Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 4. 2022,
7.42

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

7

Natisni članek

Natisni članek

Aleksandar Vučić predsedniške volitve lokalne volitve parlamentarne volitve volitve Srbija

Nedelja, 3. 4. 2022, 7.42

2 leti, 6 mesecev

Vučić ostaja predsednik, rezultati znani šele jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

7

Aleksandar Vučić | Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS). | Foto Reuters

Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS).

Foto: Reuters

V Srbiji so se ob 20. uri zaprla volišča na predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitvah. Ker so na voliščih zvečer nastale dolge vrste za glasovanje, je predsednik republiške volilne komisije Vladimir Dimitrijević odločil, da so ti volivci lahko glasovali tudi po 20. uri oziroma še dve uri po zaprtju volišč. Do 22. ure so prešteli okoli pet odstotkov glasov, na predsedniških volitvah vodi zdajšnji predsednik Aleksandar Vučić z več kot 70 odstotki, na parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS).

Po podatkih Centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) je do 19. ure glasovalo 54,6 odstotka volivcev. Kot so še sporočili iz Cesida, je na parlamentarnih volitvah leta 2020 do 19. ure glasovalo 44,9 odstotka volivcev, leta 2016 pa 52,9 odstotka.

Končni podatki o volilni udeležbi znani šele v ponedeljek zvečer

Udeležba je po trenutnih projekcijah dosegla 59,7 odstotka, so sporočili iz agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos. Republiška volilna komisija (RIK) pa bo končno volilno udeležbo sporočila v ponedeljek po 20. uri, je na novinarski konferenci povedal njen direktor Vladimir Dimitrijević.

Sporočil je, da se RIK do ponedeljka do 20. ure ne bo več oglašala. Izrazil je pričakovanje, da se bo volilna udeležba na tokratnih parlamentarnih, predsedniških in lokalnih volitvah gibala med 58 in 60 odstotki.

Po 2,18 odstotka preštetih glasov je po podatkih RIK na predsedniških volitvah 71,98 odstotka volivcev glasovalo za srbskega predsednika Aleksandra Vučića, 8,42 odstotka pa za njegovega največjega tekmeca Zdravka Ponoša. Gre za podatke z manjših volišč, kjer je RIK preštel že vse glasove in niso reprezentativni za končni volilni rezultat.

Srbski analitiki in komentatorji so odločitev RIK, da danes konča delo, označili kot sramoto za demokracijo in precedens.

Vučiću še en mandat?

Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS). Mediji medtem poročajo o številnih incidentih na voliščih, napadli so celo predsednika opozicijske stranke. Pripadniki vladajoče SNS so pred mestnim odborom stranke v Zemunu napadli predsednika opozicijskega Gibanja svobodnih državljanov Pavleta Grbovića. Napad se je po poročanju srbskih medijev zgodil, ker naj bi Grbović opazil, da pripadniki SNS uporabljajo vzporedne volilne sezname.

Pojavili so se tudi očitki o fantomskih volivcih. Stranka svobode in pravice (SSP) iz Niša je sporočila, da so v mestu začeli glasovati tako imenovani fantomski volivci, to pa naj bi ugotovili njihovi člani volilnega odbora, poročajo srbski mediji.

Na enem od volilnih mest v občini Palilula je po njihovih trditvah glasovala ženska Zorana Popović, za katero je vabilo na volitve prišlo na naslov enega od članov mestnega odbora SSP. Ker nikoli ni živela niti ne živi na tem naslovu, je član SSP dogodek v sredo prijavil policiji in zahteval pojasnilo, je sporočila predsednica SSP iz Niša Jelena Milošević.

"Danes je ta oseba glasovala na volilnem mestu 10 v Paliluli, in to brez problemov. Fantomski volivci pa so glasovali tudi na volilnem mestu 1 v občini Medijana," je povedala Miloševićeva.

Opazovalna misija organizacije Crta je doslej na policijo vložila pet prijav zaradi volilne korupcije. Odstotek volilnih mest, na katerih beležijo nepravilnosti, pa je po besedah programskega direktorja Crte Raše Nedeljkova 10-odstoten.

Vučić verjame v lastno zmago

Kmalu po odprtju volišč ob 7. uri sta svoj glas oddala predsednik Aleksandar Vučić, ki je glasoval na volišču v Novem Beogradu, in premierka Ana Brnabić, ki je glasovala v centru Beograda. Predsednik je ob tem po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da verjame v lastno zmago, saj da bo vsak dobil to, kar si je zaslužil. Izrazil je pričakovanje, da bo današnja udeležba velika in da bodo volivci izbrali nadaljevanje gospodarskega napredka ter "prihodnost zase, starše, svoje otroke".

Brnabićeva je prav tako izrazila prepričanje v "prepričljivo in zgodovinsko" Vučićevo zmago že v prvem krogu. Dodala je, da pričakuje zmago SNS, saj da bodo ljudje volili "za delo in rezultate, za odgovornost, predanost, resnost ter za konkretne načrte in programe".

Vučić se poteguje za drugi predsedniški mandat

Za Vučića bi bil to drugi predsedniški mandat, njegova stranka SNS pa je v Srbiji na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012.

Ankete kažejo, da bi Vučić lahko dobil 60 odstotkov glasov in si zagotovil zmago v prvem krogu. Predsedniških kandidatov je sicer osem, njegov najresnejši protikandidat pa je Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije. Zadnje ankete mu pripisujejo okoli 19 odstotkov glasov.

SNS in njenim koalicijskim partnerjem s Socialistično partijo Srbije (SPS) na čelu ankete pripisujejo 63 odstotkov glasov. Socialistom Ivice Dačića se obeta nekaj manj kot 10 odstotkov glasov.

Vodilno opozicijsko koalicijo, zbrano na listi Združeni za zmago Srbije, sestavljajo Stranka svobode in pravice Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca ter nekaj mestnih gibanj in sindikatov. Dobila bi lahko okoli 14 odstotkov glasov, verjame pa, da bi lahko osvojila tudi večino v beograjski skupščini.

Čez parlamentarni prag, za katerega so potrebni najmanj trije odstotki glasov, bi lahko prišlo še pet ali šest strank in koalicij.

Na zadnjih volitvah je Vučić zmagal s 55 odstotki glasov

Zadnje predsedniške volitve v Srbiji so bile pred petimi leti, ko je Vučić zmagal s 55 odstotki glasov, zadnje parlamentarne pa pred dvema letoma. Parlamentarne volitve so takrat potekale ob bojkotu glavnih opozicijskih strank, kar je omogočilo prepričljivo zmago strank koalicije. Vučićeva SNS je dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32 sedežev.

V Srbiji je po podatkih republiške volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev, a poznavalci ocenjujejo, da jih je v resnici več kot milijon manj.

protesti srbija 211127
Novice V Srbiji umaknili prostorski načrt za rudnik litija
Srbija
Novice Vučić po množičnih protestih popustil okoljevarstvenikom
Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice Od kod srbska ljubezen do Putina? #intervju
Novice Srbi, odločite se: EU ali Rusija?
Ne spreglejte