Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2020,
8.49

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

24

Natisni članek

Koronavirus epidemija WHO ZDA Kitajska

Petek, 31. 1. 2020, 8.49

4 leta, 1 mesec

Zaradi koronavirusa umrlo že najmanj 213 okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

24

Virus je na Kitajskem zahteval že najmanj 213 življenj, okuženih je že skoraj deset tisoč ljudi. Prva primera okužbe so v četrtek potrdili tudi v Italiji, ki je danes za naslednjih šest mesecev razglasila izredne razmere. Prva dva primera, sicer gre za člana iste družine, so danes potrdili v Veliki Britaniji.

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je izpostavil, da jih skrbi morebitna širitev virusa v države s šibkimi zdravstvenimi sistemi. | Foto: Reuters Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je izpostavil, da jih skrbi morebitna širitev virusa v države s šibkimi zdravstvenimi sistemi. Foto: Reuters Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha so strokovnjaki WHO sprejeli po prvih - skupno osmih - potrjenih primerih prenosa okužbe s človeka na človeka zunaj Kitajske. Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem poudaril, da ne gre za nezaupnico Kitajski, temveč jih skrbi morebitna širitev virusa v države s šibkimi zdravstvenimi sistemi, poroča STA.

V WHO prepričani, da Peking lahko omeji širitev virusa

Kar 99 odstotkov do zdaj potrjenih primerov okužb je na Kitajskem, in to večinoma v pokrajini Hubei. V WHO so prepričani, da je Peking sposoben omejiti širjenje virusa. Razglasitev globalnih izrednih razmer pa WHO omogoča, da države, ki to potrebujejo, podpre pri okrepitvi nadzora bolezni in jih pripravi na morebitne okužbe, navaja britanski BBC.

Ghebreyesus je pohvalil izredne ukrepe Kitajske in poudaril, da ni razlogov za omejevanje trgovine z njo ali potovanj na Kitajsko. Kljub temu so ZDA, pa tudi Japonska, svojim državljanom potovanja na Kitajsko odsvetovale. Številna tuja podjetja, med njimi Ikea, so v preteklih dneh zaprla svoje podružnice na Kitajskem.

Do zdaj so 98 primerov odkrili v 18 drugih državah. Po Franciji, Nemčiji in Finski so v četrtek prva primera okužbe s koronavirusom potrdili tudi v Italiji. Gre za kitajska turista iz mesta Wuhan, kjer se je virus pred mesecem dni prvič pojavil. V Italiji sta potovala v organizirani skupini. Kot prva članica EU je Italija zaprla letalski promet s Kitajsko, še poroča STA. Danes je naša zahodna soseda razglasila izredno stanje za naslednjih šest mesecev, poročajo italijanski mediji.

Prva dva primera so danes potrdili tudi v Veliki Britaniji, šlo pa naj bi za člana iste družine, poroča BBC.

Visoki funkcionar v Wuhanu, ki je žarišče izbruha novega koronavirusa, je danes priznal, da so se oblasti prepočasi odzvale na virus. "Če bi bili strogi ukrepi sprejeti prej, bi bil rezultat boljši, kot je zdaj," je dejal sekretar komunistične partije v tem mestu Ma Guoqiang. Priznal je, da bi morali omejitve sprejeti najmanj deset dni prej. "Če bi takšne ukrepe sprejeli takrat, bi morda nekoliko ublažili epidemijo in ne bi nastala trenutna situacija," je dodal.

Ghebreyesus je pohvalil izredne ukrepe Kitajske. | Foto: Reuters Ghebreyesus je pohvalil izredne ukrepe Kitajske. Foto: Reuters

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Noro povpraševanje po zaščitnih maskah: ponekod jih že zmanjkuje

Koronavirus naj bi ugodno vplival na ameriško gospodarstvo

Izbruh koronavirusa na Kitajskem bo imel po mnenju ameriškega ministra za trgovino Wilburja Rossa ugoden vpliv na ameriško gospodarstvo. "Mislim, da bo to pomagalo vračanju delovnih mest v Severno Ameriko. Nekaterih v ZDA, nekaterih verjetno tudi v Mehiko," je dejal Ross za televizijo Fox News.

