Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
16.03

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Abdel Fatah al Sisi Izrael Palestina Egipt Ursula von der Leyen

Sobota, 18. 11. 2023, 16.03

5 mesecev, 2 tedna

Von der Leynova v Egiptu o humanitarni krizi v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Ursula von der Leyen s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem | Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi ne odobravata prisilnega razseljevanja Palestincev, strinjata pa se tudi glede političnega načela, ki temelji na rešitvi dveh držav. | Foto Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi ne odobravata prisilnega razseljevanja Palestincev, strinjata pa se tudi glede političnega načela, ki temelji na rešitvi dveh držav.

Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je danes v Egiptu sešla s predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, s katerim se je pogovarjala o humanitarni krizi na območju Gaze. "Egiptu sem se zahvalila za njegovo ključno vlogo pri zagotavljanju in omogočanju humanitarne pomoči ranljivim Palestincem," je zapisala na omrežju X.

Kot je dodala, ne odobravata prisilnega razseljevanja Palestincev in se strinjata tudi glede političnega načela, ki temelji na rešitvi dveh držav.

"Da bi okrepili naše odnose, delamo na strateškem, celovitem partnerstvu, ki je obojestransko koristno. Temeljilo bi na dolgoletnih odnosih med EU in Egiptom ter nadaljevalo prednostne naloge partnerstva, dogovorjene lani," je še zapisala.

Po srečanju z egiptovskim predsednikom je na Sinajskem polotoku obiskala letališče Al Ariš, ki se nahaja v bližini mejnega prehoda Rafa, prek katerega vstopa v Gazo humanitarna pomoč.

Na omrežju X je von der Leynova zapisala, da je vesela, da lahko preda pomoč EU egiptovskemu Rdečemu polmescu. "Prav tako nudimo Egiptu medicinsko opremo za zdravljenje civilistov iz Gaze," je navedla.

Izpostavila je, da je EU največja dobaviteljica pomoči Palestincem. "Zahvaljujem se Egiptu za prizadevanja, da ta humanitarna pomoč prek Rafe doseže Gazo. To je zelo potrebna rešilna bilka za civiliste v Gazi," je dodala.

Izrael
Novice Libanon z izstrelki nad Izrael

Iz Egipta bo odpotovala v Jordanijo, kjer se bo srečala z jordanskim kraljem Abdulahom II.

Ne spreglejte