Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
19.33

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Bandić korupcija varščina

Četrtek, 13. 11. 2014, 19.33

5 let, 4 mesece

Zagrebški župan na prostost za slaba dva milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zagrebškega župana Milana Bandića, prvoosumljenega v korupcijskem primeru Agram, bodo spustili na prostost, potem ko je ponudil rekordno varščino v zgodovini hrvaškega pravosodja.

Preiskovalni sodnik zagrebškega županijskega sodišča je danes sprejel varščine, ki so jih ponudili priprti osumljenci v korupcijskem primeru Agram. Prvoosumljenega, zagrebškega župana Milana Bandića, bodo tudi spustili na prostost, potem ko je ponudil rekordno varščino v zgodovini hrvaškega pravosodja.

Bandić ponudil 2,89 milijona, sodišče sprejelo slab milijon manj Hrvaški mediji poročajo, da je Bandić ponudil 22 milijonov kun (2,89 milijona evrov), a je sodišče menilo, da bo zadostovalo 15 milijonov kun (1,97 milijona evrov). Doslej je bila najvišja varščina na hrvaških sodiščih 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov), ki jo je ponudil nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader.

V varščino zajete nepremičnine županovih prijateljev Sodnik je v začetku novembra kot prenizko zavrnil Bandićevih 5,8 milijona kun (763 tisoč evrov) varščine, ki jih je v nepremičninah založil njegov odvetnik Krešimir Krsnik. Tudi današnji znesek Bandićeve varščine naj bi obsegal nepremičnine več njegovih prijateljev.

Preostalih osem osumljencev ponudilo do dobrega pol milijona evrov Ponujene varščine preostalih osmih osumljencev, ki so še v priporu, so bile med 75 tisoč kun in 4,2 milijona kun (med 9.800 in 552 tisoč evrov), kar je bilo odvisno od teže kaznivega dejanja, ki jih bremeni.

Bandiću do konca postopka prepovedali voditi mesto Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ima možnost pritožbe na odločitev preiskovalnega sodnika. Če bodo pritožbe zavrnjene, bodo župana in osem drugih osumljenih izpustili na prostost po plačanih varščinah. Nihče med njimi ne bo smel opravljati svojega dela, medtem ko traja postopek, kar pomeni, da Bandić ne bo smel voditi mesta.

Hrvaški mediji ugibajo, da bo aretacij še več Preiskava v eni od največjih korupcijskih afer na Hrvaškem je trajala dlje časa in se tudi po aretacijah nadaljuje v več smereh.

Tako so policisti danes preiskali urad in stanovanjske prostore vodje mestnega urada za vzgojo, izobraževanje in šport Ivice Lovrića, ki velja za tesnega sodelavca župana Bandića. Preiskovalce naj bi zanimala povezava med mestno upravo in finančnim poslovanjem znanega košarkarskega kluba Cibona. Hrvaški mediji ugibajo, da bodo sledile nove aretacije.

Ne spreglejte