Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2015,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vojna

Četrtek, 5. 3. 2015, 14.11

8 let

Za ZDA od nastanka države le 25 let miru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Združene države Amerike so se osamosvojile pred 239 leti, več kot 90 odstotkov časa od takrat pa so vpletene v vsaj en oboroženi konflikt. Država, ki se ima za zibelko demokracije, ne ve, kaj je mir.

Le 25 let miru od rojstva države Leta 1776 je trinajst godrnjavih angleških kolonij sklenilo, da imajo kraljevega jarma dovolj in skozi - za današnje razmere kratek sedemletni - oboroženi konflikt so nastale Združene države Amerike. A ta konec te revolucionarne vojne za novonastalo državo ni bil konec, temveč začetek praktično nepretrganega obdobja vojskovanja, ki traja do danes. Upoštevajoč različne zgodovinske vire je bilo od leta 1776 (do danes) le 25 mirnih let, ko ta, sicer relativno mlada država, ni bila vpletena v nobeno vojno. Še najbolj miroljubno obdobje za ZDA je teklo med letoma 1935 in 1940.

Največ terorističnih napadov v ZDA A kot da to ni dovolj, to družbeno "poškodbo" krasi kolosalno ironična "žalitev", saj ZDA s svojim dobro naoljenim piarovskim sistemom islamske države (zadnje čase najbolje prizadete žrtve svojih vojnih pohodov) enačijo z nasiljem, vojno in terorizmom. To še posebej izkrivlja resnico, saj so po podatkih FBI največ terorističnih napadov v zadnjih letih zagrešili nemuslimani, tako v ZDA kot zunaj njih.

Brutalni obrambni proračuni Zelo nazoren dokaz za ameriško predanost vojni so podatki o njihovem vojaškem proračunu. Po podatkih mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS) so ZDA v letu 2014 obrambnemu sistemu namenile prek 500 milijard evrov - le malce manj kot naslednjih obrambno najbolj potratnih držav skupaj. Še Kitajska, ki ima petkrat več prebivalcev od ZDA, je za obrambo lani namenila "le" dobrih 110 evrskih milijard.

Logično imajo ZDA tudi najmogočnejšo vojsko. Kot navaja Jutarnji list, so ZDA ponosni lastnik polovice vseh letalonosilk na svetu, vsaka od njihovih letalonosilk z jedrskim pogonom pa je dvakrat večja od tistih, s katerimi se pohvalijo druge države.

Ne spreglejte