Ross meni, da bodo morala zdaj podjetja pri svojih poslovnih odločitvah upoštevati tudi epidemijo. | Foto: Reuters Ross meni, da bodo morala zdaj podjetja pri svojih poslovnih odločitvah upoštevati tudi epidemijo. Foto: Reuters Ross je zatrdil, da ne slavi te nesreče, a dejstvo je, da bodo morala zdaj podjetja pri svojih poslovnih odločitvah upoštevati tudi ta dejavnik, je pojasnil. Ameriško ministrstvo za delo je temu dodalo, da je najpomembneje to, da se virus spravi pod nadzor in da se pomaga žrtvam, poroča STA.

Gospodarski svetovalec predsednika ZDA Donalda Trumpa in nekdanji televizijski voditelj na CNBC Larry Kudlow pa je zatrdil, da ne gre za trgovino ali delovna mesta. "Predsednik sočustvuje s položajem, v katerem se je znašla Kitajska. Grožnja s smrtjo velikega števila ljudi je grozna. Želimo le pomagati," je dejal Kudlow.

Sportal Tine Urnaut: Vse je zaprto, vsi nosijo maske #video

Piloti zaradi koronavirusa tožijo American Airlines

Združenje pilotov Allied Pilots Association, ki zastopa 15 tisoč pilotov letalskega prevoznika American Airlines, je na sodišču v ameriški zvezni državi Teksas vložilo tožbo zoper to letalsko družbo, s katero od nje zahteva, da nemudoma prekine vse letalske povezave s Kitajsko.

Kot razlog za to piloti navajajo epidemijo novega koronavirusa, prevoznika pa obtožujejo, da zanemarja in namerno izpostavlja svoje zaposlene koronavirusu. Združenje upa, da bo sodišče prepovedalo nadaljnje polete American Airlines na Kitajsko in iz nje, dokler ne bo na voljo več informacij o epidemiji virusa, poroča STA.

V American Airlines so v odzivu na tožbo izpostavili, da so v tesnih stikih s predstavniki zdravstvenih organizacij in da zagotavljajo vse potrebne previdnostne ukrepe za svoje potnike in zaposlene. | Foto: Reuters V American Airlines so v odzivu na tožbo izpostavili, da so v tesnih stikih s predstavniki zdravstvenih organizacij in da zagotavljajo vse potrebne previdnostne ukrepe za svoje potnike in zaposlene. Foto: Reuters

American Airlines je v sredo sicer napovedal, da bo odpovedal dnevne lete med Los Angelesom ter Šanghajem in Pekingom, a šele z 9. februarjem. Prepoved naj bi nato veljala do 27. marca. Letalska družba dnevno izvaja tudi povratne lete iz Los Angelesa v Hongkong ter Dallasa oziroma Fort Wortha v Šangahj, Peking in Hongkong.

Letalske družbe medtem množično omejujejo ali odpovedujejo povezave s Kitajsko, ukrepe jih je doslej sprejelo okoli 30. V celoti sta lete denimo ukinila nemška Lufthansa in britanski British Airways. Prav danes se je za tak ukrep odločil tudi turški Turkish Airlines.

Kitajske oblasti so danes zagotovile, da so sposobne obvladati izzive, ki jih predstavlja novi koronavirus. | Foto: Reuters Kitajske oblasti so danes zagotovile, da so sposobne obvladati izzive, ki jih predstavlja novi koronavirus. Foto: Reuters Kitajska pomaga svojim državljanom pri vračanju iz tujine

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bodo s čarterskimi leti iz tujine v domovino prepeljali kitajske državljane iz province Hubei, ki jo je novi koronavirus najhuje prizadel. Predvsem gre za osebe, ki so izkoristile praznike ob lunarnem novem letu za potovanje v tujino, poroča STA.

Številne letalske družbe so zaradi bojazni pred širjenjem virusa začasno prekinile letalske povezave s Kitajsko, med drugim danes turška Turkish Airlines. Oblasti so medtem dve letali že poslale v Malezijo in na Tajsko.

Kitajske oblasti so danes še zagotovile, da so sposobne obvladati izzive, ki jih predstavlja novi koronavirus. "Imamo popolno zaupanje v naše sposobnosti, da premagamo to epidemijo," je dejala Hua novinarjem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija v četrtek zaradi novega koronavirusa razglasila globalne izredne zdravstvene razmere, poroča STA.

Ne spreglejte