Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
7.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama Charlie Hebdo shod

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 7.27

7 let, 12 mesecev

Zakaj predsednika Obame ni bilo v Parizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nedeljskega shoda v znak solidarnosti z žrtvami zadnjih terorističnih napadov v Franciji se je v Parizu udeležilo več kot 40 voditeljev držav, večinoma evropskih. Med njimi ni bilo Baracka Obame.

Ameriški mediji kritizirajo predsednika ZDA Baracka Obamo, da se kljub prostemu urniku shoda ni udeležil sam, niti ni tja poslal koga iz vlade. ZDA so na shod poslale veleposlanico Jane Hartley.

"Razočarali ste svet" Newyorški Daily News je na naslovnici objavil fotografije Obame, podpredsednika ZDA Josepha Bidna, državnega sekretarja Johna Kerryja in pravosodnega ministra Erica Holderja ter velik naslov: "Razočarali ste svet", ker s svojo prisotnostjo na shodu niso izrazili solidarnosti z najstarejšo zaveznico ZDA.

CNN je med drugim poročal, da so se tako na shodu, kot na družabnih omrežjih spraševali, zakaj je Obama odsoten.

Shoda v Parizu, kjer so ljudje izražali solidarnost z žrtvami napada na satirični tednik Charlie Hebdo in judovsko trgovino se je sicer udeležilo med 1,3 in 1,7 milijona ljudi, v celotni Franciji okrog štiri milijone, podobne demonstracije pa so potekale tudi v nekaterih drugih mestih po svetu.

Mednarodni vrh o zoperstavljanju nasilnemu ekstremizmu Bela hiša pa je sporočila, da bo ameriška vlada 18. februarja v Washingtonu gostila mednarodni vrh o zoperstavljanju nasilnemu ekstremizmu. Udeleženci bodo razpravljali, kako nasilnim skrajnežem preprečiti radikalizacijo, novačenje in navdihovanje posameznikov v ZDA in po svetu.

Erjavec in Cerar na shodu Na shodu v Parizu so bili med drugim predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel, izraelski premier Benjamin Netanjahu in palestinski predsednik Mahmud Abas, predsednik Malija Ibrahim Boubachar in drugi. Med njima tudi slovenski premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Ne spreglejte