Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
19. 9. 2014,
9.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija

Petek, 19. 9. 2014, 9.13

8 let

Zakaj je Slovenija za svet naredila več kot Hrvaška

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija se je na lestvici indeksa dobre države med 125. državami na svetu uvrstila na 28. mesto. Od sosednjih držav sta pred nami Avstrija in Italija, za nami pa Hrvaška in Madžarska.

Številnim indeksom, ki jih merijo (indeks sreče v državi, indeks človekovega razvoja …), se je pridružil tudi indeks dobre države (Good Country Index), ki se ga je domislil britanski politični svetovalec Simon Anholt.

Dobre in bolj dobre države Indeks meri, koliko dobrega je posamezna država naredila za človeštvo in planet. Kot pravi Anholt, ne moralizirajo, zato ne delijo držav na slabše in boljše, ampak le dobre in bolj dobre. Z indeksom poskušajo ugotoviti, ali države delajo le za interese lastnih politikov, poslovnežev in državljanov ali pa za ves planet in človeštvo. Nobelovci, patenti, azilna politika, pravična trgovina … Splošni indeks je izračunan na podlagi tega, koliko dobrega je posamezna država naredila za svet in človeštvo na naslednjih področjih: znanost in tehnologija (število nobelovcev, patentov …), kultura (izvoz kulturnih dobrin …), mednarodni mir in varnost (sodelovanje v mednarodnih enotah …), svetovni red (število sprejetih beguncev …), planet in podnebje (kolikšen je izpust ogljikovodikov …), blaginja in enakost (pravična trgovina, odprtost gospodarstva …), zdravje in dobro počutje (človekoljubna pomoč, izvoz zdravil …).

Slovenija na koncu lestvice pri skrbi za enakost in blaginjo na svetu Na splošni lestvici je Slovenija zasedla 28. mesto na svetu. Glede na posamezna področja se je uvrstila na naslednja mesta: 17. mesto na področjih znanosti in tehnologije in kulture, 23. mesto na področju svetovnega reda, 26. mesto na področju zdravja in dobrega počutja, 68. mesto na področju varovanja planeta in podnebja, 87. mesto na področju mednarodnega miru in varnosti ter šele 111. mesto na področju blaginje in enakosti.

Petnajst najvišje uvrščenih držav na svetu glede na indeks dobre države:

1. Irska 2. Finska 3. Švica 4. Nizozemska 5. Nova Zelandija 6. Švedska 7. Velika Britanija 8. Norveška 9. Danska 10. Belgija 11. Francija 12. Kanada 13. Nemčija 14. Avstrija 15. Avstralija

Uvrstitev Slovenije in njenih sosed:

14. Avstrija 20. Italija 28. Slovenija 46. Hrvaška 61. Madžarska

Uvrstitve najmočnejših držav na svetu:

21. ZDA 25. Japonska 95. Ruska federacija 107. Kitajska

Tri države z repa lestvice:

123. Irak 124. Vietnam 125. Libija

Ne spreglejte