SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Zapiranje meja bi lahko obnovilo krvave balkanske vojne"

0

termometer

Zapiranje meja med državami Zahodnega Balkana bi lahko obnovilo krvave spopade na Balkanu, je dejal češki premier Bohuslav Sobotka.

"Preprosto, Balkan še ni integriran, spomin na vojne pa je tam še zelo živ," je v intervjuju za češki tednik Respekt dejal Sobotka. Podobno je novembra lani dejala nemška kanclerka Angela Merkel, ko je izjavila, da jo skrbijo napetosti na Balkanu zaradi begunske in migrantske krize.

"Ne želim stvari prikazovati preveč črno, a hitreje, kot si predstavljamo, se lahko zgodi, da prepir preraste v fizični obračun in da iz fizičnih obračunov nastanejo stvari, ki si jih nihče ne želi," je tedaj posvarila Merklova.

Plan B Če bi balkanske države sledile Nemčiji in zaprle svoje meje, bi se morala Evropska unija dogovoriti z Albanijo, Makedonijo in Bolgarijo o nadzoru njihovih meja, je še menil Sobotka. Češki premier meni, da bi morala EU izvajati dodaten pritisk na Grčijo, naj bolje sodeluje s Turčijo pri obvladovanju migrantske krize.

O t. i. načrtu B, da bi Bruselj pomagal nadzirati migrantski tok na južnih mejah Makedonije in Bolgarije, bodo premierji držav Višegrajske skupine razpravljali na vrhu v Pragi 15. februarja. Usklajen načrt nameravajo nato predlagati Bruslju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin