Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2015,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalo dojenček truplo

Petek, 6. 11. 2015, 9.51

8 let

Vir: Analiza črnih skrinjic z ruskega letala nakazuje na bombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Analiza črnih skrinjic z ruskega letala, ki je pretekli konec tedna strmoglavilo v Egiptu, nakazuje na bombo na letalu, je po poročanju francoske tiskovne agencije sporočil vir blizu preiskave.

Analiza zapisovalnika podatkov o poletu in snemalnika zvoka v pilotski kabini je pokazala, da je bilo vse običajno do 24. minute po vzletu, ko sta obe skrinjici prenehali delovati, kar nakazuje na "zelo nenadno eksplozivno dekompresijo". Podatki "močno podpirajo" teorijo o bombi na krovu letala, je povedal vir. Drugi vir pa je za AFP povedal, da je analiza črne skrinjice, ki beleži podatke o poletu, pokazala, da je bilo "med poletom vse običajno, popolnoma običajno, nato pa nenadoma ni bilo nič".

Je bila bomba podtaknjena v prtljago? Okoli 30 kilometrov od mesta padca ruskega letala na Sinaju so našli truplo desetmesečne Darine Gromove, katere zadnja fotografija z letališča v Sankt Peterburgu pred poletom v egiptovsko letovišče je postala simbol tragedije. To je sprožilo ugibanja, da je (domnevno) bombo na letalu razneslo prej, kot so mislili. Po najdbi trupla dojenčice so razširili območje preiskave. Trupel njenih staršev še niso našli.

Britanski preiskovalci verjamejo, da je nekdo z dostopom do prostora za prtljago tja podtaknil eksplozivno telo na ali v prtljago, tik preden je letalo vzletelo, poroča BBC. Rešitev do dokončnega odgovora, zakaj je padlo letalo z 224 potniki in člani posadke, ki je bilo na poti iz Šarm el Šejka v Sankt Peterburg, pa bi lahko bila najmlajša žrtev te tragedije, ki je Rusijo zavila v črnino in posledično povzročila, da so številne države odpovedale polete v Šarm el Šejk in iz njega.

Britanski in ameriški obveščevalci so prepričani, da je bila na letalu podtaknjena bomba, egiptovske in ruske oblasti pa menijo, da je še prezgodaj za take sklepe. Tudi britanske oblasti niso povsem izključile možnosti tehnične okvare letala Airbus A321, vendar to ocenjujejo kot malo verjetno, še poroča BBC.

Ne spreglejte