normalnega stanja predvidoma popravili v tem tednu, nato pa bo treba nadoknaditi manjkajočo energijo. "Vrnitev sistema na normalno stanje bi lahko trajala nekaj tednov," so dodali.

Ne spreglejte