SiolNET. Novice Svet
2,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi koronavirusa na Kitajskem občutno manj onesnaženja #foto

2,57

termometer

Nasa, Kitajska, onesnaženje, koronavirus
Letos se je na Kitajskem občutno znižala raven dušikovega dioksida. Foto: NASA

Satelitski posnetki kažejo dramatičen upad stopnje onesnaženosti nad Kitajsko, kar gre delno pripisati upočasnitvi gospodarstva zaradi ukrepov ob izbruhu novega koronavirusa, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa.

Na Kitajskem so namreč začasno zaprli številne tovarne, da bi omejili širjenje virusa, piše STA.

Glede na Nasine posnetke se je letos na Kitajskem občutno znižala raven dušikovega dioksida. Znižanje sovpada z rekordno upočasnitvijo kitajskih tovarn, saj so številni proizvajalci vsaj začasno zaprli obrate, da bi tako omejili širjenje novega koronavirusa, poroča britanski BBC.

Novi virus že v več kot 50 državah

Od izbruha virusa konec lanskega leta v Wuhanu so na Kitajskem zabeležili skoraj 80 tisoč okužb. Doslej se je novi virus razširil v več kot 50 držav, piše STA.

Gripa virus Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi

Nasa, Kitajska, onesnaženje, koronavirus Foto: NASA

Nasini znanstveniki so dodali, da so znižanje ravni dušikovega dioksida, ki ga v ozračje izpuščajo motorna vozila in tovarne, prvič opazili v bližini žarišča izbruha novega virusa v Wuhanu, nato pa tudi drugod.

Primerjali so satelitske posnetke prvih dveh mesecev lani in letos. Zmanjšanje onesnaženosti zraka je sovpadlo z omejitvami v prometu in gospodarstvu, ko so na milijone ljudi dali v karanteno.

Podobno je bilo med recesijo

"To je prvič, da sem videla tak dramatični padec na tako širokem območju ob specifičnem dogodku," je dejala raziskovalka Fei Liu. Podobno znižanje ravni dušikovega dioksida je sicer zabeležila med recesijo leta 2008, a je bila takrat bolj postopna, še piše STA.

Preberite še:

Koronavirus Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa Koronavirus Novice Okužena tudi Irska in Luksemburg, Američani stopnjujejo ukrepe Koronavirus, maska, zaščita, oprema Novice Koronavirus že v Trstu, Vidmu, Gorici, v Sloveniji še brez potrjene okužbe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin