SiolNET. Novice Svet
2,49

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Trump zmedel ameriške vojake v Južni Koreji

2,49

termometer

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju
Foto: Reuters

V svetu še vedno odmeva torkov vrh med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom. Podporniki v ZDA menijo, da si Trump zasluži Nobelovo nagrado za mir, kritiki, da je zapravljal čas za fotografiranje z mednarodnim zločincem brez posebnih koristi. Na Japonskem so se odzvali z zaskrbljenostjo zaradi napovedi končanja skupnih vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo. Kitajski mediji so vrh ocenili pozitivno, večina južnokorejskih časnikov se je odzvala s previdnim optimizmom.

Američani so se na vrh predsednika ZDA Donalda Trumpa s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom odzvali povsem v skladu s pričakovanji. "Predsednik je očitno dal koncesije v zameno za meglene obljube, ki se niti ne približajo jasni in celoviti jedrski razorožitvi," je menila voditeljica kongresnih demokratov Nancy Pelosi. Podobnega mnenja je bil tudi vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell.

Kim Jong-un in Donald Trump Novice Ali Trump meri zgolj na Nobelovo nagrado? #video

"Izjava z vrha v Singapurju nima nobene definicije jedrske razorožitve, nobenega urnika, nobenih podrobnosti glede verifikacije. Kar je najhujše, je to, da so se ZDA v zameno za to odpovedale skupnim vojaškim vajam z Južno Korejo," je menil predsednik sveta za mednarodne odnose Richard Haas. Tudi Haas je sicer zadovoljen, da so se ZDA vsaj začele pogovarjati s Severno Korejo in je nevarnost jedrske vojne vsaj odložena.

Bela hiša s pozitivnimi odzivi

Bela hiša je sicer po vrhu pripravila seznam pozitivnih odzivov na vrh. Navaja čestitke McConnella in predsednika predstavniškega doma kongresa Paula Ryana, ki sta leta 2008 zelo nasprotovala zamislim o pogovorih med ZDA in Severno Korejo.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju Foto: Reuters

Seznam pohval se nadaljuje z množico republikanskih kongresnikov in senatorjev. "Ključni vrh se dogaja zaradi Trumpovega vodstva in neomajne odločenosti, da naredi svet varnejši," je dejal senator iz Georgie Sony Perdue. Podobno so izjavljali tudi drugi republikanci, ki so si oddahnili, da lahko po dolgem času končno hvalijo svojega predsednika zaradi pobude, ki so jo pred leti zavračali kot izdajalsko.

Trump z izjavami zmedel ameriške vojake

"Zavračamo demokracije in zaveznike, kot se je to zgodilo na vrhu G7 v Quebecu. Zakaj se predsednik bolje počuti z avtoritativnimi figurami, ki jih človekove pravice niti najmanj ne zanimajo?" se je spraševal nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN Bill Richardson, ki seveda meni, da bi bila vrnitev ostankov padlih Američanov v času korejske vojne zelo dobrodošla.

Kim Jong-un in Donald Trump Novice Trump in Kim dosegla dogovor: Svet bo priča veliki spremembi #foto #video

Še bolj kot politiki so zmedeni vojaki. Trump je dejal, da ne bo več skupnih vojaških vaj Južne Koreje in ZDA, ker so po njegovih besedah preveč provokativne. Za skoraj 30.000 ameriških vojakov v Južni Koreji je bila to velika novica, na katero jih ni nihče pripravil. Nobenega dvoma sicer ni, da so jo pozdravili v upanju, da se kmalu vrnejo domov.

Tiskovni predstavnik Pentagona Chris Sherwood se je hitro znašel in dejal, da ministrstvo za obrambo skupaj z zavezniki in partnerji nadaljuje sodelovanje z Belo hišo, čeprav ne ve, kaj se dogaja.

Tudi v svetu odzivi mešani

Japonska je v odzivu na napoved, da bodo ZDA končale skupne vojaške vaje z Južno Korejo, izrazila zaskrbljenost. Ob tem je japonski obrambni minister Itsunori Onodera sporočil, da so skupne vojaške vaje Washingtona in Seula življenjskega pomena za varnost regije. Dodal je, da se japonska politika do Severne Koreje po vrhu ni spremenila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju Foto: Reuters

"Ni sprememb v naši politiki pritiska na Severno Korejo," je dejal in dodal, da si Tokio želi konkretnih dejanj Severne Koreje, tako kar zadeva severnokorejski jedrski program kot tudi pojasnitve usode ugrabljenih Japoncev pred desetletji. Prav tako je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Onodera napovedal, da bo Japonska vztrajala pri izgradnji svoje protiraketne obrambe.

Kitajska upa na rešitev težav Korejskega polotoka

Kot pozitivnega so vrh označili kitajski državni mediji. Časnik Global Times, ki je blizu komunistični partiji, je pohvalil Trumpovo napoved o koncu skupnih vojaških vaj in poudaril, da je to bila vedno zahteva Pekinga, da bi v regiji dosegli razbremenitev napetosti.

"Z zmanjšanjem vojaških dejavnosti ter morebitnim umikom ameriške vojske bo Korejski polotok v celoti stopil iz sence hladne vojne. Trump in Kim sta imela priložnost, da sta pisala zgodovino," je zapisal časnik.

Kim Džong Un Novice "Za samo nekaj milijard se Severna Koreja ne bo odpovedala jedrskemu orožju" #video

Časnik China Daily je vrh pospremil z odzivom, da budi upanje, da bosta obe strani prenehali s sovražnostmi in končno rešili dolgoletne težave Korejskega polotoka. "Ne bi smeli pozabiti, kako neverjetno se je pred pol leta zdelo srečanje med Trumpom in Kimom," je še zapisal.

Južna Koreja zmerno optimistična

Večina južnokorejskih medijev se je na torkov vrh odzvala z zmernim optimizmom. Dnevnik Hankook je ob tem opozoril, da dogovor med Trumpom in Kimom ne vsebuje nobene časovnice za dosego ciljev. Dodal pa je, da so se pogajanja o Korejskem polotoku brez jedrskega orožja med Seulom in Pjongjangom sedaj šele začela. Poslovni dnevnik Joongang je opozoril, da vrha ne gre označiti za napako, saj je bilo že srečanje med voditeljema dveh sovražnih držav zgodovinski dogodek. "Storjen je bil prvi korak h končanju dolgih sovražnosti po korejski vojni," je zapisal, poroča AFP.

Kim Džong Un, WC Digisvet Kaj je v strogo varovani škatli, ki Kim Džong Una spremlja vsepovsod

Dnevnik Chosun je kritiziral dogovor med Trumpom in Kimom in ga ocenil kot nezaslišanega in absurdnega. Časnik je tudi napadel Trumpa, ker je obljubil končanje skupnih vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo. Podobno je menil tudi vodja opozicijske Svobodne stranke Hoong Joon Pyo, ki je vrh označil kot veliko napako.

Časnik Hankyoreh je na drugi strani dejal, da je vrh odprl novo poglavje za velike spremembe v odnosih med ZDA in Severno Korejo.

V Kremlju pozdravili srečanje Trumpa in Kima

V Kremlju so danes dejali, da pozdravljajo srečanje med Trumpom in Kimom in so ga ocenili kot začetek neposrednega dialoga. Ob tem so poudarili, da je srečanje dokazalo pravilno stališče Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina, da ni alternative političnim in diplomatskim metodam za rešitev težav Korejskega polotoka in da je edina pravilna pot "neposredni dialog, ki smo mu sedaj priča".

"Tovrstna srečanja, ne glede na rezultat pripomorejo k zmanjšanju napetosti na polotoku in premiku stran od kritične točke, kjer smo dobesedno bili pred nekaj meseci," je še izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor in svet pozdravljata zgodovinski dogovor Trumpa in Kima

Francoski zunanji minister zaskrbljen zaradi Trumpovega obnašanja

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je danes oceni, da vrh Kima in Trumpa predstavlja "nedvomen napredek". Je pa opozoril, da je treba preveriti namero Kima o jedrski razorožitvi.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju Foto: Reuters

Izrazil je tudi zaskrbljenost glede obnašanja ameriškega predsednika, "ki je napadel zgodovinskega zaveznika, kanadskega premierja Justina Trudeauja in se sprl z zavezniki na vrhu G7 v Quebecu, naslednji dan pa se skorajda objemal z diktatorjem, rojenim v komunistični diktaturi, ki ji je še pred nekaj dnevi nasprotoval".

"Smo v razdiralni situaciji," je povedal za televizijo CNews. "Predsednik Trump se je odločil, da bo postopoma razdrl sredstva multilateralizma, vzpostavljenega po zadnji vojni. Smo v obdobju negotovosti in tveganja," je poudaril.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Novalight / 13.06.2018. ob 09:52 +2 0

  Fizik10: ZDA rešuje samo to, da tiskajo dolarje + se grejo svetovnega policaja. Če dolar ne bi bil kar je, bi se že zdavnej zlomil. Sej so bli dost bliz že parkrat, ko niso mel za plače javnih uslužbencev. Al pa, če bi Kitajci hotl, da jim vrnejo posojila. Absolutne številke so itak mim, dolga majo 120% BDP (oz cca 102% samo Federal), kar jih uvršča precej visoko na svetu.

  +2 0
 • slomevzha1 / 13.06.2018. ob 09:22 0 0

  @SLOMEVZHA: Drugi stavek se začenja z Donny, ne pa s Kimmy. Se opravičujem, ker včasih preprosto ne razlikujem ti dve frizurci.

  0 0
 • slomevzha1 / 13.06.2018. ob 09:13 0 0

  Najbolj bodo razočarani tisti, ki so pričakovali brezpogojno in popolno razorožitev Kimmyja. To se zagotovo ne bo zgodilo. Kimmy (bolj natanko tisti, ki stojijo za njim) mora(jo) najprej sanirati poguben ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj, kar ne bodo dosegli s tem, da se tepejo s Kitajci in Rusi v imenu EU, Japonske in oboževalcev orožja. V končni rešitvi bodo največ izgubili Nemci in Japonci, kajti Kitajci so že dojeli, da se morajo prilagoditi novi ameriški strategiji.

  0 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin