Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 11. 2018,
16.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Natisni članek

Srbija vojna obletnica vojska

Sobota, 10. 11. 2018, 16.56

5 let, 5 mesecev

Vučić ob izpostavljanju moči srbske vojske napoveduje nove nakupe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Aleksandar Vučić | Foto STA

Foto: STA

V Srbiji so danes stoto obletnico zmage v prvi svetovni vojni obeležili z veliko vojaško vajo z naslovom Stoletje zmagovalca 1918-2018, na kateri je na desetih lokacijah po državi sodelovalo 8000 pripadnikov srbske vojske. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izpostavil, da se nihče v regiji po moči ne more primerjati s srbsko vojsko.

Vučić, ki se je vaje udeležil na vojaškem poligonu Pasuljanske livade, je ob tem dodal, da ima v regiji večjo vojsko od Srbije samo Romunija. Zagotovil pa je, da bosta moč in opremljenost srbske vojske še večja.

Napovedal je nadaljnja vlaganja v vojsko, nakupe orožja in opreme, in sicer, kot je dejal, iz preventivnih razlogov zaradi ohranitve miru in stabilnosti.

Srbija, Pester | Foto: STA , Foto: STA ,

"To delamo, da ohranimo svobodo, neodvisnost naše države in da bi imeli mir," je dejal. Izpostavil je, da novega orožja Srbija ne kupuje zato, da bi ga uporabila, ampak zato, da "vsakdo razmisli, kakšen bi bil odgovor Srbije v primeru morebitnega napada", poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Boca Juniors
Sportal Tekma tisočletja na najbolj norem štadionu, ki ga je zgradil Slovenec

Proračun obrambnega ministrstva bo znašal 650 milijonov evrov

V letu 2019 Srbija po njegovih besedah pričakuje nova modernejša oklepna vozila iz Rusije, 30 tankov, iz Kitajske pa prva brezpilotna letala, vredna 30 milijonov evrov.

Iz Belorusije bodo prišla še štiri letala Mig 29, tako da jih bodo imeli skupno 14. Prišlo bo tudi devet novih nemško-francoskih helikopterjev H 145 za vojsko in policijo, trije bojni helikopterji Mig 35 ter trije Migi 17.

Dodal je, da bo proračun obrambnega ministrstva prihodnje leto znašal 650 milijonov evrov, "realno pa okoli milijardo do milijardo in 50 milijonov evrov". Aleksandar Vučić | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, je to bila ena največjih vojaških vaj v regiji, na kateri je sodelovalo tudi 100 tankov, 100 oklopnih bojnih vozil, 100 topniških in raketnih sestavov ter protiletalska obramba.

Začetka vaje so se na vojaškem poligonu Pasuljanske livade ob Vučiću udeležili tudi premierka Ana Brnabić in več ministrov.

Christian Funk
Novice "Hekerji so v osnovi samo veliki radovedneži visokih etičnih standardov, a so tudi izjeme"
Ne spreglejte