SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Rusiji so se začele parlamentarne volitve

2

termometer

Na skrajnem vzhodu Rusije so se z odprtjem volišč začele volitve, na katerih bo okoli 110 milijonov Rusov izbiralo 450 predstavnikov v spodnji dom parlamenta.

Volitve v največji državi na svetu bodo potekale v devetih časovnih pasovih in bodo trajale do nedelje ob 19. uri po srednjeevropskem času, ko se bodo zaprla volišča v Kaliningradu. Po zaprtju zadnjih volišč naj bi v nedeljo zvečer objavili izide vzporednih volitev.

Glede na raziskave bo zmagala Putinova stranka Enotna Rusija Za sedeže v dumi se poteguje okoli 3000 kandidatov iz sedmih strank, že zdaj pa je znano, da bo zmagala vladajoča Enotna Rusija. Stranka, iz katere sta tudi sedanji premier Vladimir Putin in predsednik Dmitrij Medvedjev, bo sicer glede na rezultate javnomnenjskih raziskav sicer izgubila dvotretjinsko večino, s katero lahko sama spreminja ustavo, še vedno pa bo imela navadno večino.

Putin in Medvedjev bosta le zamenjala položaja Pred volitvami sta večino pozornosti volivcev prevzela Putin in Medvedjev, ki bosta v praksi zamenjala položaja. Putin bo namreč kandidiral na predsedniških volitvah, ki bodo 4. marca prihodnje leto, Medvedjev pa bo novi premier.

Volitve bo nadzirala tudi OVSE Več strank se je pred volitvami pritožilo, da ne morejo priti v Kremlju naklonjene medije, da bi nagovorile volivce, iz države so poročali o številnih nepravilnostih in umazanih trikih Enotne Rusije. Volitve bo opazovalo 649 mednarodnih opazovalcev, med drugim iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Sveta Evrope. Opazovali jih bodo tudi neodvisni ruski opazovalci, na katere so že pred volitvami vršili pritisk.

Poleg volitev v dumo bodo v Rusiji izvedli še lokalne volitve v 27 ruskih regijah ter več kot sto lokalnih referendumov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin