Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
15.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci delovna mesta Vzhodna Evropa

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 15.02

6 let, 7 mesecev

Vzhodna Evropa se otepa beguncev, čeprav jih krvavo potrebuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavračanje sprejemanja beguncev s strani vzhodnoevropskih držav je v nasprotju z ekonomsko logiko. Zaradi pomanjkanja delovne sile in staranja prebivalstva bodo še kako potrebovale priseljence.

Za brezhibno urejene sobe in zelen atrij, novo psihiatrično kliniko ter oddelka za starejše in dermatologijo je Poljska odštela dobrih 17 milijonov evrov. Moderna bolnišnica na severozahodu Poljske ima 236 postelj, a jih zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja napolni lahko le polovico.

To je le eden izmed mnogih primerov pomanjkanja delovne sile v državah vzhodne Evrope. Po poročanju britanskega medija The Economist je iskanje delovne sile za veliko vzhodnoevropskih gradbenih, proizvodnih in tehnoloških podjetij postal velik izziv.

Kvalificirana delovna sila beži v tujino O težavah pri iskanju primernega kadra tožita dve poljski podjetji od petih in kar polovica madžarskih, je pokazala raziskava družbe za zaposlovanje in posredovanje dela ManpowerGrooup. Na Češkem in Slovaškem je ta delež sicer nekoliko nižji (18 in 28 odstotkov), se pa v zadnjih letih vztrajno povečuje.

Najbolj so na udaru podjetja za informacijsko tehnologijo (IT), saj najboljši kadri zaradi boljših plač odhajajo na Zahod. Samo Poljska bi v tem sektorju lani lahko zaposlila 50 tisoč delavcev več, kot jih je bilo na trgu. Na Slovaškem je v IT-sektorju zaposlenih 50 tisoč ljudi, pa bi jih, če bi jih imeli, lahko čez noč zaposlili še dodanih deset tisoč. Madžarsko medtem tepe pomanjkanje inženirjev, ki se zaradi boljših plač odseljujejo v dražjo Nemčijo.

Pacienti v kmalu ne bodo več deležni primerne oskrbe Nič kaj bolje ni v javnem sektorju. Poljska ima le pet medicinskih sester na tisoč prebivalcev (Nemčija jih ima 13). Med njimi jih le za en odstotek mlajših od 25 let, 29 odstotkov pa se jih bo do leta 2022 upokojilo. Starajo se tudi zdravniki, katerih povprečna starost je 55 let. V zdravniškem svetu že opozarjajo, da pacienti kmalu ne bodo več deležni primerne oskrbe.

Še huje je na Madžarskem, kjer je približno 40 odstotkov zdravnikov starejših od 60 let, več kot 200 ambulant zdravnika sploh več nima. V bolnišnici v kraju Ozd za 80 tisoč prebivalcev skrbi le 55 zdravnikov, ki delajo brez premora, odziva na zaposlitvene oglase pa ni.

Za zdaj še brez večjega vpliva na gospodarstvo Pomanjkanje kvalificirane delovne sile za zdaj še nima prehudega vpliva na nacionalne gospodarske rasti – Poljski in Madžarski za letos napovedujejo od 2,8- do 3,3-odstotno gospodarsko rast. Pa vendar bi bilo lahko precej bolje, navaja The Economist.

BDP na prebivalca namreč dosega le 68 odstotkov evropskega povprečja, pomanjkanje delovne sile pa povečuje pokojninski primanjkljaj in ohranja javnofinančni primanjkljaj.

Stari se upokojujejo, mladi odseljujejo Z zgolj domačimi resursi delovne sile se bodo razmere v prihodnjih letih le še zaostrovale. Rodnost v teh državah pada, prebivalstvo se stara, mladi pa odhajajo za boljšimi priložnostmi na Zahodu. Poljski napovedujejo šestodstotno zmanjšanje populacije do leta 2035, Madžarski kar osemodstotno. Če se države ne bodo odprle tujcem, se bo delovno aktivno prebivalstvo dramatično skrčilo.

Želijo si priseljencev iz sosednjih držav V zahodnoevropskih državah so sicer prepričani, da pomanjkanje domače delovne sile lahko zapolnijo s priseljenci iz sosednjih, kulturno sorodnih držav. Stavijo predvsem na Bolgare in Romune ter državljane držav nekdanje Jugoslavije.

A Bolgari in Romuni si tudi sami bolj želijo v atraktivnejše, zahodne države, Balkanci pa se tudi sami spopadajo s staranjem prebivalstva in z odseljevanjem mladih.

Lahko vzel zapolnijo sirski begunci? Priložnost bi države zato lahko izkoristile v trenutni begunski krizi, s katero se spopada Evropa. Nemogoče je sicer pričakovati, da bi z begunci takoj zapolnili vrzel, saj nihče ne ve, koliko in kako so izobraženi.

Pa vendar Sirci veljajo za dobro izobražene. Dopisnik The Economista je na postaji v Budimpešti med množico migrantov v le nekaj minutah naletel na odvetnika, strojnega inženirja, kmetijskega inženirja in učitelja fizike, ki so vsi odlično govorili angleško.

Poleg tega je pomanjkanje tudi po manj izobraženem kadru – na Madžarskem manjka mizarjev, prodajalcev, vrtnarjev in pekov, na Poljskem pa fizičnih delavcev v kmetijstvu in gradbeništvu, ki jih že zdaj pokrivajo z delovno silo iz Ukrajine.

A namesto tega ostajajo ostri kritiki evropskih načrtov namestitve beguncev po Evropi ter trdijo, da je integracija pribežnikov v države s kompleksnimi jeziki in krhkimi javnimi storitvami težko.

Ne spreglejte