Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

islam

Petek, 22. 11. 2013, 18.55

8 let

Zakaj Britanke prestopajo v islam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsako leto okoli pet tisoč Britancev prestopi v islam in velika večina med njimi je visoko izobraženih žensk.

Doktorica Annie Amina Coxon je ugledna 72-letna nevrologinja iz Londona. Odraščala je v tradicionalnem angleškem okolju višjega srednjega razreda. Bila je dvakrat poročena, ima tri posvojene otroke in pet vnukov. Pred 21 leti je prestopila v islam. "Dolgo sem iskala duhovno nadomestilo za krščanstvo," je dejala v svoji izpovedi za britanski časopis Guardian: "O islamu sploh nisem razmišljala, ker ima v medijih negativno podobo."

Islam je sprejela postopoma. V to jo je vodila mati trenutnega omanskega sultana, ki je bila njena pacientka. Ko je končno prestopila v islam, se je naenkrat znašla popolnoma sama. "Po 9/11 nisem bila več zaželena v domu svakinje. Večina prijateljev je sprejela mojo odločitev, toda imela sem težave, da sem našla svojo islamsko skupnost," je razložila.

Niso je sprejeli ne v maroški, ne pakistanski in turški skupnosti: "Po treh letih molitev v isti mošeji me še vedno nihče ni pozdravil." Nazadnje je svojo skupnost našla med afriškimi muslimani. "Islam mi je prinesel veselje, mir in modrost," je razložila in dodala: "Prišel bo tudi čas, ko bele konvertitke ne bomo več razumljene kot čudakinje."

Najbolj znana je Bela vdova V zadnjem času je v medijih najbolj znana Britanka, ki je prestopila v islam, Samantha Lewthwaite ali Bela vdova, vpletena naj bi bila v nedavno streljanje v kenijskem trgovskem centru. Poročena je bila z enim izmed samomorilskih napadalcev na londonski metro Germainom Lindsayjem. Samantha je v islam prestopila pri 17 letih in družina se ji je takoj odrekla. Ob moževem napadu je bila presenečena, trdila je, da ni nič vedela o njegovi dejavnosti.

Ostala je sama z dvema majhnima otrokoma, a se je kmalu poročila z radikalnim Habibom Salehom Ghanijem, se preselila v Kenijo in stopila v stik z militantnimi islamističnimi skupinami. Od tedaj jo iščejo z Interpolovo tiralico, predvidevajo pa, da je res članica militantne skupine Al Shabaaba, povezane z nekaj napadi.

Izobražene trofeje, ki iščejo duhovnost Toda večina Britank, ki so prestopile v islam, je popolnoma drugačna. Na Univerzi v Cambridgeu so izvedli obsežno študijo o prestopih britanskih žensk v islam. Ugotovili so, da gre pri večini konvertitk vendarle za globoke duhovne vzgibe. Med njimi je presenetljivo veliko število visoko izobraženih in zelo uspešnih žensk.

"Bele konvertitke muslimani razumejo kot trofeje in jih pogosto izpostavljajo v medijih," je za spletno stran univerze dejal vodja raziskave Yasir Suleiman: "Po drugi strani pa je veliko število konvertitk afriško-karibskega porekla, ki pa so v družbi popolnoma prezrte."

"Včasih se res počutiš kot trofeja, ker si belka. Na srečanjih ti vsakdo skuša pomagati in razložiti svoj vidik vere, kar je včasih prav nadležno," meni učiteljica Andrea Chishti, ki je v islam prestopila, ko je na univerzi spoznala fanta pakistanskega rodu, svojega bodočega moža, s katerim je srečno poročena 18 let. Njeni starši so bili ob ideji šokirani, še posebej oče, ki je ateist. V vsakodnevnem življenju nikoli ne nosi rute, razen kadar moli.

Pozitiven vpliv na družbo Raziskava je tudi odkrila kompleksen odnos konvertitk in njihovih družin, ki sega vse od zanikanja, izključitve iz družine do le delnega sprejetja. "Konvertitke se morajo tudi spopasti z negativnim prikazovanjem muslimanov v medijih, tako da naenkrat pripadajo skorajda osovraženi skupnosti," je dejal Suleiman. Ob tem pa poudari, da ravno zato, ker gre v večini primerov za izobražene ženske, lahko vplivajo na položaj in podobo muslimanov v družbi.

Toda včasih se zdi, da ne mediji ne javnost sploh niso dovolj zreli, da bi se spopadli tudi s tem pojavom. "Ko so nemški mediji izvedeli, da sem prestopila v islam, so me napadli in pisali izjemno negativno, tako da sem v hipu izgubila službo," je dejala Kristine Backer, nekoč zvezda MTV: Rojena je bila v Nemčiji, a je od leta 1989 delala v Londonu na MTV. Intervjuvala je vse od Davida Bowieja do Boba Geldofa, trdo delala in se zraven veliko zabavala. "Vedno se mi je zdelo, da mi nekaj manjka. Ko sem spoznala igralca kriketa Imrana Khana, mi je podaril knjige o islamu in me povabil k sebi v Pakistan. To potovanje mi je odprlo oči in mi dalo duhovno razsežnost." Konvertirala je leta 1995.

"Bil je res izziv, kako uskladiti mojo televizijsko delo in moje nove vrednote." Sčasoma je začela delati oddajo o kulturi in življenjskem slogu, posvečeno muslimanom: "Zdi se mi, da povezujem muslimansko tradicijo in sodobno družbo."

Ne spreglejte