Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2011,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kosovo

Sreda, 3. 8. 2011, 15.13

8 let

V sporu na Kosovu vpleteni strani medsebojno obtožujeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Srbski in kosovski politiki se v luči nadaljevanja spora na severu Kosova medsebojno obtožujejo za spodbujanje k nasilju.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je kosovskega premiera Hashima Thacija obtožil, da skuša Srbe "potegniti v vojno". Thaci pa je Beograd obtožil, da spodbuja Srbe na Kosovu k cestnim blokadam na spornem območju. "Gre za hujskanje k vojni" Srbski minister Bogdanović je za beograjski časnik Press obtožil Thacija, da "pošilja sporočila, ki pozivajo k vojni, povečujejo napetosti in podpirajo konflikt". Thacijeve izjave, da se ne bo odpovedal severu Kosova in da ga nihče ne bo odvrnil od tega, ni mogoče tolmačiti drugače kot hujskanje k vojni, je menil minister. Thaci pa je na seji vlade v Prištini dejal, da srbski vladni predstavniki spodbujajo tiste, ki blokirajo ceste, in sicer tako, da so se jim pridružili ali jih vodijo. Ščitijo pa jih oborožene paravojaške sile, je dejal Thaci.

"Tokrat se je dejansko potrdilo, da vlada v Beogradu stoji za nezakonitimi akcijami tihotapcev, paravojaških sil in paralelnih struktur," je še dejal. Tudi poveljnik ameriškega kontingenta v okviru mirovnih sil Kfor Michael Schwartz je obtožil radikalne Srbe, da spodbujajo kosovske Srbe k blokadam. V sporočilu za javnost, ki so ga objavile ameriške sile na Kosovu, je Schwartz med drugim dejal, da so bili "moški, ženske, otroci in pravoslavni duhovniki postavljeni pred cestne barikade".

"V Prištini želijo ogenj pogasiti z bencinom" Število protestnikov na teh barikadah po mnenju Schwartza kaže na to, da so te barikade zasedli proti svoji volji, pod prisilo določenih skrajnih struktur in lokalnih predstavnikov organiziranega kriminala. Vodja kabineta srbske vlade Milivoje Mihajlović je medtem za medije razmere na Kosovu označil za "vnetljive". Izrazil je bojazen, da želijo oblasti v Prištini ogenj pogasiti z bencinom. Po njegovem je pomembno pomiriti situacijo in se ponovno vrniti za pogajalsko mizo.

Na mizi kompromisni predlog

Nemška tiskovna agencija dpa je pred tem, sklicujoč se na albanske in mednarodne vire v Prištini, poročala, da je prvič od izbruha spora zaradi dveh mejnih prehodov na severu Kosova na mizo prišel kompromisni predlog. Ta obsega štiri točke in med drugim predvideva napotitev srbskih carinikov in policistov na mejna prehoda Jarinje in Brnjak. Kompromisni predlog naj bi predstavili predstavniki EU in mednarodnih sil Kfor.

Cooper vztrajal, da se situacija vrne na stanje pred 25. julijem Z namenom najti rešitev spora med Beogradom in Prištino se je v minulih dveh dneh na pogovorih v srbski Raški in nato še v Prištini mudil posrednik EU Robert Cooper. Cooper oblasti v Prištini ni uspel prepričati, naj se vključijo v proces, ki bi omogočil rešitev problema nadzora nad spornima mejnima prehodoma.

"Cooper je vztrajal, da se da možnost dialogu, ko gre za oblike nadzora nad obema mejnima prehodoma. Vztrajal je, da se situacija vrne na stanje pred 25. julijem in da pogajalski skupini nemudoma začneta pogovore, da se najde rešitev, ki bi omogočila, da se končajo blokade na obeh straneh," je dejal eden od udeležencev torkovega srečanja s kosovskim premierom.

Prispele prve okrepitve sil Kfor Na Kosovo je prispel prvi kontingent dodatnih sil Kfor. Letalo z novimi pripadniki mednarodnih mirovnih sil je na letališču v Prištini pristalo okoli 17.30. Z napotitvijo dodatnih vojakov naj bi pripadnikom Kfor, ki so v zadnjih dneh skrbeli za varnost v napetih razmerah na severu Kosova, omogočili počitek.

Večinoma vojaki iz Nemčije in Avstrije Zveza Nato se je na zahtevo poveljnika Kforja Erharda Bühlerja odločila na Kosovo poslati bataljon z okoli 700 vojaki rezervnih bojnih sil, ki naj bi ga sestavljalo 550 nemških in 150 avstrijskih vojakov. Preostali del dodatnih vojakov naj bi na Kosovu prispel v naslednjih dneh.

Na Kosovu 5900 vojakov Kforja V silah Kfor na Kosovu je trenutno več kot 5900 vojakov. Kot so večkrat poudarili v izjavah Nata in Kforja, odločitev o okrepitvi vojakov ni posledica nezmožnosti nadzora razmer na Kosovu, ampak da silam na terenu omogočijo redni počitek.

Ne spreglejte