SiolNET. Novice Svet
4,68

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zakaj je Slovenija bogatejša od višegrajske četverice

4,68

termometer

Slovaške navijačice
Foto: Reuters

V zadnjih letih se pogosto pojavljajo različne primerjave med Slovenijo in tako imenovano višegrajsko četverico: Češko, Slovaško, Poljsko in Madžarsko. Poglejmo podrobneje razmerja v bogastvu med omenjenimi državami.

Višegrajske države povezuje skupna zgodovina po letu 1945, ko so postale del vzhodnoevropskega komunističnega bloka pod nadoblastjo Sovjetske zveze. Svobodo so dočakale leta 1989 in 1990 – po padcu berlinskega zidu in železne zavese.Blagodejnost večje odprtosti do Zahoda

Titova Jugoslavija, katere del je bila tudi Slovenija, se je zaradi spora s Stalinovo Sovjetsko zvezo po letu 1948 naslonila na Zahod. Jugoslavija je še vedno ostala komunistična država, a je bila veliko bolj odprta, tudi gospodarsko, do Zahoda kot države pod sovjetskim škornjem. Poleg tega je Zahod na čelu z ZDA Jugoslaviji tudi finančno pomagal.

Premierji višegrajske četverice Foto: Reuters
15. februarja 1991 so se voditelji takrat še Češkoslovaške, Poljske in Madžarske sestali v madžarskem mestu Visegrad in ustanovili Višegrajsko skupino. Po razpadu Češkoslovaške na Češko in Slovaško je skupina znana tudi kot višegrajska četverica (V4). Na fotografiji: češki premier Bohuslav Sobotka, madžarski premier Viktor Orban, poljska premierka Beata Szydlo, ki trenutno predseduje skupini, in slovaški premier Robert Fico.

Leta 1952 je bila Slovenija revnejša od Češkoslovaške, Madžarske in Poljske

Negativni vpliv strogega sovjetskega sistema nam kažejo podatki glede bruto domačega proizvoda (BDP). Po izračunih znanega britanskega ekonomskega zgodovinarja Angusa Maddisona je bila leta 1952 Slovenija glede na BDP na prebivalca revnejša od poznejših višegrajskih držav. 

 • Slovenija: 2.347 mednarodnih dolarjev
 • Češkoslovaška: 3.598 mednarodnih dolarjev
 • Madžarska: 2.762 mednarodnih dolarjev
 • Poljska 2.521 mednarodnih dolarjev
Maddison je pri računanju bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca stanje v posameznih državah preračunal v tako imenovane mednarodne dolarje iz leta 1990. Mednarodni dolar iz leta 1990 je hipotetična denarna enota, ki ima isto kupno moč kot ameriški dolar leta 1990. Po Maddisonovi smrti njegovo delo nadaljuje skupina ekonomskih zgodovinarjev, in sicer v okviru Maddisonovega projekta (ang. Maddison Project).

Leta 1979 je bila Slovenija bogatejša od Češkoslovaške, Madžarske in Poljske

A v nekaj desetletjih se je razmerje moči obrnilo na glavo. Slovenija je postala precej bolj razvitejša in bogatejša od poznejših višegrajskih držav. Leta 1979, ko je bila blaginja Slovencev v času socialistične Slovenije na vrhuncu, je bilo razmerje BDP na prebivalca takole:

 • Slovenija: 12.752 mednarodnih dolarjev
 • Češkoslovaška 7.804 mednarodnih dolarjev
 • Madžarska: 6.251 mednarodnih dolarjev
 • Poljska: 5.942 mednarodnih dolarjev

Če je imela Slovenija leta 1952 le 65 odstotkov češkoslovaškega BDP na prebivalca, je bilo leta 1979 razmerje ravno obratno: Češkoslovaška je dosegala samo 61 odstotkov slovenskega BDP.

