SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi novega koronavirusa že skoraj 500 smrtnih žrtev #video

0,56

termometer

Koronavirus | Na Kitajskem je zaradi koronavirusa umrlo že 490 ljudi, več kot 24 tisoč oseb je okuženih. | Foto: Reuters
Na Kitajskem je zaradi koronavirusa umrlo že 490 ljudi, več kot 24 tisoč oseb je okuženih. Foto: Reuters

Zaradi novega koronavirusa je v torek v kitajski provinci Hubei umrlo 65 ljudi, so potrdile kitajske oblasti. Od konca decembra je virus na Kitajskem terjal že najmanj 490 smrtnih žrtev, več kot 24.300 oseb je okuženih. Nove okužbe so potrdili tudi na ladjah za križarjenje pred obalo Japonske in Hongkonga.

drone brezpilotnik Digisvet Kako na Kitajskem z droni omejujejo koronavirus

Med 65 žrtvami, ki so umrle zaradi novega koronavirusa, ki povzroča nenavadno obliko pljučnice, jih je 49 umrlo v Wuhanu, epicentru izbruha. Okužbo z virusom so v Wuhanu potrdili tudi pri novorojenčku, in sicer 30 ur po rojstvu.

Manj kot dva dneva stari novorojenček je najmlajša oseba doslej, pri kateri so potrdili okužbo. Po navedbah zdravnikov gre za "vertikalni prenos", kar pomeni, da se je virus na novorojenčka prenesel bodisi med nosečnostjo, rojstvom ali takoj po rojstvu. V zadnjem dnevu so sicer na novo potrdili več kot 3.000 okužb. Doslej so okužbe potrdili v še okoli 25 državah ter po eno smrtno žrtev na Filipinih in v Hongkongu, poroča STA.

Zaradi virusov in mikrobov v bolnišnicah za enega največjih javnozdravstvenih problemov v svetu veljajo bolnišnične okužbe. Povsem jih ne moremo preprečiti, lahko pa omejimo njihovo pogostost. S čiščenjem, sterilizacijo, dezinfekcijo. Visoke tehnologije nedvomno zmanjšujejo možnost prenosa virusov med prebivalci, pravijo v podjetju, kjer s svojim robotom za dezinfekcijo že pomagajo nekaterim slovenskim bolnišnicam.

Na ladji bodo ostali v izolaciji 14 dni

Japonske oblasti so danes potrdile deset novih okužb pri potnikih ladje za križarjenje, ki je obstala pred obalo Japonske. Ladja s 3.711 ljudmi na krovu je v karanteni, trenutno pa še pregledujejo preostale potnike. Na ladji bodo v izolaciji ostali 14 dni.

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Tri okužbe so potrdili tudi na ladji za križarjenje, ki je trenutno v pristanišču v Hongkongu, kamor je prispela, potem ko so vplutje zavrnile tajvanske oblasti. Tri osebe so prepeljali na zdravljenje, več kot 20 članov posadke, ki so kazali simptome okužbe, pa pregledujejo, piše STA.

koronavirus Novice Koronavirus zaznali tudi v Belgiji #video

Medtem še vedno nadaljujejo evakuacije tujih državljanov iz Wuhana

Iz Kitajske proti ZDA je na dveh letalih 300 Američanov, ki so jih pred tem pregledali. Že pred tem se je prejšnji teden v domovino vrnilo 195 Američanov, načrtujejo pa še en let. Letali je v Kitajsko poslala tudi Brazilija, ki namerava v domovino prepeljati svoje državljane.

koronavirus Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajska si sicer pospešeno prizadeva zajeziti širjenje okužbe. V vse več mestih veljajo dodatne omejitve in prepovedi. Največ mest v izolaciji je v provinci Hubei, kjer je več deset milijonov ljudi že skoraj dva tedna odrezanih od sveta. V zadnjih dneh so se izolaciji oz. omejitvam javnega prometa pridružila še druga mesta, med drugim v vzhodni provinci Zhejiang in severovzhodni provinci Heilongjiang, še navaja STA.

Velik preboj v razvoju cepiva

Britanskim znanstvenikom je uspel velik preboj v razvoju cepiva proti virusu, ki je izbruhnil na Kitajskem. Eno od faz razvoja cepiva so skrajšali z dveh do treh let, kolikor traja običajno, na 14 dni. Kmalu bodo začeli cepivo testirati živalih, poleti pa še na ljudeh, je povedal vodja raziskav Robin Shattock.

koronavirus Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Konvencionalni pristopi ponavadi zahtevajo dve do tri leta, da zdravilo sploh pride do klinične faze," je povedal Shattock z britanske univerze Imperial College London. To je njim uspelo v samo 14 dneh, je dodal. Do začetka prihodnjega tedna bodo začeli cepivo testirati na živalih. Naslednja faza pa bo prehod z zgodnjega testiranja na živalih na prve študije na ljudeh. "Mislim, da bi nam ob ustreznem financiranju to uspelo v nekaj mesecih," je povedal znanstvenik. Cepivo bo sicer prepozno za trenutni izbruh novega koronavirusa, še navaja STA.

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom zaradi izbruha novega koronavirusa svetuje, da preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Obenem odsvetujejo vsa potovanja na območja, kjer je vzpostavljena karantena zaradi virusa, so v torek objavili na svoji spletni strani.

Ker prihaja do prekinitev rednih letalskih povezav s posameznimi deli sveta, predvsem s Kitajsko, in odpovedi posameznih poletov, pri MZZ svetujejo vsem, ki se mudijo na najbolj ogroženih območjih, da izkoristijo varno možnost in to območje zapustijo.
Kitajska virus Novice Prvi primer koronavirusa potrdili tudi v Španiji #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin