Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2020,
7.47

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

virus Koronavirus ZDA

Torek, 24. 11. 2020, 7.47

3 leta, 5 mesecev

V ZDA na dan povprečno potrdijo več kot 160 tisoč okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
koronavirus ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Američani se pred zahvalnim dnem v vse večjem številu podajajo na pot k družinam, ob tem pa število okužb, hospitalizacij in smrti zaradi novega koronavirusa še naprej narašča. V ZDA povprečno na dan potrdijo 168 tisoč okužb in 1.500 smrti zaradi bolezni covid-19, število hospitalizacij pa je v dveh tednih naraslo za polovico, na skoraj 84 tisoč.

14:25

Božične omejitve v Nemčiji

14:24

Na Švedskem omejitev zbiranj

14:23

Tudi pogodba z Moderno

11:47

Avstrijci napovedali cepljenje

10:40

V Rusiji z novim rekordom

  • 14:25

    Božične omejitve v Nemčiji

    Vlade vseh 16 nemških zveznih dežel so se dogovorile o smernicah za omejitev socialnih stikov ob božiču. Glede na dogovor, v katerega so imele vpogled nekatere tiskovne agencije, bo med 23. decembrom in 1. januarjem dovoljeno zbiranje do desetih ljudi, kar je še enkrat več kot v preostanku decembra. Za otroke do 14 let ta pravila ne bodo veljala.

    Osnutek dokumenta tudi poziva k pogovorom z verskimi skupnostmi o ukrepih za zmanjšanje stikov ob verskih obredih ali srečanjih, piše STA.

    Ukrepi so kompromisna rešitev, saj so se nekatere dežele, ki jih je pandemija covida-19 manj prizadela, zavzemale za manjše omejitve. O njih naj bi odločali na sredinem srečanju s kanclerko Angelo Merkel, ki ji prejšnji teden ni uspelo dobiti zelene luči dežel za strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

    Novi ukrepi, ki predvidevajo podaljšanje zaprtja restavracij, barov in kulturnih ustanov, vključujejo tudi priporočilo, da naj na živahnih ulicah in trgih ne bi bilo ognjemetov, da bi se tako izognili zbiranju večjega števila ljudi.

    Nekateri politiki se zavzemajo za popolno prepoved ognjemetov zaradi velikega števila poškodb, ki se ob njih zgodijo vsako leto. S tem naj bi razbremenili bolnišnice, ki so obremenjene zaradi velikega števila bolnikov s covidom-19.

    V sredo naj bi tudi sprejeli odločitev glede obvezne uporabe zaščitnih mask v šolah.

    Nemčiji je od uvedbe strožjih ukrepov 2. novembra uspelo nekoliko zmanjšati število novih okužb, a zdravstvene oblasti opozarjajo na hitro polnjenje bolniških postelj na oddelkih za intenzivno nego. Kanclerka Merklova je poudarila, da ukrepi še niso dali želenega učinka.

    Po podatkih nemškega inštituta za javno zdravje Robert Koch so v Nemčiji doslej potrdili skoraj 942.700 okužb z novim koronavirusom, od tega več kot 13.500 v zadnjem dnevu. Za covidom-19 je skupno umrlo več kot 14.300 ljudi, med njimi 249 v zadnjih 24 urah, še piše STA.

  • 14:24

    Na Švedskem omejitev zbiranj

    Na Švedskem, ki je zaslovela s svojim mehkim pristopom v boju proti pandemiji covida-19, je danes začela veljati omejitev zbiranja na javnih krajih na osem ljudi.

    Doslej je bilo javno zbiranje, kot so protesti, prireditve, koncerti in verski obredi, omejeno na 50 ljudi. Zdaj pa so to omejitev zmanjšali na osem. Po nasprotovanju javnosti so za pogrebe naredili izjemo. Na njih se tako lahko zbere največ 20 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Čeprav omejitev ne velja za zasebna druženja, vlada poziva ljudi, naj se ne družijo in obiskujejo fitnesov, bazenov, knjižnic in trgovskih centrov. Če je le mogoče, naj se izognejo tudi javnemu potniškemu prometu, še poziva vlada, piše STA.

    Švedski premier Stefan Löfven je minuli konec tedna v nagovoru državljanom poudaril, da jih preveč ni upoštevalo nasvetov in priporočil vlade. A vendarle so se razmere v zadnjem času nekoliko izboljšale, kar je posledica zmanjšanja potovanj in tega, da več ljudi dela od doma, je povedal.

    V državi, ki ima okoli 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili približno 208.300 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 6400 covidnih bolnikov, še piše STA.

  • 14:23

    Tudi pogodba z Moderno

    Evropska komisija bo v sredo potrdila pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna o nakupu do 160 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. To bo šesta pogodba o nakupu cepiva, ki jo bo odobrila komisija.

    Von der Leynova je ob tem izpostavila, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) vsa cepiva temeljito preverila ter da jih bo odobrila in dovolila njihovo trženje le, če bodo varna in učinkovita. "Preglednost je ključna," je poudarila predsednica, piše STA.

    Ko bodo varna in učinkovita cepiva na voljo, jih bodo dobile vse članice unije istočasno, po načelu sorazmernosti in pod enakimi pogoji, je zatrdila. Ob tem je spomnila, da je zagotoviti cepiva državljanom EU prva prioriteta, druga prioriteta pa je zagotoviti dostop do cepiv po vsem svetu.

