Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
13. 11. 2013,
12.52

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nelson Mandela vnukinja

Sreda, 13. 11. 2013, 12.52

1 leto

Vnukinja Nelsona Mandele: Kot otroka so me spolno zlorabljali

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družina Nelsona Mandele je vajena življenja na očeh javnosti. Knjiga Zoleke Mandela, vnukinje prvega temnopoltega predsednika JAR, ponuja nov vpogled v družinsko življenje borca proti apartheidu.

Zoleka, 33-letna vnukinja 95-letnega Mandele, v svojih iskrenih spominih razkriva, da je bila kot deklica žrtev spolnega zlorabljanja. Piše tudi o svoji globoki žalosti zaradi izgube dveh otrok in boju z rakom na prsih. Zoleka, ki je bila stara deset let, ko so Mandelo izpustili iz zapora, v avtobiografiji Ko upanje šepeta govori tudi o svojem desetletnem boju z odvisnostjo z drogami in alkoholom.

"Ko še nisem dopolnila osem let pa vse do 14. leta so me spolno zlorabljali nekateri odrasli, ki bi morali skrbeti zame. Več let sem jo (svojo mamo Zindzi Mandela, op. a.) krivila zaradi fizičnega in spolnega zlorabljanja, ki sem mu bila izpostavljena kot otrok. Imela sem občutek, da bi to lahko preprečila, če bi bila ob meni, in da bi me morala zaščititi. Medtem sem doumela, da je verjetno delala po svojih najboljših močeh," piše v knjigi.

Pretihotapljena v zapor Zindzi Mandela je odraščala, ko je bil njen oče v zaporu na otoku Robben, videla pa je tudi, kako so zaprli njeno mamo Winnie Mandela. Noben od njenih otrok nima istega očeta. Zoleka se spominja, da je ob njenem rojstvu njena mati puško kalašnikov razstavila in ponovno sestavila v 38 sekundah. Preden je bila stara leto dni, jo je babica Winnie že pretihotapila v zapor Robben, da bi jo lahko videl njen dedek.

V letu dni pokopala dva otroka Zoleka je izvedela, da je njen najstarejši otrok umrl, ko je okrevala v bolnišnici v Johanesburgu, teden dni za tem, ko se je skušala pod vplivom kokaina ubiti. "Velik del mene je takrat umrl," je zapisala. Želela je, da bi Bog namesto njenega otroka vzel njo, je dodala. Njena 13-letna hčerka Zenani je umrla v prometni nesreči junija 2010, ko se je vračala s koncerta v Sowetu, ki so ga pripravili ob odprtju svetovnega nogometnega prvenstva v JAR. Kmalu je Zoleka ponovno zanosila, vendar je deček Zenave na svet prišel prezgodaj in umrl nekaj dni po rojstvu. Pokopan je bil junija 2011, leto dni po starejši sestri.

Pot, polna bolečine in težav, upanja in navdiha Mandelova vnukinja priznava, da je imela številne težavne zveze, prvo že pri devetih letih, zaradi katerih je padla v svet odvisnosti od drog in alkohola. Marca lani je izvedela, da ima raka na prsih. Zdravljenje opisuje kot potovanje, polno "bolečine in težav, upanja in navdiha".

Zdaj je trezna. "Obstaja družbena odgovornost. Od te ne morem bežati, namesto tega jo sprejemam," pravi o tem, kaj pomeni pisati se Mandela.

Ne spreglejte