SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrh EU pozval k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti covidu-19

0,08

termometer

Vrh EU
Foto: Reuters

Voditelji članic EU so prvi dan zasedanja v Bruslju ob oceni zelo zaskrbljujočih epidemioloških razmer pozvali k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti novemu koronavirusu na podlagi najboljših znanstvenih dognanj, še zlasti glede pravil o karanteni, čezmejnega sledenja stikom okuženih, testiranja in začasnih omejitev nebistvenih potovanj v unijo.

Voditelji so v kratkih sklepih o covidu-19 v treh odstavkih še pozdravili prizadevanja na ravni EU glede razvoja in razdeljevanja cepiv ter izpostavili potrebo po robustnem procesu za odobritev in spremljanje, po zagotovitvi zmogljivosti za cepljenje v EU ter po pravičnih in dostopnih cenah cepiv.

Vrh EU Novice Vrh EU: v zraku možnost propada pogajanj z Londonom

Po prvotnih načrtih naj bi voditelji o pandemiji novega koronavirusa razpravljali drugi dan zasedanja, a so se te teme lotili že prvi dan, po sprejetju sklepov o brexitu in podnebnih ciljih.

Nekaj je bilo razprave o ustreznosti zasedanj v Bruslju glede na zaskrbljujoče epidemiološke razmere. Danska in finska premierka sta se po neuradnih navedbah zavzeli za virtualna zasedanja, a večinoma naj bi se bili strinjali, da je o nekaterih temah težko razpravljati na daljavo.

Expano Prekmurje Pomurje Gourmet Over Mura Murska Sobota Novice V katerih primerih lahko kljub omejitvam gremo v drugo regijo #video

V prihodnje naj bi predsednik Evropskega sveta Charles Michel od primera do primera odločil, ali bo vrh v Bruslju ali na daljavo. Kje bo naslednji vrh, je odvisno od razvoja pandemije, je na virtualni novinarski konferenci po koncu prvega dne zasedanja pojasnil belgijski premier Alexander De Croo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin