Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 11. 2014,
11.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delo Nemčija etika

Četrtek, 20. 11. 2014, 11.28

7 let, 12 mesecev

Zakaj Nemci delajo manj kot Slovenci, a so vseeno bolj uspešni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška produktivnost je tako pregovorna kot podprta s številkami. Nemci delajo le 35 ur tedensko in še vedno jim uspe ustvariti četrti največji BDP na svetu.

Delovna etika brez primere Nemčija je mednarodno priznana gospodarska velesila, ki je tudi v aktualni ekonomski krizi mnogim državam lahko za vzor. A kot se vsaka pot začne s prvim korakom, se nemška uspešnost začne pri vsakem zaposlenem, njegovemu odnosu do dela in predvsem zelo jasni ločnici med službo in zasebnim življenjem. Nedavni prispevek na blogu Knote.com slikovito ponazarja, kje so individualne razlike, ki jo na kolektivni ravni uvrščajo v svetovni gospodarski vrh.

Ko se dela, se dela. Pika. Na svetu malo držav ustvari večji BDP kot Nemčija – to konsistentno uspeva le (po prebivalstvu precej večjim) ZDA, Kitajski in Japonski. Medtem ko gre za nedvomno precej različne kulture v širšem smislu, je delovna kultura Nemcev brez primere. Medtem ko v mnogih državah, tudi v Sloveniji, brskanje po spletu, zasebno telefoniranje in pisarniški trači niso nič posebnega, v Nemčiji te oblike nedela praktično ni. V BBC-jevem dokumentarcu z zgovornim naslovom Make me a German, je intervjuvana Nemka izrazila občo ogorčenost nad stanjem v pisarni v Angliji, kjer je nekaj časa delala. Zasebni pogovori in delanje načrtov za zvečer, medtem ko bi morali ljudje delati, so bili zanjo totalen kulturni šok.

Brez tolerance za neučinkovitost Brez pretiravanja lahko rečemo, da odobravanja vodilnih za zgoraj opisano neučinkovitost ne bomo prejeli nikjer, a v Nemčiji tolerance za to preprosto ni. Kot navaja spletišče TheLocal.de, v Nemčiji zasebne stvari v službenem času nimajo prostora. Ob tem je njihova poslovna komunikacija precej bolj direktna in asertivna, opravljanje dela pa posledično veliko bolj osredotočeno in skrbno.

Pravo ravnotežje Opisana učinkovitost Nemcem pušča veliko prostora za uživanje prostega časa, ki ni to zgolj po opisu, temveč tudi po vsebini.

Norbert Hedderich v prispevku z naslovom When Cultures Clash: Views from the Professions navaja, da je ločnica med službo in zasebnim življenjem pri Nemcih zelo izrazita in tudi zelo cenjena. Na isti mlin gredo nedavni predlogi glede uzakonitve prepovedi pošiljanja službenih elektronskih sporočil po šesti uri popoldne.

Le 35 ur tedensko Količina dejansko ni vse, tudi ko pride do dela. Po poročanju CNN Nemci namreč v povprečju delajo "le" 35 ur tedensko, medtem ko v povprečju izkoristijo tudi 24 ur letnega dopusta. Če ob to dodamo ugodno zakonodajo v zvezi z družino in porodniškim dopustom, potem postane jasno, da je pogosta floskula uravnoteženega službenega in domačega življenja v Nemčiji realnost. Vse to pa prispeva k celostnemu blagostanju – zmanjšane količine stresa, več časa za družino in hobije ter nazadnje višja učinkovitost na individualni in kolektivni ravni.

Ne spreglejte