Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
8.59

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

zapor

Četrtek, 21. 12. 2023, 8.59

4 mesece, 1 teden

V zaporu preživel 48 let, zdaj so ga oprostili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
Glynn Simmons | Glynna Simmonsa so leta 1975 po krivem obsodili na dosmrtno kazen zaradi umora prodajalke med ropom trgovine z alkoholom. | Foto Reuters

Glynna Simmonsa so leta 1975 po krivem obsodili na dosmrtno kazen zaradi umora prodajalke med ropom trgovine z alkoholom.

Foto: Reuters

Sodišče v ameriški zvezni državi Oklahoma je v torek oprostilo 71-letnega temnopoltega Glynna Simmonsa, ki je bil leta 1975 obsojen za umor. V zaporu je preživel kar 48 let, kar po podatkih ameriškega registra oproščenih oseb predstavlja najdaljšo krivično obsodbo v zgodovini ZDA, poroča britanski BBC.

70-letnega Glynna Simmonsa so julija izpustili na prostost, potem ko je v zaporu preživel 48 let, en mesec in 18 dni, sodišče v Oklahoma pa je zanj odredilo novo sojenje.

Okrožna sodnica Amy Palumbo ga je nato v torek razglasila za nedolžnega. "Sodišče na podlagi jasnih in prepričljivih dokazov ugotavlja, da gospod Simmons ni storil kaznivega dejanja, zaradi katerega je bil obsojen," je pojasnila.

Prejel bo visoko odškodnino

"To je bila lekcija odpornosti in vztrajnosti. Naj vam nihče ne reče, da se vam kaj takega ne more zgoditi," je po odločitvi sodnice izjavil Simmons. "Kar je bilo storjeno, se ne da popraviti, lahko pa bi za to nekdo odgovarjal," je dodal. Simmons bo zdaj najverjetneje upravičen do odškodnine, ki za neupravičeno obsojene v Oklahomi znaša do 175 tisoč dolarjev.

Simmons in Don Roberts sta bila leta 1975 obsojena na smrtno kazen zaradi umora prodajalke med ropom trgovine z alkoholnimi pijačami. Kmalu za tem je sodišče njuno kazen spremenilo v dosmrtno ječo.

Oba sta bila obsojena izključno na podlagi pričevanja najstnice, ki je bila med ropom ustreljena v glavo in je preživela. Poznejša preiskava pa je ugotovila, da izjave priče niso bila zanesljive in da je ta med zaslišanjem policiji identificirala več osumljencev.

Tako Simmons kot Roberts sta na sojenju trdila, da ju v času umora sploh ni bilo v Oklahomi. Robertsa so iz zapora pogojno izpustili že leta 2008.

Ne spreglejte