Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 2. 2014,
9.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme Hrvaška Srbija Evropa

Nedelja, 2. 2. 2014, 9.11

7 let, 12 mesecev

V Srbiji petmetrski snežni zameti, na Hrvaškem razglasili naravno nesrečo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Srbiji jim je do sobote zvečer uspelo rešiti na stotine potnikov, ki so obtičali v vozilih na zasneženih vojvodinskih cestah. Na Hrvaškem so medtem zaradi vremena razglasili naravno nesrečo.

Skupaj naj bi po podatkih notranjega ministrstva v snežnih zametih v Srbiji obtičalo kar okoli tisoč ljudi. V reševalni akciji so sodelovali tudi vojaški in policijski helikopterji.

Nekateri niso želeli zapustiti svojih vozil Potem ko so ponoči rešili potnike, ujete na avtocesti med Novim Sadom in Subotico pri Feketićih, pa je zaradi prevrnjenega bolgarskega tovornega vozila na vzporedni lokalni cesti ponoči obtičalo še okoli 100 vozil. Večino potnikov so rešili in odpeljali na varno, nekaj pa jih ni želelo zapustiti svojih vozil.

Promet je na nekaterih cestah še naprej prekinjen, saj snežni zameti dosegajo tudi do pet metrov višine.

Na državnih cestah prve kategorije po Srbiji so ceste povečini suhe, vseeno pa priporočajo previdno vožnjo. Na preostalih cestah prve kategorije so ceste v nižjih predelih vlažne, do pet centimetrov snega pa je na območjih Požarevca, Pančeva, Novega Pazarja, Subotice, Bačke, Zrenjanina in Zaječarja.

Nevarnost poledice na Hrvaškem Na Hrvaškem je zaradi poledice zaprt odsek avtoceste med Reko in Zagrebom med Bosiljevim 2 in Kikovico v smeri Reke ter med Kikovico in Delnicami v smeri Zagreba. Vozila preusmerjajo na lokalne ceste. Ceste so povečini mokre in spolzke tudi v notranjosti Hrvaške, največja nevarnost poledice pa velja na mostovih, nadvozih in viaduktih. Promet dodatno ovirata še megla in leden dež, predvsem v hrvaškem Primorju. Najhujše razmere so sicer v Gorskem kotarju, kjer so za območje Fužine in Čabra razglasili naravno nesrečo.

Tudi v vzhodni Slavoniji ponekod pada sneg, zato so tam razglasili zimske razmere. Za vsa vozila sta zaprta mejna prehoda Prezid in Zamost v Gorskem kotarju, za tovorna vozila pa sta zaprta mejna prehoda Erdut in Batina. Za vozila, težja od 3,5 tone, je zaprt še mejni prehod Goričan zaradi nevarnosti poledice na madžarski strani.

Zaradi razmer ne vozijo tudi posamezni trajekti in katamarani na področju Reke, Zadra in Splita.

V Avstriji nekateri kraji odrezani od sveta V Avstriji, kjer je veliko nevšečnosti v soboto povzročal sneg, so vremenske razmere boljše. Nekateri kraji na območju Lienza so sicer še vedno odrezani od sveta. Opozarjajo tudi pred nevarnostjo snežnih plazov. Težave z dobavo električne energije so odpravili.

Na Siciliji voda odnesla tri življenja V Italiji še naprej naraščajo reke, na severu države pa imajo težave z obilico snega. V Zgornjem Poadižju je zapadlo več kot dva metra snega. Prekinjene so tudi nekatere železniške povezave z Avstrijo. V deželi Veneto jw na pomoč pri odstranjevanju snega priskočila vojska. V Dolomitih in višjih predelih Furlanije - Julijske krajine je velika nevarnost plazov.

Na Siciliji se soočajo s poplavami. Hudourna voda v bližini Sirakuze na vzhodu Sicilije je s seboj odnesla vozilo, v katerem sta bili dve ženski in sedemletna deklica. Preostali štirje člani iste družine, med njimi mati umrle deklice, so se rešili pred deročo vodo.

Ponoči je nevarno narasla Tibera, a so nasipi zdržali in Rim je za zdaj na varnem.

Ne spreglejte