SiolNET. Novice Svet
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V samooklicanih proruskih območjih na vzhodu Ukrajine lokalne volitve

0,91

termometer

Doneck, Donetsk, proruski separatisti, volitve, Ukrajina
Na volitvah, ki jih organizirajo proruski separatisti in potekajo ob podpori Moskve, naj bi izvolili predsednika in poslance teh dveh območij. Foto: Reuters

V samooklicanih proruskih avtonomnih območjih na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk danes potekajo lokalne volitve kljub opozorilom Kijeva in zahodnih držav, tudi Slovenije, da pomenijo kršitev mednarodnega prava, spodkopavajo zaveze iz sporazuma iz Minska ter kršijo suverenost in zakone Ukrajine.

Na volitvah, ki jih organizirajo proruski separatisti in potekajo ob podpori Moskve, naj bi izvolili predsednika in poslance teh dveh območij. Mirovni proces je medtem na mrtvi točki. Konflikt, ki je izbruhnil leta 2014 po strmoglavljenju proruskega predsednika Viktorja Janukoviča in ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, je po ocenah ZN do zdaj zahteval več kot deset tisoč žrtev.

Kijev in Evropa proti "nezakonitim volitvam"

Volitve so sprožile veliko neodobravanje tako Kijeva kot zahodnih držav. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v soboto volitve označila za "nezakonite in nelegitimne" ter potrdila, da jih EU ne bo priznala.

"Te volitve so posmehovanje," je opozoril posebni ameriški odposlanec za Ukrajino Kurt Volker, ki je bil kritičen do Rusije zaradi sodelovanja pri organizaciji lokalnih volitev na območjih v vzhodni Ukrajini, ki jih nadzira.

Osem evropskih držav - Nemčija, Belgija, Francija, Velika Britanija, Italija, Nizozemska, Poljska in Švedska - je Rusijo pozvalo, naj "uporabi svoj vpliv" in prepreči volitve. ZDA so proti Rusiji zaradi vmešavanja v krizo v Ukrajini uvedle nove sankcije.

Volitve v samooklicanih proruskih avtonomnih območjih na vzhodu Ukrajine so sprožile veliko neodobravanje tako Kijeva kot zahodnih držav. Volitve v samooklicanih proruskih avtonomnih območjih na vzhodu Ukrajine so sprožile veliko neodobravanje tako Kijeva kot zahodnih držav. Foto: Reuters

Tudi Slovenija ne odobrava volitev v samooklicanih avtonomnih območjih vzhodne Ukrajine

Volitve v samooklicanih avtonomnih območjih na vzhodu Ukrajine so v nasprotju z dogovori iz Minska, Slovenija pa bo še naprej podpirala suverenost, ozemeljsko celovitost, enotnost in neodvisnost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Kot so zapisali, so "t. i. volitve", ki danes potekajo v "t. i. Ljudski republiki Doneck in t. i. Ljudski republiki Lugansk", v nasprotju z dogovori iz Minska, ki vsebujejo specifične določbe glede organizacije lokalnih volitev na tem območju.

Slovenija podpira mirno rešitev konflikta v vzhodni Ukrajini, dogovori iz Minska pa so ključni okvir za dosego trajnega miru, pri čemer morajo vse strani izpolniti svoj del obvez, tako na varnostnem kot na političnem področju, poudarjajo na zunanjem ministrstvu.

Slovenija pri tem poziva obe strani, da implementirata zaveze, sprejete v okviru Normandijske skupine, posebej glede spoštovanja premirja, umika težkega orožja in zaščite civilne infrastrukture.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin