Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 3. 2021,
10.21

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

cepljenje Italija ukrepi epidemija Koronavirus Srbija

Ponedeljek, 22. 3. 2021, 10.21

3 leta, 1 mesec

V Srbiji podaljšali nekatere protikoronske ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Covid oddelek bolnišnice v Novem Pazarju | Foto Reuters

Foto: Reuters

Srbska vlada se je v nedeljo zvečer odločila podaljšati nekatere protikoronske ukrepe, na čelu z nadaljnjim zaprtjem gostinskih lokalov in trgovskih središč. Preostali objekti se medtem znova odpirajo, bo pa vlada po napovedih že sredi tega tedna znova odločala o morebitni zaostritvi ali omilitvi ukrepov.

12:21

Madžarska s kitajskim cepivom

12:19

Pristranskost EU?

  • 15:21

    V Italiji poteka počasi

    Cepljenje proti covidu-19 na severu Italije, kjer se okužbe z novim koronavirusom hitro širijo, je bistveno upočasnjeno zaradi napak v sistemih za naročanje, danes poročajo italijanski mediji, potem ko se je s težavami ta konec tedna spopadalo več cepilnih centrov.

    A težave, s katerimi se spopadajo na severu Lombardije, očitno niso nove, ampak se bolj ali manj vlečejo že vse od začetka kampanje množičnega cepljenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vzrok zanje naj bi bil virus v računalniškem sistemu naročanja na cepljenje, posledice pa velike zamude.

    Županja mesta Crema Stefania Bonaldi pa je situacijo za rimski dnevnik La Repubblica označila kot "katastrofo od vsega začetka". Vsaj en cepilni center, center v mestu Cremona, prestolnici istoimenske pokrajine v Lombardiji, je bil minuli konec tedna bolj ali manj povsem prazen, in sicer zato ker ljudje niso prejeli obvestil o svojih terminih za cepljenje.

  • 12:21

    Madžarska s kitajskim cepivom

    Kitajsko farmacevtsko podjetje CanSino Biologics je danes sporočilo, da so pristojni organi na Madžarskem odobrili uporabo njihovega cepiva proti okužbi z novim koronavirusom. Po cepivu podjetja Sinopharm je to že drugo kitajsko cepivo, ki ga bodo smeli uporabljati na Madžarskem. Koliko odmerkov cepiva in kdaj bo podjetje CanSino Biologics dobavilo Madžarski, zaenkrat ni znano.

    Madžarska je bila sicer prva država članica Evropske unije, ki je začela uporabljati ne le cepivo kitajskega Sinopharma proti covidu-19, ampak tudi rusko cepivo Sputnik V, čeprav jima Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni prižgala zelene luči. Sprva je bila zaradi tega v EU deležna kritik, kasneje pa so ji spričo zamud pri dobavi ostalih cepiv sledile še nekatere članice.

  • 12:19

    Pristranskost EU?

    Proizvajalci ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V evropskemu komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu očitajo pristranskost, potem ko je ta v pogovoru za francosko televizijo TF1 v nedeljo zvečer izjavil, da Evropska unija tega cepiva "absolutno ne potrebuje".

    Komisar je med drugim še dejal, da imajo Rusi težave s proizvodnjo Sputnika V in bodo zato verjetno potrebovali pomoč EU. "Če jim bomo morali zagotoviti eno ali dve tovarni za izdelavo, zakaj ne, a trenutno so prioriteta Evropejci," je dodal.

    Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF), ki je finančno podprl razvoj Sputnika V, je Bretona zato že obtožil, da je "očitno pristranski" in nenaklonjen temu cepivu, zato ker je rusko.

Zaradi naraščanja širjenja okužb z novim koronavirusom so bile v Srbiji pretekli teden odprte samo trgovine z živili, lekarne in bencinske črpalke, navaja STA.

Z izjemo gostinskih lokalov in trgovskih središč lahko zdaj vsi objekti - vključno s ponudniki hrane, kulturnimi ustanovami, kot so kinematografi, gledališča, galerije in knjižnice, in športnimi objekti, kot so telovadnice, fitnes centri in bazeni - znova odprejo svoja vrata, a ob upoštevanju strogih epidemioloških ukrepov, še posebej glede omejitve gostov oziroma zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje med njimi. V primeru športnih objektov to pomeni zagotavljanje vsaj 16 kvadratnih metrov prostora na osebo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Starostnik, covid-19, koronavirus, maska, gospa
Novice To so najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

Gostinski objekti smejo še naprej prodajati, ne pa tudi streči hrane in pijače. Izjema so hotelske restavracije in kavarne, ki lahko do 21. ure strežejo, a izključno svoje hotelske goste.

V Republiki Srbski zaprli gostinske in druge lokale

So pa medtem občutno zaostrili ukrepe v boju proti novemu koronavirusu v Republiki Srbski, srbski entiteti BiH. Tam bodo vsaj ta teden med drugim zaprti vsi gostinski in drugi lokali, kot so na primer frizerski saloni, smučišča, trgovska središča in kulturne ustanove. Odprte ostajajo tržnice in določene trgovine. Pouk poteka na daljavo, poročanje banjaluških medijev navaja Tanjug.

Potem ko se je širjenje epidemije v Srbiji februarja bistveno upočasnilo, so se razmere ta mesec znova zaostrile. Dnevno število na novo potrjenih primerov presega 4.500, bolnišnice pa so preobremenjene s covidnimi bolniki. Sedemdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je v nedeljo znašala 512,1. V državi so sicer medtem razdelili že več kot 2.169.000 odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu, več kot 860 tisoč ljudi je bilo cepljenih z dvema odmerkoma.

Ne spreglejte