Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2016,
18.13

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Sirija porodnišnica Idlib

Petek, 29. 7. 2016, 18.13

7 let, 8 mesecev

V Siriji bombardirali porodnišnico. Napad zahteval smrtne žrtve in veliko gmotno škodo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Sirija Idlib | Foto Reuters

Foto: Reuters

V sirski provinci Idlib na severozahodu države so danes letalske bombe zadele porodnišnico, ki jo podpira mednarodna nevladna organizacija Save the Children.

Po navedbah organizacije je napad zahteval smrtne žrtve in veliko gmotno škodo. Bombe so zadele vhod v stavbo, ki je največja na območju in v kateri mesečno opravijo več kot 300 porodov.

So bombe odvrgla letala sirskega režima ali Rusi?

Gre za edino bolnišnico v severozahodnem delu ruralnega Idliba, specializirano za materinstvo in otroke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Organizacija Save the Children ni navedla, ali so bombe odvrgla letala sirskih režimskih sil ali njihovih ruskih zaveznikov.

Močne poškodbe je potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice. Bolnišnica naj bi bila zaradi poškodb komaj uporabna.

V Alepu "humanitarna akcija", bombardiranje se ni ustavilo

Rusija je v četrtek sporočila, da je skupaj s sirsko vlado začela obsežno humanitarno operacijo za mesto Alep. Po napovedih naj bi za razdejano mesto vzpostavili humanitarne koridorje, po katerih bi civilisti in uporniki, ki želijo položiti orožje, lahko zapustili mesto.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se bombardiranje Alepa kljub temu ni ustavilo. Režimske sile nadaljujejo obstreljevanje položajev upornikov, koridorjev pa zaradi tega ni uporabil skoraj nihče. Ponudbo je po navedbah opazovalcev izkoristilo le 12 ljudi, za to pa gre kriviti tudi upornike, ki so postavili ovire in ljudem učinkovito preprečujejo približevanje koridorjem.

Prebivalci Alepa se po besedah aktivistov bojijo tudi morebitnih aretacij s strani sirskih oblasti.

Združeni narodi so medtem pozvali Rusijo, naj upravljanje begunskih koridorjev prepusti njihovim strokovnjakom. ZN ima namreč z zagotavljanjem humanitarne pomoči precej več izkušenj, zaradi česar je za to nalogo bolj primerna, so navedli.

Ne spreglejte