Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
20.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin protestniki sojenje

Četrtek, 6. 6. 2013, 20.16

8 let

Za protestnike proti Putinu še pol leta pripora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Moskvi se je začelo sojenje 12 obtoženim nasilja na protestih proti predsedniku države Vladimirju Putinu, ki so potekali maja lani na predvečer njegove prisege za nov predsedniški mandat.

Deset obtožencev je obravnavo spremljalo izza steklenih sten, preostala dva, ki nista v priporu, pa sta sedela na klopi v dvorani. Sodijo jim zaradi nasilja, ki ga v Kremlju označujejo kot "množične izgrede". Mirno zborovanje v središču Moskve 6. maja lani je namreč preraslo v nasilne proteste.

Deset jih gre nazaj v pripor, eden v hišni pripor Deseterici so sicer podaljšali pripor za šest mesecev, medtem ko je enajstemu obtoženemu sodišče na predlog tožilstva podaljšalo hišni pripor. Dvanajsti obtoženi še naprej ne sme zapustiti države. Zaradi nasilja na lanskoletnih protestih je bilo obtoženih 25 ljudi. Poslovnež Maksim Luzjanin je bil že lani, potem ko je priznal krivdo, obsojen na štiri leta in pol zapora, aprila pa je sodišče v Moskvi zaradi vpletenosti v proteste aktivista Konstantina Lebedeva obsodilo na dve leti in pol zaporne kazni.

Proti blogerju in znanemu voditelju protestnega gibanja Alekseju Navalnemu medtem poteka sojenje zaradi obtožb poneverbe, zaradi katerih mu grozi do deset let zapora.

Kasparov se ne bo vrnil v Rusijo Še en nasprotnik Kremlja Garij Kasparov je medtem v Ženevi sporočil, da se ne namerava vrniti v domovino. "Trenutno resno dvomim, da bi lahko v primeru vrnitve v Moskvo pripotoval nazaj," je dejal Kasparov. Kot je pojasnil, je v Rusijo in nazaj potoval do konca februarja, ko je spoznal, da je morda del preiskave proti opoziciji.

Sicer pa je Kasparov ocenil, da se je v zadnjem letu in pol Rusija od države z avtoritativnim stilom vladanja spremenila v diktaturo enega človeka. Ob tem pa je zavrnil tudi obtožbe nekaterih uporabnikov spleta, ki so ga obtožili, da je domovini obrnil hrbet. "Prosim, naj nihče ne dvomi o moji predanosti svobodni in močni Rusiji, ali za kakšen trenutek podvomi v to, da ves čas delam z namenom doseči ta cilj," je poudaril.

Nemcov se bo boril naprej Drugi pomembni vodja ruske opozicije Boris Nemcov je na spletnem družbenem omrežju Facebook poudaril, da nikakor ne želi kritizirati Kasparova, a da sam "nima nobenega namena oditi" in se bo še naprej boril. Kasparov se je s svojo potezo pridružil številnim vladnim kritikom, ki so v luči poostrenega nadzora nad nasprotniki Kremlja in nevladnimi organizacijami v zadnjih mesecih zapustili Rusijo.

Zadnji odmevnejši takšen primer je primer Sergeja Gurijeva, liberalnega dekana ene od ruskih ekonomskih fakultet, ki je konec maja odstopil z več pomembnih mest in se odpravil v Francijo, potem ko so ga zaslišali v primeru zaprtega naftnega tajkuna Mihaila Hodorkovskega.

Ne spreglejte