Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
11. 11. 2015,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlak Poljska izkopavanje zlato

Sreda, 11. 11. 2015, 13.35

8 let

Začeli iskati skrivnostni nacistični vlak z zlatom (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekaj mesecev zatem, ko sta raziskovalca poljskim oblastem razkrila domnevno mesto izgubljenega nacističnega vlaka, polnega zlata, so se te dni začele priprave na njegov izkop.

Pred nekaj meseci so vsi svetovni mediji pisali o najdbi nacističnega vlaka, ki so ga podporniki nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja napolnili z zlatom in umetninami neprecenljive vrednosti. Po legendi naj bi vlak nacistom na begu omogočil lagodno življenje po koncu druge svetovne vojne.

Za vlakom se je po koncu vojne izgubila vsaka sled. Sledila so desetletja ugibanj in nepotrjenih govoric, pred meseci pa sta v Nemčiji rojeni Andreas Rihter in njegov prijatelj, Poljak Piotr Koper, poljskim oblastem obljubila, da bosta našla vlak, če jima bodo plačali deset odstotkov vrednosti tistega, kar bodo našli na vlaku.

Poljske oblasti so na to očitno pristale, vojska pa je nedavno na območju okoli mesteca Walbrzych, kjer naj bi se vlak nahajal, na zahodu Poljske, blizu meje s Češko, začela čistiti teren v velikosti nogometnega igrišča, poroča britanski The Guardian. V nedeljo se bodo začela globinska merjenja, pregledovanje terena z magnetnimi detektorji kovin, termalnimi kamerami in radarji, sledilo pa bo – če bodo vlak našli – njegovo izkopavanje.

"V zadnjih 70 letih so skrivnostni vlak poskušale najti tri tajne službe – ameriška, ruska in poljska. Niso uspele, mi pa smo, ker smo del tukajšnjega prebivalstva," je pred začetkom izkopa povedal Koper, ki trdi, da mu je skrivnost o lokaciji vlaka razkril neki starec na smrtni postelji.

Zgodovinarji verjamejo, da so se ob koncu druge svetovne vojne pred prihajajočo sovjetsko Rdečo armado izgubili trije vlaki, polni zlata, umetnin in orožja. V bližini kraja, kjer bodo začeli izkopavati vlak, se nahaja dvorec Ksiaz, ki ga je Hitler uporabljal za poveljniški center in t. i. Projekt Riese, mreža podzemnih tunelov pod bližnjo goro, ki so jih izkopali vojni ujetniki in zaporniki iz koncentracijskih taborišč.

Ne spreglejte