Slovenija je glede bogastva v Evropi nekje na sredini. Je precej bogatejša od balkanskih držav, še vedno bogatejša od višegrajskih držav, a zaostaja za bogatimi zahodnimi državami. Slovenija je glede bogastva v Evropi nekje na sredini. Je precej bogatejša od balkanskih držav, še vedno bogatejša od višegrajskih držav, a zaostaja za bogatimi zahodnimi državami. Foto: Bor Slana

Ob osamosvojitvi je bila Slovenija bogatejša od višegrajske četverice

Poglejmo, kakšno je bilo razmerje v zgodnjih 90. letih. Takrat se je Slovenija osamosvojila od razpadajoče in propadajoče Jugoslavije ter je morala preživeti šok izgube jugoslovanskega trga. 

Po podatkih Združenih narodov (tokrat je upoštevan nominalen BDP na prebivalca in ne po kupni moči kot pri Maddisonovih zgodovinskih izračunih, op. p.) je bilo razmerje med državami leta 1992 takole.

 • Slovenija: 6.508 dolarjev (5.818 evrov)
 • Češka: 3.344 dolarjev (2.990 evrov)
 • Slovaška: 2.402 dolarjev (2.147 evrov)
 • Madžarska: 3.726 dolarjev (3.331 evrov)
 • Poljska: 2.458 dolarjev (2.197 evrov)

Slovenija bila leta 1992, ko je preživljala svojo najhujšo gospodarsko krizo zaradi izgube jugoslovanskega trga, torej precej bogatejša od višegrajske četverice. Najbližje ji je bila Madžarska, ki je imela 57 odstotkov slovenskega BDP na prebivalca.

Češka je najbogatejša med višegrajskimi državami. Še zlasti Praga spada med najbogatejša evropska mesta. Češka ima nekaj prednosti pred našo državo. Za razliko od Slovenije je še vedno monetarno suverena, ker ima lastno valuto češko krono. Tudi geografsko leži bližje industrijsko-gospodarskemu osrčju Evrope (to je Južna Nemčija) kot Slovenija. Češka je najbogatejša med višegrajskimi državami. Še zlasti Praga spada med najbogatejša evropska mesta. Češka ima nekaj prednosti pred našo državo. Za razliko od Slovenije je še vedno monetarno suverena, ker ima lastno valuto češko krono. Tudi geografsko leži bližje industrijsko-gospodarskemu osrčju Evrope (to je Južna Nemčija) kot Slovenija. Foto: Reuters

Do leta 2015 prednost skopni, a Slovenija je še vedno bogatejša

Poglejmo, kakšno je bilo razmerje med Slovenijo in višegrajsko četverico leta 2015:

 • Slovenija: 20.690 dolarjev (18.497 evrov)
 • Češka: 17.562 dolarjev (15.700 evrov)
 • Slovaška: 16.082 dolarjev (14.377 evrov)
 • Madžarska: 12.351 dolarjev (11.042 evrov)
 • Poljska: 12.355 dolarjev (11.045 evrov)

Slovenija je torej še vedno bogatejša od četverice, a je razlika v primerjavi z letom 1992 precej skopnela. Najbližja zasledovalka Slovenije je zdaj Češka, ki je dosegla 85 odstotkov slovenskega BDP na prebivalca.

Češka je Sloveniji najbolj dihala za ovratnik leta 2012

Najbližje bila sicer Češka Sloveniji leta 2012 (to je bil čas uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je z znižanjem domače porabe tudi znižal slovenski BDP, op. p.), ko je dosegla skoraj 88 odstotkov slovenskega BDP na prebivalca.

