Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
18.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša obsodba tujina

Četrtek, 6. 6. 2013, 18.28

7 let, 12 mesecev

V tujini obsodbe Janeza Janše ne želijo komentirati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji premier Janez Janša je bil v zadevi Patria obsojen na dvoletno zaporno kazen, novica pa je odmevna tudi v tujini, kjer pa obsodbe ne želijo komentirati.

Tako so iz pisarne nemške kanclerke Angele Merkel za Planet Siol.net sporočili: "Vlada Zvezne republike Nemčije je zabeležila obsodbo proti nekdanjemu premierju Janezu Janši. Zvezna vlada ne želi komentirati sodnih postopkov, niti obsodbe sodišča v Ljubljani."

Mussomeli: Na koncu dneva ostane upanje v sodni sistem in ne v posameznike Podobno je za Planet Siol.net povedal ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli, ki je povedal: " Za ameriško veleposlaništvo bi bilo neprimerno, da bi se izreklo o določenih primerih, vendar pa je to pomemben primer vladavine prava in potrebe po sodni nepristranskosti. Družba mora verjeti, da so primeri slišani objektivno in temeljijo na pravu in dejstvih. Ob koncu dneva je znamenje vsake civilne družbe upanje v sodni sistem in ne upanje v posameznike."

Dogajanje v zadevi Patria ni dobro za ugled Slovenije Na obsodbo Janeza Janše pa so se odzvali tudi v največji politični skupini Evropskega parlamenta, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), kjer sodbe v zadevi Patria uradno ne komentirajo, ker ni pravnomočna. V politični skupini EPP se s sodbo v zadevi Patria po navedbah virov pravzaprav niti ne ukvarjajo, na primer kakšnih izrednih sestankov zaradi tega ni bilo. Sicer pa so viri povedali, da v EPP "verjamejo v neodvisnost slovenskih sodišč", a ker obenem slišijo, da je "stvar zelo spolitizirana, jo bodo zelo pozorno spremljali".

Poudarili so tudi, da vse to dogajanje v povezavi z zadevo Patria – ne glede na to, kakšen bo končni razplet zgodbe – "ni dobro za ugled Slovenije". Nedavne ocene o skorumpiranosti Slovenije, ugibanja o trojki in programu pomoči ter zdaj dogajanje v povezavi s patrijami, vse to po navedbah virov za Slovenijo ni dobro. Med tujimi kolegi namreč krepi zavedanje, da Slovenija ni več najboljša nova članica in najboljša nekdanja komunistična država v Uniji, so še dodali.

Ne spreglejte