Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 3. 2015,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Islamska država

Nedelja, 8. 3. 2015, 16.51

8 let

Več sto britanskih džihadistov naj bi že prišlo domov z bojišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Približno polovica od po nekaterih ocenah 700 britanskih državljanov, ki so se odpravili borit na stran skrajne Islamske države v Siriji in Iraku, se je z bojišč že vrnila domov.

Okoli 700 islamistov, ki so jih britanske obveščevalne službe označile za nevarne, je od začetka vzpona Islamske države odpotovalo v Sirijo in Irak. Od teh se jih je približno 320 vrnilo v Veliko Britanijo. Po pisanju britanskega časnika The Sunday Telegraph je to regijo obiskalo še 700 britanskih državljanov, večinoma muslimanov, a ti naj ne bi bili nevarni za nacionalno varnost.

"Džihadski John" se je svojcem opravičil za težave, ni pa se opravičil za usmrtitve Med najbolj znanimi britanskimi džihadisti je sicer "Džihadski John", kot so poimenovali Mohammeda Emwazija iz Londona, ki je kot pripadnik Islamske države odmevno obglavil nekaj odmevnih talcev, kar je prek videoposnetkov sprožilo ogorčenje po svetu. Emwazi se je po poročanju britanskih medijev sedaj svojim svojcem opravičil za težave, ki jih jim je povzročilo nedavno razkritje njegove identitete svetovni javnosti. Njegova družina se od razkritja skriva. A Emwazi se ni opravičil za usmrtitve več zahodnih talcev.

Emwazi je odraščal na območju zahodnega Londona, kjer živi srednji razred. Na univerzi Westminster naj bi študiral računalniško programiranje. Džihadski John se je prvič pojavil v videoposnetku avgusta lani, ko je očitno ubil ameriškega novinarja Jamesa Foleya.

Francoski premier: Do konca leta bi se lahko borilo že 10.000 radikaliziranih Evropejcev Zaskrbljenost nad evropskimi državljani, ki se na Bližnjem vzhodu borijo na strani skrajnežev, je medtem danes izrazil francoski premier Manuel Valls. Opozoril je, da bi se lahko do konca leta v Siriji in Iraku borilo že 10.000 radikaliziranih Evropejcev.

"Trenutno je v Iraku in Siriji 3000 Evropejcev. Če naredimo ocene za prihodnje mesece, bi lahko to število do poletja naraslo na 5000, do konca leta pa na 10.000," je Valls povedal za francosko televizijo iTele. Pri tem je opozoril, da je z orožjem v roki na teh kriznih žariščih umrlo že skoraj 90 francoskih državljanov, številni pa so se že vrnili v Francijo.

Ne spreglejte