Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 8. 2014,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Irak humanitarna pomoč islamisti

Nedelja, 31. 8. 2014, 10.13

8 let

Za skrajneže v Iraku bombe, za prebivalce pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Brezpilotna letala ZDA so odvrgla humanitarno pomoč mestu Amerli na severu Iraka, ki ga dva meseca oblegajo sunitski skrajneži ter je brez hrane in vode. ZDA so tudi napadle položaje islamistov.

Tiskovni predstavnik Pentagona je pojasnil, da so ameriška letala pomoč, ki vključuje hrano, vodo in zdravstvene pripomočke, odvrgla na prošnjo iraške vlade. Pri tem so jim pomagala letala iz Avstralije, Francije in Velike Britanije.

Mesto Amerli, ki leži v provinci Saladin severno od Bagdada in ima okoli 180 tisoč prebivalcev, sunitski skrajneži iz vrst Islamske države (IS) oblegajo že od začetka svoje ofenzive junija. Tamkajšnji prebivalci, med katerimi je približno 15 tisoč šiitskim Turkmenov, se soočajo s pomanjkanjem vode in hrane, poleg tega pa so ogroženi tako zaradi svoje vere – džihadisti jih imajo za heretike – kot zaradi dozdajšnjega upora skrajnežem.

Protiofenziva proti islamistom ZDA so pomoč mestu dostavile ob istočasnih zračnih napadih na okoliške položaje IS. Operacija na območju je po trditvah ameriškega obrambnega ministrstva namenjena blažitvi humanitarne krize in zaščiti civilistov, ujetih v Amerliju.

Proti skrajnežem okrog mesta naj bi se skupaj borile iraške sile, na tisoče pripadnikov šiitskih milic in kurdske pešmerge. V okviru operacije so že zavzeli deset vasi na poti do Amerlija.

Skoraj šest milijonov evrov za iraške operacije Irak si prizadeva ponovno prevzeti nadzor na območjih, ki jih je od junija zavzela IS. Ameriška letala so mu ta mesec priskočila na pomoč z zračnimi napadi na položaje skrajnežev. Po podatkih časnika Time ameriška akcija v Iraku ameriške davkoplačevalce dnevno stane več kot 7,5 milijona dolarjev (5,7 milijona evrov) na dan.

ZDA bodo poleg tega iraškim Kurdom pomagale tudi z dobavo orožja, pri čemer se jim je pridružilo več držav, med drugim Kanada, Italija, Francija in Velika Britanija. Nazadnje je tovrstno podporo napovedala tudi Avstralija. "V Iraku je humanitarna katastrofa," je odločitev vlade v Canberri pojasnil avstralski premier Tony Abbott.

ZDA iščejo koalicijo proti islamistom IS, ki je v zadnjih mesecih zavzela velika območja v Iraku in Siriji ter nase opozarja tudi z videoposnetki obglavljanj, je razglasila odprto vojno proti Zahodu. Predsednik ZDA Barack Obama poskuša vzpostaviti mednarodno kampanjo proti islamistom.

Teden dni pred vrhom severnoatlantskega zavezništva Nato v Walesu je vodja ameriške diplomacije John Kerry pozval k skupnemu odzivu. Napovedal je, da bo z ameriškim obrambnim ministrom Chuckom Hagelom med pogovori s partnericami na vrhu poskušal oblikovati čim širšo koalicijo proti islamistom.

Ne spreglejte