Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
13.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

obsodba zločini

Četrtek, 12. 5. 2011, 13.58

7 let, 12 mesecev

Vojnemu zločincu Demjanjuku pet let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodišče v Münchnu je nekdanjega paznika v nacističnem taborišču Sobibor Johna Demjanjuka obsodilo na pet let zapora.

Sodišče je 91-letnega v Ukrajini rojenega nekdanjega nacista spoznalo za krivega sodelovanja pri umoru skoraj 30.000 ljudi.

ZDA so ga leta 2009 izročile Nemčiji Demjanjuka so Nemčiji leta 2009 izročile ZDA. Krivdo za očitane mu zločine je ves čas zanikal. Tožilstvo je zanj zahtevalo šest let zapora, obtožnica pa ga je bremenila, da je leta 1943 nekaj mesecev služil kot paznik v taborišču Sobibor na Poljskem. V tem obdobju je bilo v tamkajšnjih plinskih celicah ubitih okoli 28.000 Judov.

Pomagal pri uboju 28.000 ljudi Sodnik Ralph Alt je ob izreku sodbe izrazil prepričanje, da je bil Demjanjuk paznik v Sobiborju in je tako sodeloval pri uboju najmanj 28.000 ljudi. Obsojeni je kot vseh minulih 18 mesecev sodnih postopkov pred sodiščem molčal. Na sodišče so ga tako kot vedno pripeljali na invalidskem vozičku, nato pa so ga prestavili na posteljo. Prav zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja so morali sojenje večkrat preložiti.

Po obsodbi so ga izpustili na prostost Kljub obsodbi je sodišče Demjanjuka izpustilo na prostost. Sodišče se je tako odločilo, ker je Demjanjuk med čakanjem na sodbo dve leti že prestal za zapahi. Sodnik Alt je ob tem tudi poudaril, da ne obstaja nobena nevarnost pobega več.

Obramba je že napovedala pritožbo Obramba je sicer napovedala pritožbo na obsodbo, tako da bo moralo sodišče na višji stopnji znova odločiti tudi o zaporni kazni. Pri tem pa bo v vsakem primeru moralo upoštevati čas, ki ga je Demjanjuk že prestal v preiskovalnem zaporu.

Nekdanjega vojaka Rdeče armade so glede na obtožnico leta 1942 zajele nemške sile in ga poslale v taborišče za vojne ujetnike, zatem pa je pristal na to, da bo taboriščni paznik. Demjanjuk sam je vztrajal, da je bil vojni ujetnik vse do konca sovražnosti leta 1945.

V ZDA delal kot avtomehanik Po vojni je emigriral v ZDA, kjer se je poročil, imel otroke in delal kot avtomehanik. Pred deportacijo v Nemčijo so mu ZDA odvzele državljanstvo, tako da sedaj nima domovine.

V preteklosti je sicer Demjanjuk že odslužil skoraj osem let v izraelskem zaporu, potem ko ga je judovska država v 80. letih minulega stoletja obsodila, da je bil še posebej sadističen paznik, imenovan Ivan Grozni, v nacističnem taborišču Treblinka na Poljskem. Izraelsko vrhovno sodišče je nato obsodbo zavrglo, saj da so ga napačno identificirali.

Kritiki: Vse priče so že umrle Demjanjuk je prvi tujec, ki so mu v Nemčiji sodili za nacistične zločine, sojenje pa verjetno eno zadnjih, na katerih so sodili kakemu nacističnemu zločincu. Demjanjukov odvetnik Ulrich Busch je svojo stranko označil za žrtev nemškega sodnega sistema.

Sojenje je bilo tudi sicer deležno očitkov, saj so vse priče že umrle, prav tako pa ni bilo na voljo dokumentov. Obtožnica je tako temeljila na osebni izkaznici s številko 1393, ki ga je SS izdal Ivanu Demjanjuku. Obramba je vztrajala, da je bila izkaznica ponarejena.

Ne spreglejte