SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V spopadu med ugrabitelji in alžirsko vojsko ubitih 34 talcev, 26 rešenih

3

termometer

V zračnem napadu alžirske vojske na prizorišče, kjer so islamisti v sredo zajeli skupino talcev, med njimi več tujcev, je bilo ubitih 34 talcev, 26 pa je rešenih.

Alžirija je napad uradno potrdila, ni pa sporočila števila žrtev ali rešenih. Kot je povedal tiskovni predstavnik ugrabiteljev, ki so skupino več deset tujih in alžirskih talcev zajeli na odročnem plinskem polju blizu meje z Libijo, je bilo poleg tega ubitih tudi 15 ugrabiteljev. Ubit je bil tudi vodja ugrabiteljev Abu al Bara.

Še pred napadom več talcem uspel pobeg Alžirska vojska je prizorišče ugrabitve že prej obkolila, iz zraka pa ga je napadla z vojaškimi helikopterji. Ugrabitelji so trdili, da so zajeli 41 tujcev, po mnenju alžirske vlade pa naj bi jih bilo dejansko pol manj. Pred napadom iz zraka naj bi po navedbah medijev ugrabiteljem skupaj s 30 alžirskimi pobegnilo tudi 15 tujih talcev, med njimi francoski par.

Islamisti že prej zagrozili, da bodo v primeru napada talce pobili Islamisti, ki so talce zajeli zgodaj v sredo, že v njihovem napadu pa sta bila ubita Britanec in Alžirec, so grozili, da bodo v primeru posredovanja vojske talce pobili. Med zajetimi tujci so bili britanski, irski, japonski, ameriški, norveški, romunski in avstrijski državljani. Kot so zatrdili islamisti, so želeli z napadom kaznovati Alžirijo, ker je svoj zračni prostor odprla za francoska letala, ki napadajo islamske upornike v sosednjem Maliju.

Ne gre za skrajneže iz Malija Alžirski notranji minister Daho Ould Kabila je povedal, da so ugrabitelji želeli s talci zapustiti državo, vendar tega niso mogli storiti, saj so zaprli mejne prehode. Pojasnil je še, da so ugrabitelji Alžirci, ki delujejo pod vodstvom Moktarja Belmoktarja. Ta je pred kratkim izstopil iz teroristične mreže Al Kaida v islamskem Magrebu in ustanovil svojo tolpo, vendar pa naj bi ohranil zveze z vodstvom mreže Al Kaida v Afganistanu in Pakistanu.

Tako je alžirsko notranje ministrstvo zavrnilo prvotna namigovanja, da so teroristi prišli iz Libije ali iz Malija, in zatrdilo, da gre za Belmoktarjeve bojevnike. Kompleks je v sredo povsem obkolila alžirska vojska, teroristi pa prek informacijske agencije iz Mavretanije NIA sporočajo, da so v sredo zvečer že odbili prvi poskus vdora v kompleks.

Odzivi na ugrabitev Britanski zunanji minister William Hague je potrdil, da je bil v napadu ubit Britanec, skrajneži pa so jih več tudi ugrabili. Poboje je opisal kot "hladnokrven umor ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo". Ob tem je poudaril, da se Velika Britanija trudi, da bi čim prej rešili nastali položaj.

Izjavo za javnost je dal tudi norveški premier Jens Stoltenberg, ki je dejal, da je med talci 13 Norvežanov, ki so zaposleni pri podjetju Statiol. Irski zunanji minister Eamon Gilmore je povedal, da je eden izmed talcev Irec, japonske vladne oblasti pa so sporočile, da so med talci trije Japonci

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin