Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2022,
22.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

6

Natisni članek

orožje protesti ZDA

Sobota, 11. 6. 2022, 22.00

1 leto, 10 mesecev

V ZDA množični protesti proti nasilju s strelnim orožjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

6

March for Our Lives | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ZDA danes na tisoče ljudi protestira in zahteva strožjo zakonodajo glede nadzora nad strelnim orožjem, medtem ko se država sooča z vse hujšim valom nasilja in strelskih napadov. Republikanski politiki sicer vedno znova blokirajo vse predlagane reforme.

Poziv k protestom, ki so bili hkrati načrtovani na več sto lokacijah, sta spodbudila dva strelska pohoda, ki sta se zgodila v zadnjem mesecu – prvi v teksaški osnovni šoli, kjer je bilo ubitih 19 otrok in dva učitelja, v drugem pokolu v supermarketu v Buffalu pa je napadalec ubil deset ljudi.

Toda problem nasilja z orožjem presega zgolj odmevne množične poboje. Po podatkih arhiva Gun Violence Archive je bilo letos v ZDA zaradi uporabe strelnega orožja ubitih že več kot 19.300 ljudi, več kot polovica teh smrti pa je posledica samomora.

March for Our Lives | Foto: Reuters Foto: Reuters "Po neštetih množičnih streljanjih in primerih nasilja z orožjem v naših skupnostih je čas, da se vrnemo na ulice," je na svoji spletni strani zapisala skupina Marš za naša življenja, ki organizira demonstracije.

Skupino Marš za naša življenja so ustanovile preživele žrtve streljanja na srednji šoli v Parklandu na Floridi februarja 2018. Marca istega leta so nato organizirali protestni shod, ki je v prestolnico ZDA privabil več sto tisoč ljudi.

"Ljudem, ki nameravajo ubijati, moramo bodisi preprečiti, da bi prišli do orožja, ali pa že v osnovi preprečiti njihov namen, da bi ubijali," je dejal David Hogg, ustanovitelj in član upravnega odbora organizacije, ki je prebivalce ZDA pozval k udeležbi na današnjih množičnih protestih.

March for Our Lives | Foto: Reuters Foto: Reuters Skupina Marš za naša življenja je na spletni strani objavila, da glavni protestni shod poteka v središču prestolnice Washington, poleg tega pa naj bi se protesti odvili še na več sto drugih lokacijah po celotnih ZDA.

Ne spreglejte