    To bo šesta pogodba o nakupu cepiva, prizadevajo pa si tudi za sedmo, tako da vzpostavljajo izjemno celovit portfelj cepiv, je še poudarila von der Leynova v izjavi za javnost.

    Evropska komisija je doslej odobrila pet pogodb o nakupu cepiv s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutical, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, Pfizer-BioNtech in CureVac, še piše STA.

  • 11:47

    Avstrijci napovedali cepljenje

    V Avstriji se bo cepljenje proti covid-19 začelo predvidoma januarja prihodnje leto, je danes na novinarski konferenci napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Najprej bodo cepili starejše od 65 let ter osebje v domovih za starejše in oskrbovalnih domovih.

    Prednost pri cepljenju bodo imele tudi visoko rizične skupine oseb z že diagnosticiranimi predhodnimi boleznimi ter zdravstveno in negovalno osebje v bolnišnicah, ordinacijah ter reševalnih in socialnih službah. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo cepljenje proti covid-19 predvidoma na voljo tudi za ostale Avstrijce.

    Po navedbah avstrijskega ministrstva za zdravje ima država že pripravljenih 200 milijonov evrov za nakup 16,5 milijona odmerkov cepiva. Na Dunaju si bodo po besedah Anschoberja prizadevali, da bi dosegli več kot 50-odstotno precepljenost. Na prvem mestu je sicer varnost in ne časovni dejavnik, je še dejal minister.

    V Avstriji so v zadnjih 24 urah ob 28.070 opravljenih testih potrdili 4377 novih okužb z novim koronavirusom, kar je bistveno manj kot pred tednom dni. Upad števila novih okužb je po njegovem mnenju posledica delnega zaprtja države, ki so ga nazadnje uvedli v boju proti novemu koronavirusu.

    Slabše novice sicer prihajajo iz avstrijskih bolnišnic. V zadnjih 24 urah je umrlo 118 bolnikov s covid-19. Na oddelkih intenzivne nege je prvič več kot 700 bolnikov s covid-19, in sicer 704, kar je 19 več kot dan prej. Se je pa vendarle upočasnila rast števila bolnikov na teh oddelkih in je trenutno pri sedmih odstotkih. V preteklih dneh so imeli tudi dobrih 30 odstotkov, piše STA.

  • 10:40

    V Rusiji z novim rekordom

    V Rusiji so v minulih 24 urah zabeležili 491 smrti zaradi covid-19, kar je nov dnevni rekord v državi od začetka pandemije. Skupno so doslej v Rusiji zabeležili 37.031 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni.

    Največ smrti so v minulem dnevu zabeležili v Sankt Peterburgu - 80. Le štiri manj pa so zabeležili v Moskvi.

    Namestnica ruskega premierja Tatjana Golkova je danes opozorila, da se s prihodom zime položaj zaradi covid-19 v državi samo še bolj zaostruje. "V 32 regijah v državi beležijo nadpovprečno stopnjo okužbe na 100 tisoč prebivalcev," je dejala.

    Sicer so v državi v minulem dnevu zabeležili tudi 24.326 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Število novih dnevnih primerov tako že peti dan vztraja nad 24 tisoč. Skupaj so v državi od izbruha pandemije v marcu zabeležili več kot 2,1 milijona okužb.

    S tem je ta država s 145 milijoni prebivalcev na petem mestu v svetu. Po drugi strani pa je po skupnem številu potrjenih smrti zaradi covid-19 precej nizko na seznamu. Strokovnjaki zato domnevajo, da oblasti prikrivajo dejansko stanje, piše STA.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom v ZDA do ponedeljka zvečer okužilo 11,4 milijona ljudi, za posledicami covid-19 pa jih je umrlo več kot 257.600. Kljub svarilom zdravstvenih strokovnjakov se Američani množično podajajo na pot pred četrtkovim praznovanjem zahvalnega dne.

V nedeljo je z letali potovalo več kot milijon ljudi

To je 60 odstotkov manj kot pred letom dni, a še vedno največ od marca letos. Ameriška avtomobilistična zveza ocenjuje, da bo po cestah letos za praznik potovalo od 45 do 50 milijonov ljudi, lani pa jih je 55 milijonov. Predsednik ZDA Donald Trump in prva dama Melania letos ne bosta potovala na Florido, ampak pripravljata več zabav za praznike v Beli hiši, poleg zahvalnega dne tudi za božič in novo leto.

Trumpova vlada je začela deliti okrog 30 tisoč odmerkov eksperimentalnega zdravila za covid-19 s protitelesi podjetja Regeneron, ki ga je bil ob okužbi deležen predsednik Trump. Zdravilo se lahko uporablja le pri tistih, ki imajo blage simptome, ne pa pri resno bolnih.

S koronavirusom se še naprej spopada vsaka zvezna država posebej. V New Yorku so do zdaj od izbruha pandemije izvedli skupaj 18 milijonov testov. V ponedeljek jih je bilo pozitivnih 3,08 odstotka, število hospitalizacij je naraslo na 2.724, umrlo pa je 33 ljudi.

Guverner Kolorada Jared Polis je bolnišnicam odobril, da selijo ali zavračajo vse druge bolnike, razen tistih s covid-19, v Utahu pa so zmogljivosti na intenzivni negi 92-odstotno zasedene. Guverner Gary Herbert je kljub temu čez praznik odpravil omejitve glede števila ljudi v enem prostoru, piše STA.

Ne spreglejte