Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
10.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin Aleksej Navalni

Četrtek, 30. 5. 2013, 10.41

7 let, 12 mesecev

Zaradi Putinovega pritiska Rusijo zapustil ugledni ekonomist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sergej Guriev, ugleden ruski ekonomist in nekdanji pisec govorov Dmitrija Medvedjeva, je zapustil Rusijo, kar številni vidijo kot uvod v množično izseljevanje intelektualcev.

Sergej Guriev naj bi Rusijo zapustil po tem, ko so ga državni preiskovalci zaslišali v zvezi z naftnim podjetjem Yukos, katerega ustanovitelj Mihail Hodorovski je bil leta 2005 zaprt zaradi goljufije.

A po mnenju poznavalcev je eden od njegovih "izvirnih grehov" podpora Alekseju Navalnemu, borcu proti korupciji, ki je vodil proteste proti Putinu, ko se je ta vrnil na predsedniški položaj in ki je trenutno obtožen goljufije. Guriev mu je po Putinovi izvolitvi nakazal simbolni znesek in s tem podprl njegov boj proti korupciji. Predstavnik opozicije Boris Nemcov meni, da se je Guriev oblastem zameril že takrat, ko je proces proti Hodorovskemu označil za montiranega, s čimer se je pridružil borcem proti korupciji, ki se jih Putin očitno želi sistematično znebiti.

Po Putinovi vrnitvi v Kremelj, po štirih letih premierskega položaja, se v Rusiji vedno več njegovih kritikov sooča s sumljivimi sodnimi procesi, nevladne organizacije, tudi tiste, ki nadzorujejo volitve, pa so se pred kratkim morale registrirati kot tuji agenti v državi, kar številne spominja na obdobje hladne vojne.

Guriev, 41-letni rektor moskovske ekonomske fakultete, je v preteklosti svetoval premierju Dmitriju Medvedjevu, bil član nadzornega sveta pri ruski banki Sberbank, tuji in domači mediji pa ga poznajo kot vodilnega gospodarskega komentatorja. Izselitev liberalnega ekonomista in nekdanjega gostujočega profesorja na ameriškem Princetonu je tako potrdila banka, kjer so povedali, da Guriev ni želel vnovič ponoviti kandidature za mesto v nadzornem svetu.

Guriev naj bi Moskvo zapustil v začetku maja in naj bi skupaj z družino živel v Franciji. Za Reuters je povedal, da je na dopustu in da več ne želi komentirati. Sergej Aleksašenko, prav tako ugleden ekonomist, meni, da je to zelo slab signal, saj pomeni, da Medvedjev več ne more ali pa noče ščititi svojih podpornikov. V Kremlju pritiske zanikajo, Putinov predstavnik za stike z javnostmi Dmitri Peskov je dejal, da gre za Gurievo osebno izbiro.

Guriev je sicer septembra za Reuters povedal, da bi Putin lahko padel čez noč, če mu ne bo uspelo omejiti korupcije in razrahljati ruske odvisnosti od nafte. Prav tako je javno podvomil o pravičnosti volitev, na katerih je zmagal Putin.

Nekateri komentatorji napovedujejo, da se bo v Rusiji ponovil val izseljevanja intelektualcev in neodvisnih, ki bo podoben tistim v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ali pa tistim po letu 1917.

Ne spreglejte