Češka velja za državo, ki je lustrirala komuniste, a vzpon milijarderja Andreja Babiša (na fotografiji z ženo Moniko), ki ima najboljše možnosti, da letos oktobra postane novi češki premier, kaže, da demokratična Češka tako imenovanih rdečih direktorjev po žametni revoluciji ni postavila na stranski tir. Babiš, ki je po rodu Slovak, je nekdanji vpliven komunistični direktor ter domnevni sodelavec češke in sovjetske tajne službe, ki je po žametni revoluciji privatiziral podjetje in postavil na noge velik gospodarski imperij. Češka velja za državo, ki je lustrirala komuniste, a vzpon milijarderja Andreja Babiša (na fotografiji z ženo Moniko), ki ima najboljše možnosti, da letos oktobra postane novi češki premier, kaže, da demokratična Češka tako imenovanih rdečih direktorjev po žametni revoluciji ni postavila na stranski tir. Babiš, ki je po rodu Slovak, je nekdanji vpliven komunistični direktor ter domnevni sodelavec češke in sovjetske tajne službe, ki je po žametni revoluciji privatiziral podjetje in postavil na noge velik gospodarski imperij. Foto: Reuters

Bogati in revni Višegrajci

Zanimivo je, da so se od leta 1992 precej spremenila tudi razmerja znotraj četverice. Madžarska, ki je bila takrat najbogatejša višegrajska država, je zdaj najrevnejša.

Slovaška, ki je bila leta 1992 najrevnejša, pa je zdaj druga najbogatejša v višegrajski četverici. Skupaj s Češko predstavlja bogati dvojec višegrajske četverice, Poljska in Madžarska pa revnejši dvojec.

Slovenci imajo več pod palcem kot Višegrajci

Slovenci smo bogatejši od prebivalcev višegrajske četverice tudi glede zasebnega finančnega premoženja (to je nakopičenega bogastva).Po podatkih Allianzovega poročila o svetovnem premoženju iz leta 2016 (Allianz global wealth report 2016), ki se nanaša na leto 2015, je imel povprečni Slovenec tega leta 13.135 evrov zasebnega finančnega premoženja.

Sledi nam Češka, kjer ima povprečni Čeh 12.614 evrov zasebnega finančnega premoženja (preračunano iz čeških kron v evre, op. p.). Dobro se tukaj odreže tudi Madžarska, ki ima 10.562 evrov zasebnega finančnega premoženja na prebivalca (preračunano iz forintov v evre). 

Kaj je zasebno finančno premoženje?

To so bančne vloge, vrednostni papirji, zavarovalne police in pokojninsko varčevanje.

Precej bolj revni sta glede zasebnega finančnega premoženja Poljska in Slovaška. Prva ima 6.540 evrov zasebnega finančnega premoženja na prebivalca (preračunano iz zlotov), druga pa samo 5.300 evrov na prebivalca.

Višegrajske države, ki so zadnje čase zaradi zavračanja prerazdeljevanj prosilcev za azil trn v peti nemški kanclerki Angeli Merkel, imajo skupaj 64 milijonov prebivalcev, torej približno toliko kot Velika Britanija ali Francija. Največ, skoraj 39 milijonov prebivalcev ima Poljska. Višegrajske države, ki so zadnje čase zaradi zavračanja prerazdeljevanj prosilcev za azil trn v peti nemški kanclerki Angeli Merkel, imajo skupaj 64 milijonov prebivalcev, torej približno toliko kot Velika Britanija ali Francija. Največ, skoraj 39 milijonov prebivalcev ima Poljska. Foto: Reuters

Tudi po skupnem premoženju smo Slovenci še vedno v prednosti

Tudi če upoštevamo poleg zasebnega finančnega premoženja še drugo premoženje (nepremičnine …), je Slovenija bogatejša od višegrajske četverice.

Poročilo švicarske banke Credit Suisse o svetovnem bogastvu (Credit Suisse global wealth report 2016) Slovenijo uvršča v drugo najbogatejšo skupino z od 25 do 100 tisoč dolarjev (okoli 22 do 89 tisoč evrov) premoženja na prebivalca, prav tako kot Češko in Madžarsko.

Slovenci na vrhu

A pri tem poročilo poudarja, da je Slovenija v zgornji polovici te skupine, Češka in Madžarska pa v spodnji. Slovaška in Poljska sta v skupini držav z od pet do 25 tisoč dolarjev (od štiri do 22 tisoč evrov) premoženja na prebivalca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin