Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
11.29

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

12

Natisni članek

streljanje Nizozemska napad Utrecht

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 11.29

5 let, 1 mesec

Nizozemska: policija aretirala domnevnega napadalca #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

12

Nizozemska policija je aretirala osumljenca za napad v Utrechtu. 37-letnik je streljal na tramvaju, po podatkih policije pa je ubil tri ljudi, še pet pa je ranjenih. Policisti so napadalca lovili več ur. V mestu so razglasili najvišjo stopnjo teroristične ogroženosti.

Policija je potrdila, da je aretirala osumljenca za napad v Utrechtu. Gre za 37-letnika Turka Gökmana Tanisa.

Še vedno ni jasen motiv storilca. Predstavnik nizozemskega notranjega ministrstva Rutger Jeuken je pojasnil, da sledi nakazujejo na teroristični napad, a da še ne morejo izključiti drugih motivov. Tiskovni predstavnik policije je namreč pred tem ocenil, da bi šlo lahko tudi za ljubezenski spor. Nizozemski premier Mark Rutte je sicer sprva govoril o napadu.

V povezavi z incidentom so po navedbah policije aretirali še enega osumljenca, a ni jasno, kako je bil z dejanjem povezan. Sumijo ga umora s terorističnim motivom.

Streljanje je po poročanju medijev odjeknilo na postaji tramvaja na trgu 24 Oktobra, na zahodnem delu Utrechta. Po poročanju očividcev je storilec začel streljati na potnike na tramvaju, nato pa z njega pobegnil. Policija ne izključuje možnosti, da je bilo napadalcev več. Po poročanju nizozemskega radia je napadalec s kraja dogodka morda pobegnil z avtomobilom.

Po prvih podatkih je bila po napadu ena smrtna žrtev, kasneje pa je župan Jan van Zanen sporočil, da so v napadu umrle tri osebe, pet pa jih je ranjenih. "Izhajamo iz tega, da je bil motiv za napad terorizem," je dejal Zanen.

Prizorišče streljanja v Utrechtu | Foto: Reuters Foto: Reuters Promet je obstal, v zraku je bilo po napadu več reševalnih helikopterjev. Oblasti so trg, kjer je odjeknilo streljanje, zaprle za javnost.

Za pokrajino Utrecht so stanje teroristične ogroženosti zvišale na najvišjo, peto stopnjo. Mestne oblasti so po napadu pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov. Zaprta je tamkajšnja univerza, študente pa pozivajo, naj ostanejo v poslopjih univerze. Zaprte so tudi šole in vrtci. V mestu so zaprli tudi vse mošeje in okoli njih poostrili nadzor.

"Strašno je"

Novice o napadu so pretresle tudi tiste domačine, ki so bili v času napada v tujini. Tako je 23-letna študentka Lonneke iz Utrechta, ki trenutno potuje po Nemčiji, zaskrbljeno poklicala družinske člane in prijatelje. Za zdaj so vsi na varnem.

"Strašno je, saj se je napad zgodil v bližini hiše moje sostanovalke," je dejala 23-letna študentka. "Živčno spremljamo novice, tako jaz kot tudi vsi doma v Utrechtu," je še povedala za Siol.net.

Prizorišče streljanja v Utrechtu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Policija ne izključuje terorističnega napada

Na prizorišču je protiteroristična enota. Po poročanju medijev so pripadniki protiteroristične enote vdrli v eno od stanovanj.

Policija je sporočila, da gre morda za teroristični napad. "Morebiten teroristični motiv je del preiskave," je tvitnila policija. Vodja nizozemske protiteroristične službe Pieter-Jaap Aalbersberg je prek Twitterja sporočil, da ima "krizne pogovore". "Teroristični motiv ni izključen. Za zdaj še nimamo vseh informacij," je še zapisal.

Kasneje je vodja protiterorističnih enot na novinarski konferenci v Haagu dejal, da so streli odjeknili na več lokacijah, ni pa pojasnil podrobnosti. Potrdil je le, da poteka velika policijska operacija za aretacijo napadalca.

Prizorišče streljanja v Utrechtu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nizozemski premier Mark Rutte je po incidentu izrazil zaskrbljenost, poročajo nizozemski mediji. Povedal je tudi, da so vzpostavili krizno ekipo.

Več evropskih voditeljev je izrazilo podporo Nizozemski. Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo.

"Naše misli so z družinami žrtev in vseh, ki so bili ranjeni v strašnem napadu v Utrechtu," je na družbenem omrežju Twitter zapisalo zunanje ministrstvo.

 

Ne spreglejte